Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
ΝΑΤΟ και ΟΗΕ υπεύθυνοι για τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης στο Κοσσυφοπέδιο

Συνέντευξη Τύπου του Γιουγκοσλάβου πρέσβη στην Αθήνα, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη λήξη των φονικών ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών

ΝΑΤΟική περίπολος στη Μιτρόβιτσα

Associated Press

ΝΑΤΟική περίπολος στη Μιτρόβιτσα
ΑΘΗΝΑ.-

«Παρά τις ωμές ΝΑΤΟικές επιδρομές κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας επί 78 ημέρες... η επίθεση ήταν ανεπιτυχής, διότι ο γιουγκοσλαβικός λαός και η κυβέρνηση με την ηρωική τους αντίσταση κατά του πολύ ισχυρότερου εισβολέα υπεράσπισαν τη χώρα και πέτυχαν στρατιωτική, πολιτική και ηθική νίκη» υπογράμμισε στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου ο πρεσβευτής της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας στην Ελλάδα, Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς.

Μ' αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη λήξη των φονικών επιδρομών, ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής επισήμανε πως η πλέον ωμή επίθεση κατά της χώρας του θα μείνει στη σύγχρονη ιστορία ως «παράδειγμα της πλέον ωμής βίας κατά των διεθνών σχέσεων, αλλά και βάναυση παραβίαση των βασικών αρχών της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου». Υποστήριξε μάλιστα πως με την αποδοχή αφενός του κειμένου Μαάρτι Αχτισαάρι (ο Φιλανδός πρόεδρος) και του (Ρώσου διαπραγματευτή) Βίκτορ Τσερνομίρντιν και αφετέρου της υιοθέτησης της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «εμποδίστηκε η προσπάθεια του ΝΑΤΟ να θέσει υπό κατοχή όλη την επικράτεια της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας μέσω των λεγόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών του Ραμπουγέ».

Οσον αφορά δε στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ντράγκομιρ Βουτσίτσεβιτς κατήγγειλε πως τόσο οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί όσο και η τακτική και η πολιτική της πολυεθνικής ΚΦΟΡ και της αποστολής του ΟΗΕ «UNMIK» ουσιαστικά επιδείνωσαν τα πράγματα, καθώς απώτερος σκοπός φαίνεται πως είναι η αλβανοποίηση της επαρχίας στο πλαίσιο των σχεδίων για τη δημιουργία της «Μεγάλης Αλβανίας». «Ενα περίπου χρόνο μετά την άφιξη ΚΦΟΡ και ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, κλιμακώθηκε ο αλβανικός εθνικισμός, η τρομοκρατία, η εγκληματικότητα και οι μαζικές εθνοκαθάρσεις κατά του μη-αλβανικού πληθυσμού και ως επί το πλείστον των Σέρβων», σημείωσε ο Γιουγκοσλάβος πρέσβης, επιρρίπτοντας ιδιαίτερα ευθύνες στον ύπατο διοικητή των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ. Αναφερόμενος στον τελευταίο, ο Ντρ. Βουτσίτσεβιτς είπε χαρακτηριστικά: «Η αμερικανική πολιτική υποστηρίζοντας τις αποσχιστικές τάσεις και τα σχέδια της μεγάλης Αλβανίας αποτελεί τη βασική αιτία για τη συστηματική παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας... Η διοίκηση των ΗΠΑ εκφράζει αυτή την υποστήριξή της διά μέσου του Μπερνάρ Κουσνέρ, ο οποίος κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσει τους Αλβανούς τρομοκράτες και τα αποσχιστικά στοιχεία στο Κοσσυφοπέδιο, ώστε να αποσχιστεί από τη Σερβία και την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας»! Ο κ. Βουτσίτσεβιτς πρόσθεσε πως μόνον όταν εφαρμοστεί και γίνει πλήρως σεβαστή η απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας θα επέλθει η σταθεροποίηση στην περιοχή.

Αναφερόμενος δε στην απόφαση των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσουν (πιθανότατα τον Οκτώβρη) στη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στο Κοσσυφοπέδιο, ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής επισήμανε πως η χώρα του τις θεωρεί «παράνομες εάν διεξαχθούν υπό τις σημερινές συνθήκες, διότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για δίκαιες εκλογές από τη στιγμή που δε θα μετέχει το μεγαλύτερο μέρος του σερβικού πληθυσμού»! Ετσι, είπε, η διεξαγωγή εκλογών θα σήμανε ουσιαστικά τη «νομιμοποίηση» και εδραίωση των συντελούμενων καταστροφών και εγκλημάτων που διαδραματίζονται σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, γι' αυτό και κατέληξε σημειώνοντας πως η «ΟΔ Γιουγκοσλαβίας ούτε θα αναγνωρίσει ούτε θα βοηθήσει στη διαδικασία αυτών των εκλογών»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ