Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση για το αιολικό πάρκο της Κορώνης

Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Την ανάγκη ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες επισημαίνουν σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και Ελ. Παντελάκη. Οι βουλευτές του Κόμματος, αναφερόμενοι στις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων και φορέων της περιοχής της Κορώνης Μεσσηνίας για το αιολικό πάρκο στο Μαυροβούνι Κορώνης, τονίζουν ότι έχει σημασία ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ενέργειας κι αν η συγκεκριμένη επένδυση γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος ή την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι η πολιτική που έχουν επιλέξει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχει επιπτώσεις στη λαϊκή κατανάλωση, στους εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα και στο περιβάλλον και ρωτούν μεταξύ άλλων τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει φτηνή παροχή ρεύματος και το δημόσιο χαρακτήρα στον τομέα της ενέργειας. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Η συμπληρωματική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του αιολικού πάρκου στη θέση "Μαυροβούνι" του Δήμου Κορώνης Μεσσηνίας, που αφορά τη γραμμή υψηλής τάσης και τον υποσταθμό σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ, ήρθε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση και επιβεβαιώνει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής.

Η ανάγκη ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας πρέπει να ανταποκρίνεται στις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες. Να διασφαλίζει φτηνό ρεύμα. Να προστατεύεται το περιβάλλον και να οδηγεί στη διεύρυνση των εργασιακών και ασφαλιστικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων σ' αυτές.

Εχει σημασία ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των μέσων παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της ενέργειας και αν η συγκεκριμένη επένδυση γίνεται με γνώμονα το καπιταλιστικό κέρδος ή την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προωθούν δυναμικά την είσοδο του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χρηματοδοτώντας απλόχερα την αγορά και εγκατάσταση του εξοπλισμού τους από τη μια και από την άλλη διασφαλίζοντας στη συνέχεια τη σίγουρη κερδοφορία τους. Το κράτος αγοράζει την παραγόμενη ενέργεια από τα αιολικά πάρκα σε διπλάσια τιμή από το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ. Την ίδια στιγμή αποτρέπουν τη ΔΕΗ να κατασκευάσει η ίδια αιολικά πάρκα.

Αυτή η πολιτική θα έχει επιπτώσεις στη λαϊκή κατανάλωση, αφού θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος. Στους εργαζόμενους στον ενεργειακό τομέα αφού θα μειωθούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Στο περιβάλλον αφού μπροστά στο καπιταλιστικό κέρδος δε διστάζουν να καταστρέψουν δασικές εκτάσεις, παρακάμπτοντας πολλές φορές ακόμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί:

  • Φτηνή παροχή ρεύματος για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Η προστασία του περιβάλλοντος.
  • Ο δημόσιος χαρακτήρας στον τομέα της ενέργειας και η μείωση του βαθμού εξάρτησης της χώρας μας από τα εισαγόμενα καύσιμα».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ