Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Αμερικανικό τηλεπαιχνίδι επί αρχαιοτήτων!!!

Ο ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά: οι αμερικανοί εδώ «βλέπουν» ένα ωραίο τηλεοπτικό «ντεκόρ»...
Ο ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά: οι αμερικανοί εδώ «βλέπουν» ένα ωραίο τηλεοπτικό «ντεκόρ»...
Τη χρήση ως ...«σκηνικού» μερικών σημαντικότατων αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας για τη διεξαγωγή ...τηλεοπτικού παιχνιδιού πέτυχαν(!) Αμερικανοί παραγωγοί, μέσω της ελληνικής εταιρίας παραγωγής Athens Central Film Productions (Αθενς Σέντραλ Φιλμ Προντάκσιονς), σε μία ακόμη πράξη εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το αίτημα συζητήθηκε προχτές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ). Παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν, η άδεια δόθηκε με «όρους», που κι αν τους υλοποιήσουν οι διοργανωτές του «σόου», πάλι δεν αποτελούν άλλοθι για τον οφθαλμοφανή υποβιβασμό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Πρόκειται για παιχνίδι με τη «λογική» του «κυνηγιού του θησαυρού», με ζευγάρια παιχτών, οι οποίοι «βρίσκουν» τις οδηγίες για την επόμενη αποστολή τους μέσα σε κουτιά τοποθετημένα σε αρχαιολογικούς χώρους. Ο τελευταίος «σταθμός» του παιχνιδιού ήταν η Ρώμη και η Κατάνια στη Σικελία και τώρα θέλουν να βιντεοσκοπήσουν σκηνές στο αρχαίο στάδιο Νεμέας, στην Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, στο Ηρώδειο, στο λόφο του Φιλοπάππου, στους πεζόδρομους της Δ. Αρεοπαγίτου και Απ. Παύλου, στο Ολυμπίειο, στους Δελφούς και στο κάστρο του Ρίου.

Οι εισηγήσεις όλων των αρμόδιων Εφορειών Αρχαιοτήτων ενέκριναν το αίτημα, πλην της Α' Εφορείας (Αρχαία και Ρωμαϊκή Αγορά, Ηρώδειο, Φιλοπάππου), η οποία εισηγήθηκε αρνητικά, επειδή δεν υπάρχει συνάφεια του παιχνιδιού με τους αρχαιολογικούς χώρους και δεν προάγεται η χώρα μέσω αυτών των παιχνιδιών. Οι Εφορείες που εισηγήθηκαν θετικά στάθηκαν στο «γράμμα» του νόμου, δηλαδή στο αν προκαλείται βλάβη στα αρχαία από την κινηματογράφηση, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι οι αρχαιότητες δεν είναι για «νοίκιασμα».

Από μέλη του ΚΑΣ σημειώθηκε ότι οι Αμερικανοί δεν περιλαμβάνουν χώρους από όλη την Ελλάδα, παρά μόνο από τη μη ...«αμφισβητούμενη», δηλαδή τη Στερεά και την Πελοπόννησο. Πρόσθεσαν ότι η προσέγγιση της αρχαιότητας από αυτές τις παραγωγές, είναι αφελής, παιδαριώδης αλλά και παραμορφωτική για την ιστορία. Επιπλέον, δεν κατατέθηκε καν σενάριο στο ΚΑΣ για να ελεγχθεί τι θα ειπωθεί στο «σόου». Κανείς πάντως δεν έθεσε το μείζον ζήτημα της εμπορευματοποίησης. Οι αιτούντες απάντησαν πως δεν πρόκειται για ντοκιμαντέρ, αλλά για τηλεπαιχνίδι και πως δέχονται να γράψει τα κείμενα η Αρχαιολογική Υπηρεσία! Δηλαδή να γίνουν οι αρχαιολόγοι της υπηρεσίας σεναριογράφοι αμερικάνικου τηλεπαιχνιδιού!

Παρά το θράσος τους, τελικά η άδεια δόθηκε στους Αμερικανούς με όρους όπως: να εμφανιστεί ο σημερινός χάρτης της Ελλάδας στην εκπομπή με αναφορά σε σημαντικά κέντρα της αρχαιότητας στη σημερινή ελληνική επικράτεια και να ελεγχθεί το κείμενο πριν γίνει το μοντάζ του παιχνιδιού. Ζητήθηκε, επίσης, επιστημονικός σύμβουλος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ