Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΤΟΚΙΟ
Πρόσκληση στα ιαπωνικά μονοπώλια

«Ιδανικό εφαλτήριο» για την επέλαση των μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτήρισε τη χώρα μας ο πρωθυπουργός, προβάλλοντας ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» τους φιλομονοπωλιακούς και αντεργατικούς νόμους, που ψήφισε η κυβέρνησή του

Με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι

Eurokinissi

Με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιουνιχίρο Κοϊζούμι
Εκκληση στα ιαπωνικά μονοπώλια να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα ως βάση εξόρμησής τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, απηύθυνε ο Κ. Καραμανλής, παραδεχόμενος ότι ενεργεί ως «πλασιέ» των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Στις επαφές που είχε με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό και κυρίως με τη Συνομοσπονδία Βιομηχάνων Ιαπωνίας (Keindaren), ο Ελληνας πρωθυπουργός επικέντρωσε στην παρουσίαση των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» της ελληνικής οικονομίας, που την καθιστούν ελκυστική για τις πολυεθνικές.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι η Ελλάδα «αποτελεί το στρατηγικό σύνδεσμο της Ευρώπης με τις μεγάλες αναδυόμενες αγορές της Βαλκανικής, της Μαύρης Θάλασσας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου».

Χαρακτήρισε τη χώρα μας «ιδανικό εφαλτήριο για όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή», ζητώντας από τους Ιάπωνες επιχειρηματίες να επωφεληθούν από τη «στρατηγική θέση της Ελλάδας» και να αναλάβουν από κοινού με τους Ελληνες «επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας». Μάλιστα, εξέφρασε την άποψη ότι «εάν οι εντάσεως εργασίας επενδύσεις σε αυτές τις χώρες συνδεθούν με εντάσεως κεφαλαίου επενδύσεις στην Ελλάδα, θα προκύψει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρηματικών ευκαιριών».

Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα πρόβαλε ακόμα τις φιλομονοπωλιακές «μεταρρυθμίσεις» (φορολογικός και αναπτυξιακός νόμος, συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, απελευθέρωση αγορών ενέργειας, κ.ο.κ.) και τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισε η κυβέρνησή του, με στόχο «να δώσουν ώθηση στην παραγωγικότητα».

Απευθυνόμενος προς τους Γιαπωνέζους βιομήχανους, τους κάλεσε ευθέως «να εξερευνήσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η ελληνική οικονομία» και τους ζήτησε «να γίνουν όλοι μέλη του νέου περιβάλλοντος για επενδύσεις» που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας.

Ο Κ. Καραμανλής εξέφρασε την προσήλωσή του στην παγκοσμιοποίηση των αγορών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο των πολυεθνικών. «Η απελευθέρωση των αγορών, η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, η χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, καθώς και η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας συνθέτουν ένα νέο πλαίσιο πολιτικών, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι σε θέση να προάγει το δυναμισμό κάθε οικονομίας, περιλαμβανομένης της ελληνικής», τόνισε και πρόσθεσε: «Οι επιχειρήσεις, οι οποίες αντιλαμβάνονται τα οφέλη που προσφέρονται από ένα ανοιχτό, παραγωγικό, εύκαμπτο και κοινωνικά ευαισθητοποιημένο οικονομικό σύστημα, είναι το όχημα προς την επίτευξη ενός αξιοσημείωτου ρυθμού ανάπτυξης».

Στη δήλωση που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Ιάπωνα ομόλογό του, ο Κ. Καραμανλής επισήμανε «την ιδιαιτέρως θετική παρουσία της Ιαπωνίας στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και των δύο χωρών παρέχουν περιθώρια ευρύτερης συνεργασίας».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αν και είναι σημαντική υπολείπεται των δυνατοτήτων των δυο χωρών και αναφέρθηκε στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη ναυτιλία και τον τουρισμό.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμη την ανταλλαγή απόψεων για τις διμερείς σχέσεις και τα διεθνή θέματα και αναφέρθηκε στο ρόλο της Ελλάδας στη Βαλκανική με θερμά λόγια. «Η Ελλάδα έχει μεγάλη επιρροή στα Βαλκάνια. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουν οι δυο χώρες να υποστηρίζουν τις προσπάθειες των Βαλκανικών χωρών για περαιτέρω σταθερότητα στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο Γιουνιχίρο Κοϊζούμι.

Οι Ιάπωνες, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δείχνουν ενδιαφέρον να συνεχίσουν οι Ελληνες εφοπλιστές την κατασκευή πλοίων στα ναυπηγεία τους, ενώ έδειξαν ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του ρόλου του Λιμένος Θεσσαλονίκης ως «πύλης εισόδου» των προϊόντων τους στη Βαλκανική. Οι Ιάπωνες επιχειρηματίες ρώτησαν τον Κ. Καραμανλή για τη δυνατότητα απευθείας αεροπορικής σύνδεσης με την Αθήνα, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί ο αριθμός των Ιαπώνων τουριστών, που κυμαίνεται από 70.000-100.000, ετησίως. Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «αναζητείται λύση για την "Ολυμπιακή"» και πρόσθεσε ότι θα συνεκτιμηθεί η απόφαση με βάση ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για συμπράξεις στον κατασκευαστικό τομέα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ