Σάββατο 1 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2006
Βάναυση επίθεση κατά του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων

Προβλέπουν αυξήσεις μισθών - συντάξεων κατά 2,5%-3%, υποχρηματοδότηση όλων των κοινωνικών τομέων. Δεν τιμαριθμοποιούν τη φορολογική κλίμακα για να μη ...δώσουν το κακό παράδειγμα!

Νέα σφοδρή επίθεση κατά των λαϊκών εισοδημάτων ξεκινά η κυβέρνηση με την κατάθεση στη Βουλή, τη Δευτέρα 3 του Οκτώβρη, του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2006. Ενός ακόμα προϋπολογισμού σκληρής λιτότητας, ο οποίος φυσικά κινείται στις κατευθυντήριες γραμμές του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η επιχειρούμενη δε μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ έναντι των Βρυξελλών, αποτελεί την καθοδηγητική πυξίδα για την περαιτέρω συμπίεση μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων, ενώ το πνεύμα λιτότητας κυριαρχεί στις δαπάνες όλων των κρίσιμων υπουργείων (Παιδείας, Υγείας, Απασχόλησης). Ετσι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, οι μισθοί και οι συντάξεις προβλέπεται να αυξηθούν κατά 2,5-3%, οι δε δαπάνες στο υπουργείο Παιδείας κατά 5% (έναντι 8,5% φέτος), στο υπουργείο Υγείας κατά 3,5%, (έναντι 5%) και στο υπουργείο Απασχόλησης κατά 8,5% (έναντι 12%). Συνολικά οι πρωτογενείς δαπάνες, οι οποίες ενσωματώνουν μισθούς, συντάξεις, επιχορηγήσεις, κοινωνικά επιδόματα κλπ. προβλέπεται να αυξηθούν μόλις κατά 4,8% έναντι 6,9% φέτος.

Στο σκέλος των εσόδων, τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7% και θα ενισχυθούν με νέους φόρους. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη δεύτερη δέσμη μέτρων στη φορολογία των ακινήτων (αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε τριετή βάση), τη μη τιμαριθμοποίηση φορολογικής κλίμακας και νέες υπέρογκες αυξήσεις διοδίων. Αντίθετα για τις μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ, ΕΠΕ) το 2006 ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από το 32% στο 29% και το 2007 στο 25%! Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Αλογοσκούφη από την Ουάσιγκτον, για το νέο έτος προσδοκούν να εισπράξουν από νέες ιδιωτικοποιήσεις άλλα 1,6 δισ. ευρώ.

Σε δηλώσεις που έκαναν χτες τόσο ο υπουργός Οικονομίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου - συζήτησαν για τον νέο προϋπολογισμό - όσο και ο αρμόδιος υφυπουργός Π. Δούκας σε ραδιοφωνικό σταθμό, φρόντισαν να προϊδεάσουν τον ελληνικό λαό για τον επερχόμενο νέο αντιλαϊκό χειμώνα. Ο Γ. Αλογοσκούφης, στις δηλώσεις του, έδωσε έμφαση στη μείωση του ελλείμματος σε επίπεδα κάτω από το 3%, ενώ στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι αυτό θα γίνει χωρίς νέα μέτρα (κάτι που είναι αναληθές), με περιορισμό της ...σπατάλης στο Δημόσιο και με την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής. Περισσότερο αποκαλυπτικός, όσο και προκλητικός στις δηλώσεις του ήταν ο υφυπουργός Οικονομικών Π. Δούκας. Μάλιστα, η αναφορά του για τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας διεκδικεί μνημείο αναλγησίας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, «δε θα τιμαριθμοποιηθεί η κλίμακα γιατί όσο κάνεις τιμαριθμοποιήσεις αρχίζει να γίνεται θεσμικό αυτό και να γίνεται σε όλα τα κομμάτια της οικονομικής ζωής, κάτι που θέλουμε να αποφύγουμε»! Δηλαδή σε μια περίοδο απροκάλυπτης αισχροκέρδειας από τους εμποροβιομήχανους, η κυβέρνηση δεν τιμαριθμοποιεί τη φορολογική κλίμακα, για να μη δώσει το κακό παράδειγμα... Οσο για το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις του ΟΓΑ, οι δικαιούχοι ας βολευτούν με μερικές πενταροδεκάρες. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, οι αυξήσεις «θα είναι ουσιαστικά παραπάνω από τον πληθωρισμό», αν και αποποιήθηκε ευθυνών για το αν θα είναι διπλάσιες... Κάτι όμως που και αν γίνει, περιορίζει τις αυξήσεις στα 10-15 ευρώ. Αφησε ανοιχτό επίσης το ενδεχόμενο προσφυγής, μέσα στο 2006, σε νέα φορολογικά μέτρα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, αν γίνει η τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που επιδιώκει η κυβέρνηση, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου σίγουρο, «δε θα χρειαστεί να κάνουμε διόρθωση στον επόμενο προϋπολογισμό και χωρίς νέα μέτρα». Αν δηλαδή κάτι στραβώσει με την τιτλοποίηση, τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα. Δίνοντας τέλος στο πνεύμα της σκληρής λιτότητας που θα κυριαρχήσει στις κοινωνικές δαπάνες αναφέρει για τους υπουργούς: «Είναι όλοι μη ευνοημένοι, είναι όλοι εξίσου διαμαρτυρόμενοι. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θα εφαρμοστεί η υπο-τιμαριθμοποιημένη κλίμακα (1998-01-22 00:00:00.0)
Το μήνυμα της απεργίας (1997-12-18 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό (1997-12-16 00:00:00.0)
Το ψήφισμα (1996-12-18 00:00:00.0)
Λιτότητα και ασφυξία για το λαό (1996-11-30 00:00:00.0)
Συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων - προστασία των βιομηχάνων (1996-10-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ