Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Να αποσυρθεί η Οδηγία για το άσυλο

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου

Να αποσυρθεί η νέα αντιπροσφυγική Οδηγία που πλήττει το δικαίωμα για άσυλο στις χώρες της ΕΕ και ανατρέπει διεθνή νομοθεσία 60 χρόνων, ζήτησε από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, σημειώνοντας τα εξής:

«Η Οδηγία για τις ελάχιστες προδιαγραφές για τη χορήγηση ασύλου, που συζητείται σήμερα, αναθεωρεί και καταργεί και νομοθετικά την όποια προστασία υπήρχε για τους πρόσφυγες με βάση τη Συνθήκη της Γενεύης, αλλά και τον Κανονισμό του Δουβλίνου II. Βέβαια, το Συμβούλιο ήδη έχει συμφωνήσει και, από μια άποψη, η συζήτηση που γίνεται εδώ είναι εντελώς διακοσμητική.

Η Οδηγία αποτελεί συνέχεια της συνολικής αντιπροσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως σηματοδοτήθηκε από τη Σύνοδο του Τάμπερε, συνεχίστηκε στις Συνόδους της Σεβίλλης και της Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκε στη Χάγη.Αποτελεί τη νομοθετική συνέχεια της εφαρμοζόμενης στην πράξη απάνθρωπης πολιτικής. Διότι, όπως θα γνωρίζετε, τα τελευταία χρόνια, τα ποσοστά αναγνώρισης του προσφυγικού καθεστώτος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν πέσει καθέτως. Παραδείγματος χάριν, στην Ελλάδα είναι κάτω από το 1% των αιτήσεων. Ενώ πέρσι παρατηρήθηκε κάθετη πτώση και των αιτήσεων παροχής ασύλου.

Η εισαγωγή της έννοιας της ασφαλούς έως και υπερασφαλούς τρίτης χώρας - που σημαίνει επαναπροώθηση σε αυτήν χωρίς εξέταση της αίτησης - η άρνηση στην πράξη του δικαιώματος προσφυγής, η φυλάκιση των μεταναστών μέχρι να αποφασίσουν οι αρχές, δείχνουν την αδιαφορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους πρόσφυγες που είναι θύματα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Ειπώθηκαν πάρα πολλά για τον ανθρωπισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι μια μεγάλη ειρωνεία: από τη μία εξαπολύετε πολέμους, καταληστεύετε τις χώρες του τρίτου κόσμουκαι από την άλλη υποκρίνεστε ότι λυπάστε για τα θύματα αυτής της πολιτικής.

Σπείρουν αυταπάτες όσοι τάσσονται υπέρ μιας Κοινής Πολιτικής Ασύλου στην ΕΕ, που θα κινείται σε μια δήθεν ανθρωπιστική και προοδευτική κατεύθυνση. Η ΕΕ θα χορηγεί άσυλο ανάλογα με τα συμφέροντα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Αυτό είναι το μοναδικό της κριτήριο, αυτό καθορίζει το ύψος του πήχη της υποτιθέμενης προστασίας που παρέχει.

Θεωρούμε ότι οι τροπολογίες της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, με εξαίρεση τις τροπολογίες της Ομάδας GUE, ασκούν μια ανέξοδη κριτική στην Οδηγία, αφού ουσιαστικά αποδέχονται τις βασικές αντιπροσφυγικές κατευθύνσεις. Η μοναδική δημοκρατική πρόταση είναι να αποσυρθεί η Οδηγία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ