Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΜΑΡΜΑΡΑ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ
Ανοίγει ... η όρεξη της Βρετανίας

Υπέρ του «μόνιμου» μεν, πλην δανεισμού δε, των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα την υποστήριξη της χώρας μας στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2012 από το Λονδίνο, φέρεται να είναι η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Τέσα Τζόουελ, σύμφωνα με κυριακάτικο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Μίρορ».

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι «η κ. Τζόουελ θέλει την έναρξη διαλόγου με τις ελληνικές αρχές για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, η οποία θα επιτρέψει την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, με τη μορφή ενός μονίμου δανεισμού». Το δημοσίευμα αναφέρεται και στις «ετοιμασίες» του Νέου Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο προορίζεται να στεγάσει τα γλυπτά του Παρθενώνα όταν επιστρέψουν στην Ελλάδα. Παραθέτει και δήλωση του προέδρου της βρετανικής επιτροπής για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, καθηγητή Αντονι Σνόντγκρας, σύμφωνα με τον οποίο «η Αθήνα είναι το σπίτι των Μαρμάρων, και εκεί ανήκουν».

Θυμίζουμε ότι ο «μόνιμος» δανεισμός είναι ελληνική πρόταση, η οποία συνοδεύεται και με ανταλλάγματα προς το Βρετανικό Μουσείο και σε είδος (δηλαδή διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων στο Λονδίνο με άλλες σημαντικές αρχαιότητές μας), αλλά και με τη νομική μορφή που θα έχει η αίθουσα των Γλυπτών στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, ως «παράρτημα» του Βρετανικού Μουσείου! Πρόκειται, βέβαια, για μια πρόταση που δε λύνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Γλυπτών υπέρ μας. Η εφημερίδα δεν αναφέρεται στις «λεπτομέρειες» αυτής της πρότασης, άρα οι Βρετανοί, πιθανότατα, να θέλουν και όλα τα παραπάνω και επιπλέον την υποστήριξή μας στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας του 2012. Το θέμα είναι ότι η πολιτική «κατευνασμού» και στο θέμα των Γλυπτών από μέρους της Ελλάδας φαίνεται να «ανοίγει» την «όρεξη» των Βρετανών...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ