Παρασκευή 28 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΟΜΗ
Στο επίκεντρο οι περιφέρειες

Στο τραπέζι έχει μπει για τα καλά η συζήτηση για τις αναδιαρθρώσεις στη διοικητική δομή της χώρας, με αφορμή και τις σχετικά πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τη δημιουργία πέντε υπερπεριφερειών, που θα αναλάβουν τη διαχείριση του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ), χωρίς - προς το παρόν τουλάχιστον - να τίθενται σε «κίνδυνο» οι υπάρχουσες 13 διοικητικές Περιφέρειες.

Η μεν κυβέρνηση προχωρά στη συγκρότηση των υπερπεριφερειών, στην έδρα των οποίων μάλιστα συστήνει ανώνυμες εταιρίες έργων υποδομής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, με τις ηγεσίες των συλλογικών οργάνων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΤΕΔΚΝΑ) να διαμαρτύρονται ότι δημιουργούνται γραφειοκρατικά προβλήματα και ότι μια τέτοια εξέλιξη καθυστερεί τη θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης.

Συγκεκριμένα, η θέση της ΚΕΔΚΕ, όπως ορίζεται σε εισήγηση που παρουσίασε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου, είναι: «Πρόκειται για ατυχείς προτάσεις (σ.σ. η συγκρότηση των πέντε υπερπεριφερειών), οι οποίες όχι μόνο θα περιπλέξουν, αντί να υλοποιήσουν, την εν γένει διοικητική μας διαίρεση, αλλά και θα υπονομεύσουν εν τη γενέσει της την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».

Σε κάθε περίπτωση τα ζητήματα που ανακύπτουν συντείνουν σε μια κοινή «γραμμή», σχετικά με το τι εξυπηρετούν οι όποιες διοικητικές αλλαγές γίνουν. Αλλωστε, το έδαφος έχει προλειανθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, με κυρίαρχη την προβαλλόμενη «ανάγκη» της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, τόσο στο εσωτερικό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος όσο και της κάθε χώρας - μέλους ξεχωριστά. Η νεοφιλελεύθερη πολιτική που χαράσσεται στα κεντρικά ευρωπαϊκά όργανα απαιτεί δομές που θα επιτρέπουν την ευέλικτη δράση, και την είσοδο, όπου δεν υπάρχει, του κεφαλαίου. Αυτό σημαίνει δομές που θα συνεργάζονται μαζί του, ξεπουλώντας και ιδιωτικοποιώντας ό,τι παραδοσιακά ανήκε σε αυτές, προκειμένου να μειωθεί το κόστος για υπηρεσίες και έργα που δαπανούν τα κεντρικά κράτη - το οποίο κόστος με τη σειρά του μετακυλίεται στους δημότες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ