Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΛΜΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αντίθετη στην ίδρυση ιδιωτικού γυμνασίου από τη Μητρόπολη

Την αντίθεσή της στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικού γυμνασίου στο Βόλο, από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που δίνει τέτοια δυνατότητα και στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Δυστυχώς - επισημαίνεται στην ανακοίνωση - η κυβέρνηση, εναρμονισμένη με τις κοινοτικές αποφάσεις, διατήρησε το θεσμικό πλαίσιο που δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σχολείων και στο χώρο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

Και συνεχίζει: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η πρώτη ιδιωτική προσπάθεια δραστηριοποίησης στο χώρο αυτό, στην περιοχή μας, δεν προήλθε από κάποιο ιδιωτικό φορέα, αλλά από την τοπική ηγεσία της Εκκλησίας. Με ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη, πληροφορηθήκαμε ότι στο ΔΣ του νέου ιδιωτικού σχολείου συμμετέχουν και επιφανή στελέχη του ΥΠΕΠΘ. Επειδή δε θέλουμε να πιστεύουμε ότι το κίνητρο είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας, στη λογική ζήτηση - προσφορά - κέρδος, να υποθέσουμε ότι η ίδρυση και λειτουργία από Ιερά Μητρόπολη, σε πρώτη φάση Γυμνασίου, ξεκινά από την απαξίωση του Δημόσιου Σχολείου και των λειτουργών του ή ότι ο σκοπός είναι η ίδρυση ενός σχολείου που θα προσφέρει μονόπλευρη μόρφωση σ' ένα αυστηρά προκαθορισμένο πλαίσιο;».

Καταλήγοντας, στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΜΕ Μαγνησίας υπογραμμίζει: «Σαν λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης, πιστεύουμε ότι η παιδεία είναι ένα διαρκές κοινωνικό αγαθό, που πρέπει να προσφέρεται από την πολιτεία, σ' όλα τα μέλη της, ισότιμα, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και διακρίσεις. Η πολιτεία οφείλει και είναι βασικό καθήκον της να υπερασπίσει θεσμικά το δημόσιο σχολείο, σ' όλες τις βαθμίδες του, να το υποστηρίξει υλικά και ηθικά και ν' ανοίξει ένα διαρκή και ουσιαστικό διάλογο με όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους κοινωνικούς φορείς. Στην ίδια κατεύθυνση οφείλουν να δραστηριοποιηθούν όλοι οι πολίτες και οι κοινωνικοί φορείς, ιδιαίτερα εκείνοι που επαγγέλλονται την κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη, για την ανάδειξη ενός σχολείου σύγχρονου, δημοκρατικού, πολυπολιτισμικού, που θα απαντά στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας και θα προσφέρει δωρεάν πολύπλευρη και ευρύπλευρη μόρφωση στους νέους, χωρίς κοινωνικούς, φυλετικούς, θρησκευτικούς και οικονομικούς φραγμούς».

Να σημειωθεί ότι ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, ισχυρίζεται ότι το ιδιωτικό σχολείο που θα λειτουργήσει η Μητρόπολη θα είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ