Παρασκευή 14 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Νέα χαράτσια και ανοιχτό παράθυρο στη συναλλαγή

Νέα χαράτσια, χρονοβόρες γραφειοκρατικές κινήσεις, που παράλληλα αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο στη συναλλαγή, προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χτες από την Κυβερνητική Επιτροπή και παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, σχετικά με τις νέες διαδικασίες έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Παράλληλα, αφήνει το περιθώριο σε πολλές περιπτώσεις να παίξουν οι ασφαλιστικές εταιρίες το ρόλο των πολεοδομικών γραφείων, αφού, με Υπουργική Απόφαση, παρέχεται το δικαίωμα στον υπουργό να καθιερώσει την υποχρεωτική ασφάλιση μελετών και έργων, που θα αφορούν, όχι μόνο κτίρια μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά και απλές κατοικίες.

Στο νομοσχέδιο, που τέθηκε από χτες σε διαβούλευση με το ΤΕΕ και άλλους φορείς και που υπολογίζεται ότι θα ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβρη, περιλαμβάνονται και οι διατάξεις για τη συνέχιση της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου με τα νέα αυξημένα «κτηματόσημα».

Στόχος, κατά τον υπουργό, είναι να εκδίδονται οικοδομικές άδειες μέσα σε 40 μέρες από την κατάθεση του πλήρους φακέλου του έργου. Ωστόσο, αν αναλύσει κανείς μία προς μία τις εγκρίσεις και τις μελέτες που απαιτούνται, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος αυτός θα υπερβεί το εξάμηνο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται: Η κατάθεση της αίτησης για την άδεια με τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης, αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη παθητικής πυροπροστασίας, εγκρίσεις διαφόρων υπηρεσιών και οργάνων, τίτλους ιδιοκτησίας, αποδεικτικό κατάθεσης των αμοιβών του μελετητή, και έγκριση από την Επιτροπή Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ), όπου απαιτείται (π.χ. νησιά, παραδοσιακοί οικισμοί κλπ).

Στόχος είναι μέσα σε 20 μέρες να έχει η αρχιτεκτονική μελέτη εγκριθεί, ώστε να κατατεθούν και οι υπόλοιπες μελέτες. Ωστόσο, οι εγκρίσεις από τις διάφορες άλλες υπηρεσίες που απαιτούνται δεν μπορούν να χορηγηθούν πριν εγκριθεί η αρχιτεκτονική μελέτη..! Το αλαλούμ εντείνεται, καθώς στη συνέχεια προβλέπεται χρονικό διάστημα 3 μηνών για να κατατεθούν οι υπόλοιπες μελέτες, ενώ στη συνέχεια ακόμα ένα διάστημα 40 ημερών για την έκδοση της άδειας... Επισημαίνεται επίσης ότι ο έλεγχος της στατικής μελέτης θα είναι ενδεικτικός και θα γίνεται μόνον όταν υπάρχει τεχνική έκθεση, που θα βεβαιώνει την αξιοπιστία του προγράμματος ηλεκτρονικού υπολογιστή, με βάση το οποίο έγιναν οι σχετικοί υπολογισμοί.

Η ρευματοδότηση προβλέπεται να γίνεται μετά από τελική αυτοψία, ωστόσο μπορεί να γίνει προσωρινή σύνδεση με το δίκτυο που θα διαρκεί για ένα χρόνο. Προβλέπονται, επίσης, μια σειρά από ποινές και πρόστιμα σε βάρος ιδιοκτητών, μηχανικών, εργολάβων σε περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, ποινές που διπλασιάζονται, αν οι αυθαιρεσίες έγιναν σε προστατευόμενες περιοχές.

Ο υπουργός υποσχέθηκε τη στελέχωση των Πολεοδομιών, αλλά ρίχνει τα βάρη στους πολίτες. Συγκεκριμένα, επιβάλλει ένα πρόσθετο τέλος, που θα κυμαίνεται από 0,5 έως 1% επί του συμβατικού προϋπολογισμού του έργου, το οποίο θα χορηγείται στους δήμους.

Μια σειρά από ρυθμίσεις αφορούν τροποποιήσεις του ΓΟΚ. Συγκεκριμένα:

  • Οι υπέργειοι κλειστοί χώροι στάθμευσης θα μετρούν στο συνολικό συντελεστή δόμησης, ώστε να μη μετατρέπονται σε μαγαζιά κ.ά.
  • Οι ημιυπαίθριοι χώροι διατηρούνται, ωστόσο μπαίνουν διάφοροι φραγμοί, ώστε να μη γίνονται αυθαίρετα κλειστοί. Το βάθος τους δε θα μπορεί να υπερβεί το 1,80 μ. και το πλάτος τους τα 3,5 μ. Προκειμένου να καταπολεμηθούν οι αυθαιρεσίες, καθιερώνει πρόστιμο, που θα φτάνει το 30% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου χώρου υπέρ των ΟΤΑ, στις περιπτώσεις που αυτοί καταγγείλουν την παρανομία..!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση κατεδάφισης κτιρίων (2020-06-16 00:00:00.0)
Η εμπορευματοποίησή του ...προχωράει (2009-02-10 00:00:00.0)
Να κατατεθούν τα έγγραφα για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (2002-12-05 00:00:00.0)
Αυθαίρετες κατασκευές από το Δήμο Αθήνας (2001-03-16 00:00:00.0)
Προσωρινή αναστολή για το αμαξοστάσιο (1999-08-31 00:00:00.0)
Στο εδώλιο ο Λ. Λαζόπουλος (1997-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ