Τετάρτη 7 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 48
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να επαναφέρει η κυβέρνηση την επετηρίδα

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών σπουδών, που επιβάλλει ο νέος τρόπος επιλογής των εκπαιδευτικών, ρωτούν τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, Αντώνης Σκυλλάκος και Λιάνα Κανέλλη με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Τον ρωτούν επίσης αν προτίθεται η κυβέρνηση να επαναφέρει την επετηρίδα ως το μόνο αδιάβλητο σύστημα διορισμού, παίρνοντας ταυτόχρονα και όλα εκείνα τα μέτρα αναβάθμισης της μόρφωσης και της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, σε συνδυασμό με την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς.

«Η κυβέρνηση μετέθεσε την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών για τις αρχές Σεπτέμβρη», τονίζουν οι τρεις βουλευτές, «όχι μόνο για να αποφύγει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, αλλά και για να εισαγάγει μια σειρά από άλλα κριτήρια (μεταπτυχιακά - διδακτορικό), τα οποία μετατρέπονται σε κριτήρια ταξικής επιλογής, αφού είναι γνωστό ότι δεν έχουν όλοι (και ιδιαίτερα τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων) την οικονομική δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορικό».

Επισημαίνουν δε ότι γίνεται σαφές πως στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν είναι η επιλογή των «πιο καλών εκπαιδευτικών», όπως ισχυρίζεται, αλλά η επιβολή της αντίληψης για την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος, άρα η υποβάθμιση των πτυχίων των ΑΕΙ.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν οι κομμουνιστές βουλευτές, αν στόχος της κυβέρνησης ήταν οι, όσο το δυνατόν, καλύτεροι εκπαιδευτικοί, θα προχωρούσε στην αναδιάρθρωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων από τα οποία αποφοιτούν οι εκπαιδευτικοί, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η παιδαγωγική επάρκεια μέσα στις προπτυχιακές σπουδές, στην καθιέρωση της ετήσιας περιοδικής επιμόρφωσης για όλους τους εκπαιδευτικούς, με ευθύνη των ΑΕΙ και πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά τους καθήκοντα, στην καθημερινή επιστημονική στήριξη των εκπαιδευτικών στο έργο τους.

Καταλήγοντας επισημαίνουν: «Ταυτόχρονα, ο μη διορισμός εκπαιδευτικών μέσα από την επετηρίδα, ακόμη και σε κλάδους που δεν υπάρχουν επιτυχόντες του προηγούμενου "διαγωνισμούς" (π.χ. δάσκαλοι) και ο διορισμός αναπληρωτών στις κενές οργανικές θέσεις, θα προκαλέσει την απώλεια πολλών ωρών διδασκαλίας, γιατί τα κενά δεν καλύπτονται έγκαιρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ