Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εκκληση «βοηθείας» στους πρώην αξιωματικούς

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μεγάλη εκστρατεία προσέγγισης των αξιωματικών του ιρακινού στρατού επί καθεστώτος Χουσεΐν που εκδιώχθηκαν από τον κατοχικό διοικητή Πολ Μπρέμερ, εγκαινίασε, χτες, το ιρακινό υπουργείο Αμυνας σε μια ύστατη προσπάθεια να ενισχυθούν τα νέα ιρακινά σώματα ασφαλείας, αλλά και να αποκατασταθεί κάποιου είδους επαφή με τη σουνιτική κοινότητα, από την οποία προέρχονταν οι περισσότεροι από αυτούς τους αξιωματικούς. Ο Ιρακινός «υπουργός» Αμυνας, Σααντούν αλ Ντουλάιμι, έδωσε προθεσμία 5 μηνών στους πρώην στρατιωτικούς να επανέλθουν στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας. Η κίνηση αυτή, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως έκφραση «απελπισίας», συνέπεσε με άλλο ένα μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται, όπως γίνεται ολοένα και περισσότερο τον τελευταίο καιρό, αρκετές «ύποπτες» ως προς τα κίνητρά τους.

Στο μεταξύ, πλήθος ερωτημάτων άφησε πίσω της άλλη μια «περίεργη» επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο, αυτή τη φορά στην πολυσύχναστη ανοιχτή αγορά της πόλης Μουσαγίμπ, μπροστά σε σιιτικό τέμενος. Σκοτώθηκαν 23 πολίτες και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 46. Αντίθετα, στο Ραμάντι, ο στόχος ήταν ξεκάθαρος. Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από βόμβα, ενώ πραγματοποιούσαν περιπολία και άλλοι 2 συνάδελφοί τους σκοτώθηκαν όταν συνετρίβη στην περιοχή ελικόπτερο. Τα κατοχικά στρατεύματα δεν ανακοίνωσαν τα αίτια της συντριβής. Πάντως, στην πόλη σημειώνονται, όπως όλες τις τελευταίες εβδομάδες με μικρά διαλείμματα, σφοδρές συγκρούσεις κατοχικών και ανταρτών, ενώ αμερικανικά βομβαρδιστικά έπληξαν θέσεις στην περίμετρο.

Σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης, σημειώθηκαν 2 βομβιστικές επιθέσεις, με συνολικά 5 πολίτες νεκρούς και 8 τραυματίες. Στόχος ήταν ιρακινές στρατιωτικές περιπολίες. Στο Κιρκούκ, επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στοίχισε τη ζωή σε 1 πολίτη και τραυμάτισε 9, ενώ στόχος ήταν μια αμερικανική αυτοκινητοπομπή. Τέλος, πολλές ανεξάρτητες πηγές μετέδιδαν, χτες, ότι τα κατοχικά στρατεύματα εξαπέλυσαν νέες επιδρομές και επιθέσεις στην περίμετρο της πόλης Χουσαϊμπάχ, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ