Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την αντισεισμική θωράκιση σχολείων

Σε Καλαμάτα και Λέσβο

Τη στατική επάρκεια του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας αφορά η πρώτη από τις Ερωτήσεις που κατέθεσαν χθες στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ. «Οπως προκύπτει από τα έγγραφα και τις επισημάνσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Καλαμάτας, αλλά και της αντίστοιχης Διεύθυνσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας, στο κτίριο όπου στεγάζεται το 6ο Δημοτικό Σχολείο, παρουσιάζονται σοβαρά προβλήματα στατικότητας.

Συγκεκριμένα, έχουν αποκαλυφθεί οι οπλισμοί στα υποστυλώματα και εμφανίζονται παντού σημεία αποσάθρωσης. Το κτίριο έχει κατασκευαστεί προ 65ετίας με υλικά άγνωστης αντοχής και χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.

Και καταλήγει: «Οι μηχανικοί του Δήμου Καλαμάτας, με έγγραφό τους μετά από τον πρωτοβάθμιο ακόμη έλεγχο, επισήμαναν την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του φέροντα οργανισμού, γιατί υπάρχει πρόβλημα στατικότητας. Από την πλευρά τους, οι μηχανικοί της Νομαρχίας, απευθυνόμενοι στον ΟΣΚ, ζήτησαν να συνταχθεί άμεσα μελέτη, γιατί οι ίδιοι δεν έχουν τη δυνατότητα. Είναι γνωστό πως η ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από σεισμούς με αποκορύφωμα αυτόν του 1986. Μπορεί ορισμένα κτίρια να άντεξαν το συγκεκριμένο σεισμό, υπέστησαν, όμως, βλάβες, που τα καθιστούν πλέον επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών και των εκπαιδευτικών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την υπουργό Παιδείας, τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση επισκευή και αντισεισμική θωράκιση του 6ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, αλλά και για το σύνολο των σχολικών μονάδων που παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα.

Η δεύτερη Ερώτηση αφορά στα σχολικά κτίρια στο Ν. Λέσβου. Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Στο νησί της Λέσβου τα περισσότερα από τα σχολικά κτίρια έχουν κτιστεί τη δεκαετία του 1930. Τα κτίρια αυτά είναι φανερό ότι κτίστηκαν χωρίς την τήρηση αντισεισμικών προδιαγραφών. Εδώ και χρόνια, έχει ζητηθεί από διάφορους φορείς του νησιού, και το ΚΚΕ έχει φέρει επανειλημμένα το θέμα στη Βουλή με Ερωτήσεις του, να γίνει αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντισεισμική θωράκισή τους. Μέχρι σήμερα, όμως, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και συνεχώς οι επιστημονικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων της χώρας μας, μια και η χώρα μας είναι από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου». Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για τον έλεγχο και την ασφάλεια των σχολικών κτιρίων της Λέσβου;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ