Σάββατο 12 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.- Χιλιάδες εργαζόμενοι διαδήλωσαν την Πέμπτη στην Πορτογαλία, στην πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις, διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της χώρας, με σκοπό να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. Τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση έχουν ως στόχο να περιοριστεί το έλλειμμα, που φέτος ενδέχεται να ξεπεράσει το 6,2% του ΑΕΠ, ώστε μέχρι το 2008 να έχει μειωθεί κάτω από το όριο του 3% που θέτει η ΕΕ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Η αμερικανική Γερουσία ζήτησε ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών για το εάν η CIA διατηρεί πράγματι ένα σύστημα μυστικών φυλακών, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, όπως είχε αποκαλύψει την περασμένη βδομάδα η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ», προκαλώντας σάλο.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Η συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας του Καζιμιέρζ Μαρτσινκίεβιτς απέσπασε το βράδυ της Πέμπτης ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας, χάρη στην υποστήριξη από το λαϊκό κόμμα «Αυτοάμυνα», από το καθολικό κόμμα «Ενωση Πολωνικών Οικογενειών» και από το Αγροτικό Κόμμα. Η νέα κυβέρνηση έλαβε 272 ψήφους υπέρ έναντι 187 κατά. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SLD) και οι Φιλελεύθεροι (PO) καταψήφισαν τη νέα κυβέρνηση.

ΠΕΚΙΝΟ.- Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι χτεσινές εξαμερείς συνομιλίες στο Πεκίνο για το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα, αφού σύμφωνα με δηλώσεις Βορειοκορεάτη αξιωματούχου, η ΛΔ Κορέας «δεν μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευσή της να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ διατηρούν τις οικονομικές κυρώσεις εναντίον των βορειοκορεατικών εταιριών»...

ΚΑΜΠΕΡΑ.- H κυβέρνηση του Αυστραλού πρωθυπουργού Τζον Χάουαρντ δεν απέκλεισε χτες την αυτόματη απέλαση Αυστραλών πολιτών (μετανάστες τρίτης και τέταρτης γενιάς) εφόσον κριθούν ένοχοι τρομοκρατικών ενεργειών και «δραστηριοτήτων».

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.- Νικήτρια των προεδρικών εκλογών διαφαίνεται πως θα είναι τελικά η 67χρονη Ελέν Τζόνσον-Σέρλιφ, αφού το 97% της καταμέτρησης των αποτελεσμάτων απ' τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη Λιβερία της δίνει ποσοστό 59,4% έναντι του 40,6% που πήρε ο αντίπαλός της Τζορτζ Γουία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ