Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΡΕΥΝΑ
Αδρή επιδότηση υπέρ επιχειρήσεων

Κάτω από τον τίτλο «Πρόγραμμα Ενίσχυσης Ερευνητικού Δυναμικού» (ΠΕΝΕΔ 2003), το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί το κυβερνητικό «όραμα» για την πλήρη υποταγή της επιστημονικής έρευνας στις απαιτήσεις της αγοράς, πριμοδοτεί με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τις επιχειρήσεις, προκειμένου οι νέοι επιστήμονες να δουλέψουν για λογαριασμό τους, ανακαλύπτοντας νέα προϊόντα και υπηρεσίες ή βελτιώνοντας τα υπάρχοντα.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο αποφάσισε να εγκρίνει τη χρηματοδότηση 434 προτάσεων για εκπόνηση διδακτορικών διατριβών από νέους ερευνητές, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» (ΕΠΑΝ). Με αυτόν τον τρόπο, η νέα έρευνα θα προσανατολιστεί σε μεγάλο βαθμό στην κάλυψη επιχειρηματικών - εμπορικών αναγκών, για την επίτευξη μεγαλύτερου κέρδους των κεφαλαιοκρατών. Το ποσό της χρηματοδότησης είναι περίπου 44 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ΑΕΙ, ΤΕΙ, δημόσια ερευνητικά κέντρα και Ινστιτούτα και για κάθε έργο απαιτείται η συνεργασία ενός ελληνικού πανεπιστημιακού ιδρύματος, που θα χορηγήσει τους διδακτορικούς τίτλους, και ενός «φορέα συγχρηματοδότησης», που θα καλύψει το 10% του έργου.

Τέτοιοι φορείς μπορεί να είναι κάθε παραγωγική μονάδα ή μονάδα παροχής υπηρεσιών, ανεξάρτητα αν ανήκει στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα. Οι φορείς αυτοί θα μπορούν «να αξιοποιήσουν και να εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων, με τη μορφή νέων ή βελτιωμένων προϊόντων ή υπηρεσιών».

Εξάλλου, σύμφωνα με το υπουργείο, μεταξύ των βασικών στόχων του προγράμματος ΠΕΝΕΔ, είναι η αναβάθμιση των στελεχών των επιχειρήσεων, η «ενίσχυση της επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ ΑΕΙ, ΤΕΙ, ερευνητικών κέντρων και επιχειρήσεων», η εκπαίδευση νέων ερευνητών σε «τομείς αιχμής» για ερευνητικά έργα που θα καταλήξουν «σε αποτελέσματα με δυνατότητα αξιοποίησης». Μια αξιοποίηση, που συνδέεται άρρηκτα με το επιχειρηματικό κέρδος και όχι με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ