Σάββατο 22 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στις ανάγκες των επιχειρήσεων η ... περιφερειακή πολιτική

Συναντήσεις επιτρόπου της ΕΕ με Αλογοσκούφη-Σουφλιά

Ολα τα ...εκκρεμή θέματα συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, και η κοινοτική επίτροπος, αρμόδια για θέματα περιφερειακής πολιτικής, πολωνικής καταγωγής Ντανούτα Χούμπνερ. Στο τέλος η επίτροπος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα, όπου δεν έκρυψε την απογοήτευσή της για τους χαμηλούς ρυθμούς απορρόφησης των κοινοτικών κεφαλαίων από την ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι, ένα χρόνο πριν λήξει η διαχειριστική περίοδος του Γ΄ ΚΠΣ, το ποσοστό απορρόφησης για τη χώρα μας είναι μόλις 35%.

Η επίσκεψη Χούμπνερ γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ και τα κράτη-μέλη έχουν συμφωνήσει, τα περιφερειακά προγράμματα, γνωστά και ως κοινοτικά πλαίσια, να προσδεθούν πιο στενά με τους στόχους της ανταγωνιστικότητας και κατ' επέκταση με την περιβόητη στρατηγική της Λισαβόνας. Αυτό απλά σημαίνει περισσότερη άμεση και έμμεση στήριξη προς τις επιχειρήσεις, ενίσχυση των προγραμμάτων επανακατάρτισης των εργαζομένων, προσανατολισμός της Παιδείας προς τις ανάγκες των επιχειρήσεων και μεγαλύτερη υποβάθμιση των προγραμμάτων κοινωνικού προσανατολισμού. Παράλληλα, κορυφώνονται οι διεργασίες για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, καθώς οι μέχρι τώρα συζητήσεις έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Το θέμα ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς όσο αργότερα κλείσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο περισσότερο κινδυνεύει να βρεθούν περιφέρειες της χώρας εκτός κοινοτικής χρηματοδότησης, λόγω της στατιστικής αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε επίπεδα υψηλότερα του 75% του μέσου κοινοτικού ΑΕΠ. Σαφείς υπαινιγμοί για την απώλεια κεφαλαίων της τρέχουσας διαχειριστικής περιόδου έγιναν από την κοινοτική επίτροπο, λόγω της εφαρμογής του κανόνα «ν + 2» (σύμφωνα με αυτόν όλες οι επενδύσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δύο χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών).

Περικοπές σε έργα του ΥΠΕΧΩΔΕ

Την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από τη συνάντηση που είχε η επίτροπος με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, προέκυψε ότι θα γίνουν περικοπές κονδυλίων και έργων και από το μερίδιο των κοινοτικών προγραμμάτων 2000-2006 που διαχειρίζεται το ΥΠΕΧΩΔΕ και τα οποία ανέρχονται στο 35% του συνόλου. Ο υπουργός παραδέχτηκε ότι μεγαλύτερο κίνδυνο για περικοπές διατρέχουν τα έργα που είναι ενταγμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται σε 550 εκατ. ευρώ, ενώ η απορροφητικότητά του βρίσκεται σήμερα στο 30%. Ο υπουργός ερωτώμενος για το τι ποσά αντιπροσωπεύουν τα έργα που δεν κρίθηκαν επιλέξιμα από την ΕΕ και θα πληρωθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους, απάντησε ασαφέστατα: «Κανείς δεν μπορεί να το υπολογίσει»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύσκεψη για την ανακατανομή κεφαλαίων (2003-10-24 00:00:00.0)
Με περικοπές έργων και δανεισμό η κάλυψη των ζημιών (2003-02-28 00:00:00.0)
Και ξαφνικά θύελλα... (2002-05-28 00:00:00.0)
Δυσβάσταχτοι πλέον οι όροι για το Κτηματολόγιο (2001-12-15 00:00:00.0)
Η ιδιωτικοποίηση οδήγησε στην αποτυχία (1997-10-18 00:00:00.0)
Πληθώρα αποφάσεων χωρίς αντίκρυσμα (1996-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ