Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Παράνομες οι φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις

Οι Βρυξέλλες τις θεωρούν «κρατικές ενισχύσεις», που είναι αντίθετες με τους κανόνες της ανταγωνιστικότητας

Παράνομο χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νόμο 3220 του 2004 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, περί φορολογικών κινήτρων, που είχε αποτελέσει συμπληρωματική διάταξη στον αναπτυξιακό νόμο Χριστοδουλάκη. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ο εν λόγω νόμος χαρακτηρίζεται παράνομος, αφού δεν κοινοποιήθηκε προς έγκριση στην ΕΕ, ώστε να ελεγχθεί η συμβατότητά του με την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων.

Με την ενέργεια αυτή, η Κομισιόν καλεί την κυβέρνηση να ζητήσει από τους επιχειρηματίες την επιστροφή των φορολογικών επιδοτήσεων, αλλά και την άμεση αναστολή διάταξης για το «αφορολόγητο αποθεματικό» των επιχειρήσεων, που προέβλεπε ο προηγούμενος «αναπτυξιακός νόμος» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, θέλει να δεσμεύσει γραπτώς την ελληνική κυβέρνηση ότι δε θα συμπεριλάβει σε νέο νόμο παρόμοιες διατάξεις με του 3220/2004.

Να σημειωθεί πως στον «αναπτυξιακό νόμο» που ψήφισε η ΝΔ δεν υπάρχει ανάλογη ρύθμιση, αλλά ούτε και ρητή πρόβλεψη που να την καταργεί. Η συγκεκριμένη διάταξη δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να μειώνουν τη φορολογική βάση κατά το 35% των κερδών τους. Στη σχετική ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται πως το «μέτρο αντιβαίνει πολλές πτυχές των περί κρατικών ενισχύσεων κανόνων», που σύμφωνα με τους ίδιους στοχεύουν στη διασφάλιση του «ανταγωνισμού».

Ηδη από την πλευρά της Επιτροπής ξεκίνησε έρευνα για το θέμα και σε περίπτωση που αποδειχθεί παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει έντοκα τα ποσά που χορήγησε ως φοροαπαλλαγές, με τον 3220. Αυτό σημαίνει, με απλά λόγια, πως η κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τους επιχειρηματίες να καταβάλουν στο κράτος, και μάλιστα εντόκως, το ποσό που αντιστοιχεί στις φοροαπαλλαγές που τους είχαν δοθεί με το νόμο 3220.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ