Κυριακή 2 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΞΑΓΟΡΕΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ. Σε αστρονομικά ύψη κινείται η αξία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στην Ευρώπη, τον τελευταίο χρόνο. Δείκτης της ταχύτητας και του βάθους των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η αξία των συγχωνεύσεων και των εξαγορών, αναμένεται να πλησιάσει φέτος το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (830 εκατομμύρια δολάρια). Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που διατέθηκε γι' αυτούς τους σκοπούς από το 2000. Οι τραπεζίτες, μάλιστα, εκτιμούν ότι το αυξημένο ενδιαφέρον θα συνεχιστεί μέχρι και το 2007.

«SANYO» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Την απόλυση 14.000 εργαζομένων ανακοίνωσε η «Sanyo», τρίτη μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρονικών της Ιαπωνίας. Ο αριθμός των απολύσεων αντιστοιχεί στο 15% του εργατικού δυναμικού της εταιρίας σ' όλο τον κόσμο. Οι απολύσεις θα γίνουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο. Μεταξύ άλλων, η «Sanyo» ανακοίνωσε ότι θα κλείσει σειρά εργοστασίων της, μεταξύ των οποίων και το εργοστάσιο στην πόλη Χιόγκο.

Η «GAZPROM» ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ. Η μεγαλύτερη εταιρία φυσικού αερίου, η ρωσική «Gazprom», ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη την απόκτηση της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρίας «Sibneft». Συγκεκριμένα, η «Gazprom» κατέβαλε 13,1 δισ. δολάρια για την εξαγορά του 72,6% της «Sibneft». Με την κίνηση αυτή η «Gazprom» υπερτετραπλασιάζει την πετρελαϊκή της παραγωγή και περίπου εξαπλασιάζει τη διυλιστική της ικανότητα. Ετσι, καθίσταται μεγάλη δύναμη στην παγκόσμια ενεργειακή αγορά, ικανή να ανταγωνιστεί τις BP, «Exxon Mobil» και «Shell».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ