Κυριακή 16 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΜΑΓΚΑΚΗΣ
ΟΧΙ στο νέο Μεσαίωνα

Ο έγκριτος ποινικολόγος και πρώην υπουργός, Γιώργιος Α. Μαγκάκης, μιλώντας στην εφημερίδα μας, σημείωσε:

«Η σύλληψη του Σιν Γκάρλαντ αποτελεί ένα ακόμα βήμα κατρακυλίσματος στον κατήφορο που έχει εισέλθει η διεθνής ζωή, και επομένως η ζωή όλων μας στις διάφορες χώρες. Κατήφορος, ο οποίος είναι μια πορεία προς την απαξίωση όλων των θεσμών που είχαν κατακτηθεί με αγώνες των λαών, για την προστασία της προσωπικότητας του ανθρώπου και των ελευθεριών του.

Ζούμε πράγματι σε μια πολύ μελανή περίοδο. Προηγούμενα ζούσαμε την περίοδο των αγώνων για να γίνουν οι κατακτήσεις, να προστατευτεί ο άνθρωπος, να χτιστεί όλο αυτό το οικοδόμημα του πολιτισμού, το οποίο αποκαλούμε ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες. Τώρα ζούμε τη μελανή περίοδο της προσπάθειας να κατεδαφιστεί αυτό το οικοδόμημα. Και αυτό είναι σύμπτωμα της γενικότερης πραγματικότητας που ζούμε, που είναι η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, η οποία δεν είναι παγκοσμιοποίηση των οποιωνδήποτε θεσμών ή ρυθμίσεων, είναι παγκοσμιοποίηση της κυριαρχίας του καπιταλιστικού οικονομικού συστήματος και των πολιτικών εξαρτημάτων του.

Γι' αυτό σήμερα, μπροστά σ' αυτό το γεγονός, που αυτό καθαυτό είναι κωμικό, έρχονται και συλλαμβάνουν τον Πρόεδρο μιας μεγάλης πολιτικής κίνησης, ενός κόμματος μιας χώρας, της Ιρλανδίας, ο οποίος δεν είναι ο οποιοσδήποτε, ο οποίος έχει αποδείξει με πολυετείς αγώνες - γιατί ήταν από τους ήρωες και τους μάρτυρες του ΙΡΑ στον αγώνα εναντίον της βρετανικής κατοχής στην Ιρλανδία - έρχονται, αυτόν τον άνθρωπο, να τον συλλάβουν γιατί επισκέφτηκε -λέει- τη Βόρεια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα, δηλαδή, είναι απαγορευμένος χώρος! Και για να βρουν και κάποια δικαιολογία, λένε ότι μετέφερε παράνομο υλικό.

Κι αυτό γίνεται για να αποκαλυφθεί ότι το βαθύτερο κίνητρο είναι όχι να προστατευτούν συμφέροντα της Ιρλανδίας, αλλά για να ικανοποιηθούν αξιώσεις των ΗΠΑ. Να εκδοθεί ο άνθρωπος αυτός στις ΗΠΑ και οι βρετανικές Αρχές προβαίνουν σ' αυτήν την εξοργιστική πράξη, γιατί ναι μεν σαν νόημα φαίνεται κωμική, αλλά σαν γεγονός είναι απίστευτα εξοργιστική.

Αυτό δείχνει ότι όλοι μας, όλες οι χώρες και όλοι οι πολίτες είμαστε εκτεθειμένοι στον κίνδυνο αυτών των συμπτωμάτων, των νοσηρών, των καταστρεπτικών, της αμερικανικής κυριαρχίας, του καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης.

Πρέπει όλοι μας, λοιπόν, να μετέχουμε στις λαϊκές κινητοποιήσεις στην πατρίδα του ο καθένας, εναντίον αυτής της πραγματικότητας που πάει να δημιουργηθεί και που σημαίνει την έναρξη ενός καινούριου Μεσαίωνα. Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται. Οπως ο Μεσαίωνας ποδοπατούσε τον άνθρωπο, αγνοούσε τα δικαιώματά του, την αξία του, τα αυτονόητα ανθρώπινα συμφέροντά του, έτσι και τώρα, χάριν της ενάσκησης μιας κυριαρχίας, χάριν της τυραννίας στην πραγματικότητα. Ενός τυραννικού καθεστώτος και των συμφερόντων του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ