Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ
Καταργεί το άσυλο!

...με πρόσχημα τις δολοφονικές επιθέσεις που πραγματοποιούν «αναρχικοί» εναντίον μελών της ΚΝΕ

Η νέα δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσαν χτες οι γνωστοί προβοκάτορες, που αυτοαποκαλούνται «αναρχοαυτόνομοι», εναντίον κλιμακίου της ΚΝΕ, μέσα στο χώρο του ΤΕΙ, στάθηκε η αφορμή για την απόφαση του Συμβουλίου του ΤΕΙ Καβάλας να προχωρήσει ουσιαστικά σε κατάργηση του ασύλου. Πολύ γρήγορα επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΚΚΕ πως οι συνεχιζόμενες απρόκλητες επιθέσεις των «αναρχικών» σε βάρος μελών της ΚΝΕ και του Κόμματος μέσα κι έξω από το ΤΕΙ είχαν στόχο την άρση του πανεπιστημιακού ασύλου, που από παλιά επιχειρεί η διοίκηση του ΤΕΙ με διάφορες αφορμές.

Η τελική αφορμή δόθηκε χτες. Στις 11 το πρωί, σε ώρα πλήρους λειτουργίας του ΤΕΙ Καβάλας ενώ γίνονταν εγγραφές πρωτοετών φοιτητών, οι «αναρχικοί» εφόρμησαν από το «στέκι» που «διαθέτουν» μέσα στο Ιδρυμα και επιτέθηκαν πετώντας πέτρες, γυάλινα μπουκάλια και μολότοφ, αφού προηγουμένως είχαν διάλογο με τη Διοίκηση του ΤΕΙ, από την οποία αξίωσαν τελεσιγραφικά την απομάκρυνση του κλιμακίου της ΚΝΕ.

Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ, που διέβλεπε σε ποια κατεύθυνση οδηγείται η κατάσταση, με ανακοίνωση που εξέδωσε ευθύς αμέσως μετά την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ, εξέφρασε την «πλήρη και κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στην κατάργηση, για οποιοδήποτε λόγο, του πανεπιστημιακού ασύλου». Παράλληλα ξεκαθάρισε πως τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες δεν πτοούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ και πως «θα συνεχίσουν παντού την πολιτική τους δράση, θα περιφρουρήσουν το δικαίωμά τους στη μόρφωση και τη διακίνηση ιδεών στο ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια».

Αργά το απόγευμα, μετά από πολύωρη συνεδρίαση, που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου Τ. Μπόγλου, το Συμβούλιο του ΤΕΙ Καβάλας αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, ότι: «Μετά τις αιματοχυσίες και τον συνακόλουθα εμφανή κίνδυνο απώλειας ζωών των μελών του ιδρύματος, ανακινείται το αυτονόητο της ερμηνείας του νόμου περί ακαδημαϊκού ασύλου, δηλαδή η αυτεπάγγελτη επέμβαση αστυνομικής δύναμης στους χώρους του ιδρύματος. Με αυτή την ερμηνεία και μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις, ενισχύουμε τη δικαιοδοσία του προέδρου να καλεί ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένο από αυτόν όργανο την αστυνομική δύναμη στους χώρους του ιδρύματος έως ότου σταματήσει ο κίνδυνος».

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΕΙ δήλωσε στο «Ρ» πως την επόμενη φορά που θα προκύψουν επεισόδια, θα καλέσει την αστυνομία. Εσπευσε όμως να προσθέσει πως δε θα εγκαταλείψει και τις προσπάθειες διαλόγου για την εκτόνωση της κατάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ