Τρίτη 7 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υποκρισία και αδιαφορία

Και ξαφνικά το ΥΠΠΟ θυμήθηκε τους Τσιγγάνους λαϊκούς μουσικούς, την προσφορά των οποίων ανακοίνωσε ότι προτίθεται να τιμήσει με εκδήλωση που διοργανώνει αύριο (7.30 μ.μ.), στον κήπο του Μουσείου Λαϊκών Οργάνων. Μια εκδήλωση που, όπως αναφέρεται, «έχει ως στόχο την αναγνώριση και προβολή από την επίσημη πολιτεία της συνεισφοράς των Τσιγγάνων («επώνυμων» και ανώνυμων) στη διάσωση και περαιτέρω εξέλιξη της ελληνικής μουσικής».

Δεν είναι μόνο το όψιμο ενδιαφέρον και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο του ΥΠΠΟ για τους Τσιγγάνους λαϊκούς μουσικούς. Είναι κυρίως η υποκρισία απέναντι στο σύνολο των Τσιγγάνων της χώρας και απέναντι σε μια μουσική δημιουργία, που έχει πολλά προσφέρει στον τόπο μας. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η ανερυθρίαστη ανακοίνωση ότι η εκδήλωση γίνεται «στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Δράσης για την κοινωνική ένταξη των Τσιγγάνων»; Αυτού του κομματιού του ελληνικού λαού που βιώνει στο έπακρο την κοινωνική καταπίεση από το κράτος. Ενα κράτος που με βάρβαρο τρόπο πετά τους Τσιγγάνους και τα παιδιά τους δίπλα στις χωματερές και τους καταδικάζει στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, στην ανεργία και την πολιτισμική στέρηση.

Αραγε για τι θα μιλήσει ο υπουργός Πολιτισμού στο χαιρετισμό του, στην αυριανή εκδήλωση; Θα μιλήσει για τον αναλφαβητισμό των Τσιγγάνων, που είναι πάνω από 80%, για την παιδική θνησιμότητα στους τσιγγάνικους καταυλισμούς, που είναι πολλαπλάσια του γενικού πληθυσμού, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, συχνά σε καταλύματα χωρίς νερό, ηλεκτρικό και τουαλέτα; Θα μιλήσει για τη μάστιγα της ανεργίας ή για τις βίαιες επιδρομές των «ράμπο» αστυνομικών; Θα πει για όλα αυτά τα δεινά που η κυβέρνησή του και η πολιτική της ΕΕ έχουν ρίξει στις πλάτες των Τσιγγάνων, συντηρώντας τον κοινωνικό αποκλεισμό τους; Είναι μάλλον σίγουρο πως ο Ε. Βενιζέλος δε θα αναφερθεί σε όλα αυτά. Μήπως, η καλύτερη τιμή προς τους Τσιγγάνους και τον πολιτισμό τους δεν είναι η επίλυση ζωτικών προβλημάτων τους;

Ομως και για έναν ακόμη λόγο είναι υποκριτική η σπουδή του ΥΠΠΟ να «τιμήσει» τη συνεισφορά των Τσιγγάνων. Γιατί αν πραγματικά το ήθελε θα προχωρούσε στην ίδρυση ενός Κέντρου Μελέτης του τσιγγάνικου πολιτισμού, με αντικείμενο τη γλώσσα, το αλφάβητο, τα ήθη, τα έθιμα, τη μουσική, το τραγούδι, τις τέχνες της τσιγγάνικης φυλής. Ενα κέντρο, που θα ασχολείται συνολικά με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των Τσιγγάνων.


Ρ. ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ