Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ποιος έχει ανάγκη τ' αφεντικά;

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Ολο εκσυγχρονίζονται κι όλο στα ίδια μένουν.

Τότε, επί Α. Παπανδρέου, είχαν ανακαλύψει ότι υπάρχουν προνομιούχοι και μη προνομιούχοι μεταξύ των εργατών, είχε καθιερωθεί, μάλιστα, και ο γνωστός όρος «ρετιρέ».

Τώρα, διαπιστώνουν ότι αυξάνει η ανισότητα!

Μην πάει ο νους σας στην κλασική ανισότητα κεφαλαιοκρατών - εργαζομένων, αυτά είναι ξεπερασμένα πράγματα.

Η νέα ανισότητα, για την οποία πρέπει και να νιώθει ένοχος κάθε ένας που έχει ακόμα ένα μεροκάματο, είναι ανάμεσα σ' αυτόν και τον άνεργο.

Και φταίει όποιος έχει ένα μεροκάματο, γιατί καλά που απορρίπτει τα νεοφιλελεύθερα μοντέλα απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων, αλλά ο αθεόφοβος δεν προτείνει και καμιά εναλλακτική λύση. Με αποτέλεσμα να αυξάνει η ανισότητα μεταξύ εργαζομένων και ανέργων.

Διά ταύτα; Χειροκροτήστε την ηγεσία της IG Metal στη Γερμανία, που κάθε δύο χρόνια υπογράφει και μια νέα σύμβαση μείωσης μισθών. «Κατάφερε», λέει το ρεπορτάζ, να αφήσει άθικτη την κεντρική σύμβαση. Και είναι πράγματι κατόρθωμα να επιβάλλεις στους εργάτες της Γερμανίας να δουλεύουν με μισθό Πορτογαλίας. Ας τα βλέπουν αυτά οι δικοί μας της ΓΣΕΕ, που δεν έχουν σπεύσει ακόμα να ζητήσουν εφαρμογή μισθών Βουλγαρίας στην Ελλάδα, αφού έτσι θα μειωθεί η ανισότητα ανάμεσα στην απολυμένη του Λαναρά στη Νάουσα και την εργαζόμενη του Λαναρά στη Βουλγαρία.

Δυστυχώς, δε γίνεται τίποτα με βρεγμένες σανίδες. Κάποτε ίσως ήταν μια κάποια λύση. Τώρα, όμως, απ' όπου κι αν το πιάσεις, το πράγμα βρωμάει. Οχι μόνο γιατί κάποιος πάει στην τουαλέτα στο Λαγό της Βούλας και πλημμυρίζει ο Ασπρόπυργος ...«λάσπη». Ούτε γιατί ένα «σύγχρονο» μήλο περιέχει 36 χημικές ενώσεις, που σε στέλνουν αδιάβαστο. Ούτε καν γιατί το 60% της διαφήμισης βομβαρδίζει το μυαλό του σπλάχνου σου με χρωματιστό θάνατο. Ολα αυτά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Ελεύθερη αγορά έχουμε, αυτήν θέλουμε να διατηρήσουμε, έχει και συνέπειες.

Το πρόβλημα είναι ότι άρχισαν οι καπιταλιστές να μας δουλεύουν και ψιλό γαζί. Αίφνης, το αφεντικό της πολυεθνικής «Apple» ανακάλυψε ότι η πολυεθνική «Sony» είναι «άπληστη», γιατί δεν της φτάνει ότι εκμεταλλεύεται στο έπακρο τους εργάτες, ζητάει να κόψει κι απ' τα κέρδη της «Apple»! Να συμμαχήσουμε πάραυτα με τον δοκιμαζόμενο καπιταλιστή, γιατί αλλιώς θα το έχουμε βάρος στη συνείδησή μας, καθώς θα αυξάνεται η ανισότητα μεταξύ αυτών που θα αγοράζουν πειρατικά CD με 5 ευρώ με αυτούς που θα αγοράζουν από το iTune με 10 ευρώ το δίσκο.

Καταλαβαίνετε γιατί δε φτάνει πια η βρεγμένη σανίδα;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ