Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ
Περαιτέρω όξυνση

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με μεγάλη διαδήλωση μπροστά στην αμερικανική πρεσβεία, όπου ακούστηκαν αντι-αμερικανικά και αντι-ισραηλινά συνθήματα και κάηκαν σημαίες των δύο αυτών χωρών, τιμήθηκε, στην ιρανική πρωτεύουσα, η 26η επέτειος από την κατάληψη της αμερικανικής πρεσβείας λίγους μήνες μετά την ισλαμική επανάσταση, μια κατάληψη που έληξε μετά από 444 μέρες και σηματοδότησε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων Ιράν - ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, δύο βόμβες μικρής ισχύος εκρηγνύονταν μπροστά στα γραφεία της αεροπορικής εταιρίας «British Airways» (Μπρίτις Αίργουεϊς), προκαλώντας μόνον υλικές ζημιές.

Αυτά τα γεγονότα συμπίπτουν με την περαιτέρω όξυνση στις σχέσεις της Τεχεράνης με τη «διεθνή κοινότητα», μετά και από τις δηλώσεις του Ιρανού Προέδρου Αχμαντινετζάντ περί «αναγκαιότητας απάλειψης από το χάρτη του εβραϊκού κράτους». Χθες, οι απειλές επανήλθαν στο προσκήνιο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να επικεντρώνει στις δηλώσεις αυτές και να προειδοποιεί ότι «τέτοιες συμπεριφορές δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές». Ο Τόνι Μπλερ, πάντως, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει «στο πρόγραμμα καμία στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, επέλεξε να αναφερθεί στο σύνηθες θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Ο Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί κάλεσε την Τεχεράνη να μην επαναλάβει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου, τονίζοντας ότι, αν γίνει κάτι τέτοιο, η Γαλλία θα τηρήσει «σκληρή και αποφασιστική στάση στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) στις 24 Νοέμβρη και δεν αποκλείεται να ζητήσει την παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Οι δηλώσεις Μπλαζί έγιναν λίγη ώρα μετά την επιβεβαίωση ότι επιθεωρητές της ΔΕΑΕ έλεγξαν για δεύτερη φορά τη σημαντική στρατιωτική βάση Παρσίν, αλλά και τις πληροφορίες που έφεραν την Τεχεράνη να παραλαμβάνει την επόμενη βδομάδα νέο φορτίο ουρανίου.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, πάντως, φαίνεται, τα τελευταία 24ωρα, επικεντρωμένος στις προσπάθειές του να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η μία μετά την άλλη οι προτάσεις του για τους υπουργικούς θώκους απορρίπτονται από το Κοινοβούλιο, με το αιτιολογικό ότι οι προτεινόμενοι είναι «παντελώς άσχετοι με τα χαρτοφυλάκια που τους δίνονται». Τελευταία πρόταση του Αχμαντινετζάντ είναι ο, επίσης, άγνωστος Σάντεχ Μαχσούλι, για το κρίσιμο υπουργείο Πετρελαίου. Παραλλήλως, ανακοινώθηκε ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου ανακαλούνται στην Τεχεράνη 40 πρέσβεις και διπλωματικοί υπάλληλοι, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι ο Αχμαντινετζάντ επιχειρεί να απομακρύνει τον οποιονδήποτε διπλωμάτη δε συνυπογράφει τις πολιτικές του θέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ