Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 57
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Διεκδίκηση... με παζάρια

Από τη διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα με όλα τα νομικά, ηθικά και επιστημονικά επιχειρήματα, η ελληνική κυβέρνηση πέρασε στην κατάθεση ανταλλαγμάτων και συναινετικών υποσχέσεων. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μεγάλη Βρετανία, αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, τη γγ του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και τον Ζυλ Ντασσέν.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η κατάθεση στη βρετανική κοινοβουλευτική επιτροπή που εξετάζει θέματα παράνομης κατοχής πολιτιστικών θησαυρών και επιστροφής τους. Οι ελληνικές απαντήσεις πέρασαν από το «τα Μάρμαρα είναι ελληνικά», στο «δεν έχει σημασία η ιδιοκτησία, αλλά η ακεραιότητα του μνημείου». Και βέβαια αυτό διανθίστηκε με διάφορες άλλες θεωρίες για την παγκοσμιότητα των μνημείων και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Δηλαδή αναζητείται η επικίνδυνη φόρμουλα τα Μάρμαρα να επιστραφούν δίχως να αλλάξουν ιδιοκτησιακό καθεστώς, γεγονός που αφήνει ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο οι Βρετανοί να τα ξαναζητήσουν πίσω. Το νομικό επιχείρημα «τα Μάρμαρα στο Βρετανικό Μουσείο είναι προϊόν κλοπής» αντικαταστάθηκε από το «δε θέλουμε να εμπλακούμε σε νομικισμούς και άλλα εσωτερικά σας ζητήματα», όπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, ξεχνώντας πως για την αρπαγή πολιτιστικών αγαθών υπάρχει διεθνής νομοθεσία. Στην ερώτηση της επιτροπής αν η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει παράνομα κι άλλες ελληνικές αρχαιότητες, η ελληνική αντιπροσωπεία υπεξέφυγε λέγοντας ότι «συζητάμε μόνο για τα Μάρμαρα» αν και είναι γνωστή η λεηλασία την περίοδο του Εμφυλίου.

Κι ενώ τόσο η διεθνής κοινή γνώμη όσο και η βρετανική επιτροπή θεωρούν πως το αίτημα πρέπει να διεθνοποιηθεί, να πάρουν θέση Διεθνείς Οργανισμοί και φορείς και να φτάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η ελληνική πλευρά σχεδόν «παρακαλάει» να πάρει αυτό που της ανήκει, νομικά και ηθικά, προτείνοντας να γίνουν διμερείς συναντήσεις. Δηλαδή ό,τι γίνεται εδώ και τόσα χρόνια.

Η κατάληξη των παραπάνω ήταν η ελληνική πλευρά να απολογείται για την εξέλιξη του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι έτοιμο το 2004 για να εκτεθούν εκεί, ενώ την ίδια στιγμή μιλούσε για την ακεραιότητα του Παρθενώνα αφού πρόκειται για αναπόσπαστα αρχιτεκτονικά μέλη. Κι αφού όλη η στάση της ελληνικής κυβέρνησης συνηγορούσε στη σύγκλιση και στη συναίνεση αποφεύγοντας να καταθέσει όλα τα επιχειρήματα που της ανήκουν, υπέπεσε στο «παζάρι»: υποσχέθηκε ότι εάν επιστραφούν τα γλυπτά, θα αποστέλλονται ανά τακτά και μεγάλα χρονικά διαστήματα ελληνικές αρχαιότητες στο Βρετανικό Μουσείο, για «να μη μείνει άδεια η αίθουσα των Μαρμάρων»!

Και το χειρότερο βέβαια είναι ότι η εν λόγω αντιπροσωπεία γύρισε στην Ελλάδα θριαμβολογώντας!

Το πόρισμα της βρετανικής Επιτροπής θα εκδοθεί τον Ιούλη και θα κοινοποιηθεί στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως είπε χτες η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, Λίνα Μενδώνη, «είναι στη διακριτική ευχέρεια της βρετανικής κυβέρνησης να συζητηθεί στο Κοινοβούλιο, αλλά πιστεύουμε πως θα συζητηθεί».

Πάντως η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι στάθηκε επάξια στις ερωτήσεις της Επιτροπής και η Λ. Μενδώνη αρνήθηκε ότι η Ελλάδα υπέπεσε στη λογική των ανταλλαγμάτων. Ως προς αυτό απάντησε ότι «έπρεπε να κάνουμε μια κίνηση καλής θέλησης που εναρμονίζεται με την ελληνική πρακτική των πολιτιστικών ανταλλαγών και της οργάνωσης περιοδικών εκθέσεων».

Οι Βρετανοί πάντως ρωτώντας υπό τη λογική ότι τα Μάρμαρα τους ανήκουν και πρέπει να ξέρουν πώς θα χρησιμοποιηθούν, ζήτησαν να μάθουν στις αναστηλώσεις της Ακρόπολης ποιο είναι το ανθεκτικό υλικό που χρησιμοποιείται.

Οπως είπε χτες η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ, έχει συγκροτηθεί επιτροπή που ετοιμάζει το κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου Μουσείου Ακρόπολης.

Επίσης στο σταθμό του μετρό της Ακρόπολης ανάμεσα στις άλλες αρχαιότητες που θα εκτεθούν θα είναι και αντίγραφα των Μαρμάρων με την υπόμνηση «Τα αυθεντικά βρίσκονται ακόμα στο Λονδίνο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγγλικές προκλήσεις, ελληνικοί «λεονταρισμοί» (2009-06-12 00:00:00.0)
Μαίνεται βρετανικός ...«εμφύλιος» (2003-10-08 00:00:00.0)
Ανοίγει ...η όρεξη της Βρετανίας (2003-10-07 00:00:00.0)
Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων (2002-10-16 00:00:00.0)
Θέσεις για «παζάρι» (2000-05-16 00:00:00.0)
Ο Μπλερ αποφασίζει ... «όχι» (1999-12-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ