Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΟΣΑΔΑ ΚΑΡΙΛΕΣ
Απαράδεκτη δικαστική απόφαση

Μη έκδοση του εγκληματία Καρίλες στη Βενεζουέλα... επειδή απειλείται με βασανισμό

Ο δολοφόνος Καρίλες που βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ

Associated Press

Ο δολοφόνος Καρίλες που βρίσκεται υπό την προστασία των ΗΠΑ
ΕΛ ΠΑΣΟ - ΑΒΑΝΑ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

«Ατιμωτική δικαστική απόφαση: Ο Ποσάδα υπό την προστασία της αυτοκρατορίας». Με τον τίτλο αυτό, η κουβανική εφημερίδα Granma υποδέχεται την είδηση της μη απέλασης του εγκληματία Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Αφορά στην απόφαση του δικαστή Ουίλιαμ Αμποτ, ο οποίος έκρινε ότι ο Λουίς Ποσάδα Καρίλες δεν μπορεί να απελαθεί στην Κούβα ή τη Βενεζουέλα, επειδή «διατρέχει τον κίνδυνο να βασανιστεί»...

Συγκεκριμένα, ο δικαστής που έκρινε την υπόθεση στο Ελ Πάσο του Τέξας, απεφάνθη ότι η υπόθεση Ποσάδα Καρίλες - πρώην πράκτορας της CIA που καταζητείται από τη Βενεζουέλα, προκειμένου να δικαστεί για τη βομβιστική επίθεση κατά κουβανικού αεροσκάφους το 1976 που είχε κοστίσει τις ζωές 73 ανθρώπων - αντιμετωπίζει κίνδυνο «βασανισμού» στην Κούβα ή στη Βενεζουέλα και ως εκ τούτου δεν μπορεί να απελαθεί, βάσει της διεθνούς Συνθήκης Κατά των Βασανιστηρίων των Ηνωμένων Εθνών - (CAT), όπως δήλωσε διευκρινιστικά εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Η απόφαση του δικαστή δεν αποκλείει την απέλαση του Ποσάδα σε κάποια άλλη χώρα», δήλωσε η εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ΥΜΤ) των ΗΠΑ Λετίσια Ζαμαρίπα, αφήνοντας ίσως να υπονοηθεί ότι ο Ποσάδα Καρίλες ενδέχεται να απελαθεί στο Ελ Σαλβαδόρ (Ω! τι βολικό) που έχει ζητήσει την έκδοσή του για «παραχάραξη εγγράφων».

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας, που έχει αξιώσει την απέλασή του, έκανε λόγο για απόφαση δύο μέτρων και δύο σταθμών. Σύμφωνα με το Venpres, ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, που δόθηκε στη δημοσιότητα από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, στρέφει τα βέλη της ενάντια στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, όπου όπως τονίζει επέτρεψε η υπόθεση ενός «αυτοαποκαλούμενου τρομοκράτη» του οποίου επισήμως η Βενεζουέλα έχει ζητήσει την έκδοση, να μετατραπεί σε μία υπόθεση που άπτεται του «μεταναστευτικού νόμου». Μάλιστα, η ανακοίνωση με πολύ σαφή τρόπο καταδικάζει το αιτιολογικό της απόφασης, τονίζοντας «ότι δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας θα βασανίσει τον Ποσάδα. Το να εμπίπτει η υπόθεση Ποσάδα στον CAT είναι μία παραποίηση του διεθνούς Δικαίου, που στόχο έχει την προστασία αθώων θυμάτων και όχι για να προσφέρεται καταφύγιο σε τρομοκράτες».

Εννοείται ότι η υπόθεση του 77χρονου Ποσάδα, που κρατείται στις ΗΠΑ από τον Μάη για «παράνομη είσοδο» στη χώρα από τη μεθόριο της χώρας με το Μεξικό στο Τέξας, δεν έχει κλείσει και εξακολουθεί, παρά τις εξελίξεις να θεωρείται δύσκολη για την κυβέρνηση Μπους, αφού αποτελεί μείζον ζήτημα των σχέσεων του Λευκού Οίκου με τη «μαφία» του Μαϊάμι, που θεωρεί τον Ποσάδα «ήρωα» και απαιτεί να απελευθερωθεί και να ζήσει έως το θάνατό του στις ΗΠΑ.

Ο Ποσάδα αρνείται ότι ενέχεται στη βομβιστική επίθεση του 1976, παρότι επίσημα έγγραφα τον φέρουν αναμεμειγμένο. Πάντως, έχει παραδεχτεί ότι έπαιξε ρόλο στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων το 1961 και σε επιχειρήσεις επί σειρά ετών, με στόχο την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο. Ο Ποσάδα μπορεί να παραμείνει υπό κράτηση για άλλες 90 μέρες πριν εκπνεύσει η νομική προθεσμία για τη λήψη απόφασης σχετικά με την τύχη του από τις αμερικανικές αρχές, είπε ο δικηγόρος του. «Την 91η μέρα», δήλωσε, «θα πάμε στο δικαστήριο και θα ζητήσουμε την απελευθέρωσή του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ