Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1997
Λιτότητα και ασφυξία για το λαό
  • Παρά το όργιο αλχημειών από την κυβέρνηση, κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού, με τίποτα δεν κρύβεται ο βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας του και η βίαιη ανακατανομή εισοδημάτων
  • Είναι προϋπολογισμός στήριξης του λαϊκού εισοδήματος και θίγει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, κοροϊδεύει τους εργαζόμενους ο Γ. Παπαντωνίου

Η ανηλεής φοροεπιδρομή κατά των λαϊκών στρωμάτων και η κατακρήμνιση του δημόσιου χαρακτήρα των Παιδείας - Υγείας --Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που προωθείται με τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 1997, αποτελεί σημαντικό βήμα για την προώθηση της εθνικής στρατηγικής της χώρας.

Αυτό υποστήριξε και χτες - όπως αναμενόταν - ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου,κατά την παρουσίαση του κρατικού προϋπολογισμού για το 1997. Ενας προϋπολογισμός - λαιμητόμος για τα εισοδήματα και τις καταχτήσεις των εργαζομένων - όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ - ο οποίος:

  • Παρά τον τρόπο που καταρτίστηκε, επιβεβαιώνει πλήρως τις προθέσεις της κυβέρνησης να εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα μέτωπα κατά των μισθωτών και συνταξιούχων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των αγροτών, των νέων και άλλων λαϊκών στρωμάτων.
  • Επιχειρεί να εισάγει το "πάγωμα" των μισθών στο δημόσιο τομέα για το 1997.
  • Αυξάνει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τη φορολογική επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων, σαν αποτέλεσμα της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας.
  • Επιχειρεί έναν άνευ προηγουμένου περιορισμό των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια και άλλους τομείς.
  • "Παγώνει" τις επιχορηγήσεις προς όλους σχεδόν τους φορείς που επιτελούν "κοινωνικό έργο", ενώ μειώνει αφόρητα τις επιχορηγήσεις μιας σειράς ευπαθών κατηγοριών των πολιτών.
  • Αποδεικνύει την αναποτελεσματικότητα και την αποτυχία της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αφού παρά τη γενικευμένη λιτότητα που έχει επιβληθεί σε βάρος των εργαζομένων και τον ασφυκτικό περιορισμό των δαπανών, δείχνει μεγάλη διόγκωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους, το οποίο στην τριετία του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε κατά 12,5 τρισ. δρχ. και έφτασε τα 36 τρισεκατομμύρια!
Αλχημείες

Αν η ουσία του προϋπολογισμού είναι το αντιλαϊκό περιεχόμενό του, η μέθοδος που ακολούθησαν οι κυβερνώντες για την κατάρτισή του είναι η απατεωνιά και οι αλχημείες. ΠΟΤΕ την τελευταία τουλάχιστον δεκαπενταετία δεν παρουσιάστηκε με τέτοιο τρόπο προϋπολογισμός του κράτους. Εκείνο που κυριαρχεί σε κάθε κονδύλι που εμφανίζεται είναι η υποτίμησή του σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωσή του μέχρι και φέτος και η διόγκωσή του για το 1997. Το αποτέλεσμα εκατοντάδων ή και χιλιάδων "λογιστικών μεταφορών", "εσωτερικών αναδιανομών", "δημιουργίας νέων κωδικών", "αλλαγής ονοματολογίας κονδυλίων", κομπίνες με τα επιμέρους κονδύλια των εσόδων και των δαπανών, είναι να εμφανίζεται ένας προϋπολογισμός σπαζοκεφαλιά. Ενας προϋπολογισμός κάλπικος, που περισσότερο κινείται στα πλαίσια της "επικοινωνιακής πολιτικής" του ΠΑΣΟΚ και πολύ λιγότερο στην παρουσίαση της δημοσιονομικής πολιτικής της επόμενης χρονιάς.

Ο Γ. Παπαντωνίου

Ο αρμόδιος επι του προϋπολογισμού υπουργός υπεραμύνθηκε, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία όμως βάλλεται πλέον από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Ευρισκόμενος προφανώς σε δυσμενή θέση ο Γ. Παπαντωνίου, δε δίστασε να καταφύγει σε χονδροειδή παραποίηση της πραγματικότητας. Σε σχετική ερώτηση του "Ρ" για το τι διαφέρει η εισοδηματική πολιτική που εξάγγειλε η κυβέρνηση για το 1997 με την εισοδηματική πολιτική του 1992 της ΝΔ (το γνωστό 0 + 0 = 14%!) κατηγόρησε τον Τύπο για... αλχημείες και... διαστρέβλωση της κυβερνητικής πολιτικής, αφού - σύμφωνα με τη δική του αριθμητική - οι εργαζόμενοι το 1997 θα λάβουν μέση αύξηση 8%!

Υπερβάλλοντας μάλιστα εαυτόν, ο Γ. Παπαντωνίου έκανε λόγο για οικονομική πολιτική η οποία στρέφεται κατά του... μεγάλου κεφαλαίου και των... υψηλών εισοδημάτων καθώς και ότι όλοι οι νέοι φόροι θα καταβληθούν από τους κατέχοντες...

Οσο για τα αιτήματα των εκατομμυρίων απεργών και των αγωνιζόμενων για την επιβίωσή τους αγροτών, ο υπουργός δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση για την επίλυσή τους, υποσχέθηκε όμως να τους πείσει με... διάλογο.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας, υποστήριξε ότι ενμέρει μόνο είναι αλήθεια ότι πλήττει τους χαμηλοσυνταξιούχους - χαμηλόμισθους καθώς ευνοεί τα υψηλά μόνο εισοδήματα. Στο μέλλον πάντως - δεν προσδιόρισε πότε - η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει και αυτή την αδικία. Καταλήγοντας ο Γ. Παπαντωνίου χαρακτήρισε την επερχόμενη άγρια πολιτική λιτότητας "δύσκολη, αλλά ωραία φάση για την είσοδο στο κοινό νόμισμα"!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ