Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Κινήσεις στο παρασκήνιο

Πέπλο σιωπής καλύπτει πια όλους τους κυβερνητικούς χειρισμούς για το μέλλον της ΟΑ, ενώ κορυφώνεται η αβεβαιότητα των εργαζομένων στην επιχείρηση. Ο γραμματέας της ΝΔ δικαιολογεί τη σιγή ιχθύος. Τι προβλέπει το μνημόνιο κυβέρνησης-υποψήφιου αγοραστή

Στο παρασκήνιο κινούνται όλες οι ενέργειες που έχουν να κάνουν με το μέλλον της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), το οποίο για την κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και για το ΠΑΣΟΚ - είναι προδιαγεγραμμένο: Παράδοση του εθνικού αερομεταφορέα στη ληστρική εκμετάλλευση του ιδιωτικού κεφαλαίου ή λουκέτο και εκποίηση των «φιλέτων» της ΟΑ. Ετσι, ενώ χτες οι κυβερνώντες τήρησαν «σιγήν ιχθύος» για το όλο θέμα, όσο περνούν οι μέρες στο «σκοτάδι», κορυφώνεται η αβεβαιότητα των εργαζομένων για το μέλλον τους. Το μόνο «νέο» που προέκυψε, χτες, ήταν η δημοσιοποίηση του «μνημονίου» για την πώληση της ΟΑ, που υπέγραψε στις 5 του Αυγούστου η κυβέρνηση με την «Olympic Investors - York Capital» (μοναδικός υποψήφιος αγοραστής της ΟΑ), προκαλώντας, βέβαια, εύλογα ερωτήματα για το χρόνο δημοσιοποίησης.

Από την πλευρά του ο εμφανιζόμενος ως «σωτήρας» της ΟΑ, εκπρόσωπος της «Olympic Investors», Ελληνοαμερικανός Κ. Αλεξάκης, περιφερόταν χτες από κανάλι σε ραδιόφωνο και το αντίθετο, ανασκευάζοντας όμως τις αρχικές δηλώσεις περί ανάληψης της ΟΑ μαζί με τις υποχρεώσεις και διασφάλιση των εργαζομένων. Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ανέφερε ότι το χρέος της εταιρίας είναι θέμα του κράτους και αφορά σε λάθη και παρανομίες που έγιναν πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

Απόντος του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, στις ΗΠΑ, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών, Μ. Λιάπης, θα παραστεί σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για να δώσει απαντήσεις στα θέματα που αφορούν στην ΟΑ.

Το μνημόνιο

Οπως προκύπτει από το κείμενο του «μνημονίου», το οποίο δημοσιεύτηκε (;) χτες αυτούσιο στην εφημερίδα «Καθημερινή», παρά τη ρητή δέσμευση που περιέχεται σε αυτό ότι «κανένα μέρος δεν μπορεί να κάνει περαιτέρω δημόσια αποκάλυψη... χωρίς την προηγούμενη γραπτή συναίνεση του άλλου μέρους»:

  • Η κυβέρνηση και οι υποψήφιοι αγοραστές προχώρησαν σε μια κατ' αρχήν - μη δεσμευτική -συμφωνία χωρίς να αναφέρονται σε αυτή ακόμα και στοιχειώδεις όροι, όπως είναι το ελάχιστο τίμημα της πώλησης, η μετοχική σύνθεση του αγοραστή, οι εγγυήσεις για την οικονομική του δυνατότητα, δεσμεύσεις για τη διατήρηση του δικτύου της εταιρίας, για το προσωπικό που θα απασχοληθεί κλπ.
  • Αν και το κείμενο βρίθει αοριστιών, εντούτοις οι υποψήφιοι αγοραστές επέβαλαν στην κυβέρνηση και ρήτρα 300.000 ευρώ, σε περίπτωση που το ελληνικό δημόσιο αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι το «μνημόνιο» αυτό ισχύει έως τις 5 του Οκτώβρη 2005. Γι' αυτό άλλωστε και στην κυβέρνηση όλοι μιλούν για χρόνο περίπου 15 ημερών, προκειμένου να «ανοίξουν» τα χαρτιά τους. Οπως δήλωσαν προχτές, τόσο ο υπουργός Οικονομίας όσο και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις για την ΟΑ σε 15-20 μέρες. Δηλαδή μέχρι τις 5 του Οκτώβρη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ