Σάββατο 30 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιδεία για λίγους θέλουν οι "εκσυγχρονιστές"

Αλλη μια χρονιά σκληρής λιτότητας για την Παιδεία θα είναι η φετινή, αφού και ο νέος κρατικός προϋπολογισμός καταδικάζει τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση σε ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και τους εργαζόμενους να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να καλύψουν τα έξοδα της μόρφωσης των παιδιών τους.

Το νέο ποσοστό - παρωδία που προβλέπει ο προϋπολογισμός του '97 να δοθεί στην Παιδεία φτάνει μόλις το 7,39%, στην πραγματικότητα αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη μείωση αν αναλογιστεί κανείς τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν και τις ανάγκες που αυξήθηκαν πολύ περισσότερο σε σχέση με τα κονδύλια. Για παράδειγμα, ενώ τα ΤΕΙ απειλούν να "κλείσουν" κάτω από το βάρος των οικονομικών τους προβλημάτων (με πρώτο το ΤΕΙ Πειραιά) ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΠΘ προβλέπει μια ονομαστική αύξηση μόλις 9% στις δαπάνες των ΤΕΙ.

Βέβαια η κυβέρνηση επιδόθηκε σε σειρά αλχημειών για να μπορέσει να παρουσιάσει το ποσοστό της Παιδείας αυξημένο, και το κατάφερε μεταφέροντας κονδύλια που πέρσι κατατάσσονταν στον προϋπολογισμό των Νομαρχιών και αφορούσαν δαπάνες των Νομαρχιών για την Παιδεία, στον προϋπολογισμό του υπουργείου Παιδείας.

Ετσι κι αλλιώς και αυτό το ποσοστό είναι πολύ μακριά από το 15%,πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος, που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν σήμερα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Σχολιάζοντας τα φετινά ποσοστά που δίνονται στην εκπαίδευση στελέχη, των δασκάλων και των καθηγητών τα χαρακτήρισαν κοροϊδία και τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να αμβλύνουν τις οξύτατες αντιδράσεις που εδώ και καιρό έχουν εκδηλωθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα για την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ