Τρίτη 8 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΚΡΙΒΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Συμπαιγνία ΒΡ και «Shell»

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πρότεινε πρόστιμα συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ

Ενα μόνο μέρος, αλλά χαρακτηριστικό, του ρόλου που παίζουν τα μονοπώλια των πολυεθνικών στη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων - κάνοντας μεταξύ τους συνεννοήσεις στη βάση του κοινού στόχου, που δεν είναι άλλος από το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος στις πλάτες των καταναλωτών - αναδείχτηκε από τις διαπιστώσεις της γραμματείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, όσον αφορά στις πολύ υψηλές τιμές των λεγόμενων «ακριβών» νομών της χώρας. Στην εισήγησή της προς την ολομέλεια της Επιτροπής, αναφορικά με το θέμα που άρχισε να διερευνά αυτεπάγγελτα πριν από δύο χρόνια, η γραμματεία «δείχνει» την «κολεγιά» μεταξύ της ΒΡ και της Shell («Σελ») - δύο από τα μεγαλύτερα παγκόσμια μονοπώλια στον κλάδο των πετρελαιοειδών - που λυμαίνονται το χώρο των καυσίμων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι στους νομούς που συστηματικά εμφανίζονται πολύ υψηλότερες τιμές από την υπόλοιπη χώρα (ακόμα και σε σχέση με όμορους νομούς), οι δύο πολυεθνικές, με μεταξύ τους συνεννοήσεις, προσδιορίζουν τα ποσοστά των εκπτώσεων που παρέχουν στους πρατηριούχους, έτσι ώστε να περιορίζονται τα περιθώρια της διαμόρφωσης των λιανικών τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα. Η γραμματεία προτείνει στην ολομέλεια να επιβάλει πρόστιμα που αντιστοιχούν στο 4% επί των ετήσιων πωλήσεων της κάθε μιας από τις δύο εταιρίες και ανέρχονται για τη μεν ΒΡ σε 57,7 εκατ. ευρώ, για δε τη «Shell» σε 50,8 εκατ. ευρώ. Αν και πότε θα εισπραχθούν τα πρόστιμα, αυτό είναι κάτι που θα το δείξει ο χρόνος.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και παρεμβάσεις σαν κι αυτή, στο βαθμό που τελικά επιβληθούν και εισπραχθούν τα πρόστιμα δεν αναιρούν το γεγονός ότι οι τιμές των καυσίμων διαμορφώνονται σε ληστρικά επίπεδα και όχι μόνο στις περιοχές που εξετάζονται ως «ακριβές», αλλά σε όλη τη χώρα. Ούτε, βεβαίως, στο βαθμό που οι τιμές εξακολουθούν να διαμορφώνονται «ελεύθερα» στο όνομα του «ανταγωνισμού» - που κι αυτός συχνά αποδεικνύεται ψευδεπίγραφος όταν τα μονοπώλια ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αυξήσουν τα κέρδη τους - υπάρχει περίπτωση αποφάσεις σαν κι αυτές να έχουν συνολικά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην κατεύθυνση του ελέγχου των τιμών και της αντιμετώπισης της κερδοσκοπίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ