Παρασκευή 21 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής στην εκτροφή

Οδηγίες από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων

Μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί περιστατικό ασθενείας ανθρώπου που να προέρχεται από συστηματική εκτροφή πουλερικών επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την εμφάνιση της νόσου των πουλερικών στον άνθρωπο και την είσοδο του ιού στη διατροφική αλυσίδα.

«Ολα τα περιστατικά ασθενείας ανθρώπων που έχουν διαπιστωθεί έως σήμερα, σε όλο τον κόσμο, αφορούσαν άτομα που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα πτηνά στον αγρό ή σε αγορές που πουλάνε ζωντανά πτηνά» σημειώνει το ΑΠΘ και υπογραμμίζει: «Τα μέχρι σήμερα δεδομένα δείχνουν ότι η κύρια πηγή μόλυνσης των ανθρώπων είναι η επαφή με μολυσμένα πτηνά ή με την κοπριά ή τα φτερά ή τα διάφορα εκκρίματα των πτηνών. Η καθαριότητα και η τήρηση αυστηρών κανόνων υγιεινής κατά τους χειρισμούς των νωπών πουλερικών και των αβγών στις συστηματικές εκτροφές, περιορίζει σημαντικά την εμφάνιση της ασθένειας στα πουλερικά»

«Ακόμα όμως, τονίζει το ΑΠΘ, και στην περίπτωση των μολυσμένων πουλερικών και αυγών, η κατανάλωσή τους δε συνιστά κίνδυνο, διότι ο ιός σκοτώνεται κατά το ψήσιμό τους».

Παρ' όλα αυτά και για προληπτικούς λόγους το ΑΠΘ δίνει τις παρακάτω οδηγίες που αφορούν στο χειρισμό και την προετοιμασία γευμάτων με πτηνά και αβγά:

  • Τα αβγά θα πρέπει να πλένονται καλά πριν από τη χρήση τους και θα πρέπει να βράζουν τόσο ώστε να είναι σφικτά.
  • Οι ομελέτες θα πρέπει να ψήνονται τόσο ώστε η μάζα τους να είναι στερεή.
  • Τα πουλερικά και τα προϊόντα τους θα πρέπει να ψήνονται έτσι ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό τους να φθάνει τουλάχιστον στους 82ο C.
  • Οι κατσαρόλες και τα πιάτα που έχουν χρησιμοποιηθεί για τα νωπά αβγά και τα νωπά πτηνά θα πρέπει να πλένονται πολύ καλά πριν από την επόμενη χρήση τους.

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η αποφυγή της επαφής με μολυσμένα πτηνά ή με την κοπριά τους και η τήρηση αυστηρής ατομικής καθαριότητας (συχνό πλύσιμο χεριών) ελαχιστοποιούν τις περιπτώσεις μεταφοράς του ιού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ