Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στο Νταρφούρ...

ΓΕΝΕΥΗ.- Σημαντική αύξηση των βίαιων επιθέσεων κατά αμάχων και εργαζόμενων οργανώσεων αρωγής στη δυτική σουδανική επαρχία, Νταρφούρ, διαπίστωσε χτες στη Γενεύη ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Ιαν Ιγκλαντ. Ο ίδιος αξιωματούχος προειδοποίησε πως η κρισιμότητα της κατάστασης μπορεί να οδηγήσει «ακόμη και αύριο» σε διακοπή της βοήθειας σε περίπου 2,5 εκατομμύρια αμάχους.

Λίγες μέρες πριν, ο ειδικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Νταρφούρ, Ιαν Προνκ, είχε ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στη Ν. Υόρκη για την ανησυχητική κατάσταση στο δυτικό Σουδάν, λέγοντας πως «βίαιες επιθέσεις» κατά αμάχων και εργαζομένων σε οργανώσεις «εξαπολύονται από στρατό, κυβερνητικούς, παραστρατιωτικούς, αντάρτες, συμμορίες ληστών»... Ο Προνκ σημείωνε χαρακτηριστικά πως «κάθε μέρα άμαχοι βιάζονται και δολοφονούνται ατιμώρητα» και πως το τελευταίο διάστημα αυξάνονται ανησυχητικά επιθέσεις, ληστείες, ακόμη και απαγωγές εργαζομένων σε ξένες οργανώσεις αρωγής...

Οι τοποθετήσεις των Ιγκλαντ και Προνκ έκαναν, αργότερα χτες βράδυ, το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ να εκδώσει ανακοίνωση, εκφράζοντας «σοβαρή ανησυχία στις τελευταίες εκθέσεις για αύξηση της βίας στο Νταρφούρ». Το ΣΑ επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στις ειρηνευτικές συνομιλίες που γίνονται στην Αμπούτζα της Νιγηρίας μεταξύ σουδανικής κυβέρνησης και ανταρτών στο Νταρφούρ, καλώντας τους, «καλή τη πίστη, να διαπραγματευτούν μία ειρηνευτική συμφωνία για το Νταρφούρ έως το τέλος του 2005».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ