Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Σε 5 «κλειστά» αθλούνται 45 σωματεία!

Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα ελάχιστα κλειστά γήπεδα του Δήμου Αθηναίων. Οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι ξεπουλιούνται και τσιμεντοποιούνται με τις «ευλογίες» της δημοτικής αρχής...

Σε αυτό το γήπεδο, στην πλατεία Πλυτά, προπονούνται τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του «ΑΟ Αρίων». Τα κλειστά γήπεδα χρησιμοποιούνται μόνο από τις αντρικές ομάδες
Σε αυτό το γήπεδο, στην πλατεία Πλυτά, προπονούνται τα παιδικά και εφηβικά τμήματα του «ΑΟ Αρίων». Τα κλειστά γήπεδα χρησιμοποιούνται μόνο από τις αντρικές ομάδες
Ούτε ένα δημοτικό κλειστό γήπεδο σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα αντιστοιχεί στο δήμο της Αθήνας. Σε μόλις πέντε κλειστά, συνωστίζονται 45 αθλητικά σωματεία, τα οποία μπορεί να αποτελούνται από τρεις ή τέσσερις ομάδες το καθένα! Ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα την έρευνα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, αναδεικνύοντας την τεράστια έλλειψη κλειστών γηπέδων αθλοπαιδιών.

Την ίδια στιγμή, η στάση της διοίκησης του Δήμου Αθηναίων, όσον αφορά στους χώρους άθλησης στις γειτονιές, είναι σκέτη πρόκληση. Η ιστοσελίδα του δήμου κάνει λόγο για «ένα ευρύτατο δίκτυο αθλητικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για τη σωματική άσκηση και την ψυχαγωγία των μικρών και των μεγάλων κατοίκων της πόλης». Αυτό το «ευρύτατο δίκτυο» περιλαμβάνει: Πέντε κλειστά γήπεδα. Τρία κολυμβητήρια. 18 γυμναστήρια (με μηνιαία εισφορά 15 - 20 ευρώ). Δύο γήπεδα ποδοσφαίρου και τέσσερα βοηθητικά.

Πέντε «κλειστά» για δεκάδες σωματεία

Οι ώρες προπόνησης στα κλειστά γήπεδα είναι πολλές φορές ακατάλληλες και όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν σ' αυτές χρειάζεται να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προπονήσεις γίνονται ακόμα και μέχρι τις 12 το βράδυ. Σημειωτέον ότι στα κλειστά αυτά γήπεδα δεν προπονούνται παιδικές και εφηβικές ομάδες, παρά μόνο ενηλίκων. Συγκεκριμένα:

  • Στο κλειστό στο Γουδί, προπονούνται και παίζουν 10 σωματεία: «Αστέρας» Πολυγώνου, Αμπελόκηποι ΑΟ, «Πέρα Κλουμπ», «Εθνικός» Ελληνορώσων, «Πολυτεχνείο», ΑΟ Αιγυπτιωτών, ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Μεταφορών, Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, Αμπελόκηποι.
  • Στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ στο λόφο του Στρέφη, προπονούνται 7 σύλλογοι: «Αστέρας» Εξαρχείων, «Γκυζιακός», «Λαρισαϊκός», «Κυψελιακός», «Δόξα» Αθηνών, ΠΑΟ Κουκακίου, εφηβικό βόλεϊ του Παναθηναϊκού. Κάθε σύλλογος μπορεί να διαθέτει 2 - 3 ομάδες, οπότε ο αριθμός των ατόμων, που χρησιμοποιούν το γήπεδο είναι ιδιαίτερα αυξημένος. Το συγκεκριμένο κλειστό χρησιμοποιείται συνολικά από περίπου 160 άτομα.
  • Το κλειστό του Μετς φιλοξενεί 9 συλλόγους: Παγκράτι, «Αρίων», «Θρίαμβος», «Ενωση», «Πρωτέας», «Πήγασος», «Εθνικός», «Αρδηττός», «Αετοί». Χρησιμοποιείται από περίπου 190 άτομα. Ο υπεύθυνος της ομάδας βόλεϊ «ΠΑΓΚΡΑΤΙ», κ. Μυτσκίδης, μας είπε: «Ενα γήπεδο μέσα στο κέντρο της Αθήνας και είναι παρατημένο και κακοσυντηρημένο. Οι ομάδες που το χρησιμοποιούν είναι πάρα πολλές και δημιουργούνται προβλήματα».
  • Το κλειστό του Ρουφ μοιράζονται 8 ομάδες: «Γρανικός» Κολωνού, «ΠΑΟ» Κουκάκι, «Αναγέννηση» Πετραλώνων, «Τρίτων» (γυναικών), «Δάφνη» Αθηνών, «Πόλις» Καλλιθέας, «Ρουφ 80», ΑΕ «Εστία Φιλίας - Θησέας».
  • Στο κλειστό της Γκράβας προπονούνται και αγωνίζονται 11 ομάδες, μπάσκετ και βόλεϊ: «Τρίτων» (ανδρών), «Αετός», «Τρεις Αστέρες», «Εθνικός» Πατησίων, «Πατήσια», ΕΑΒ, «Οιωνός», «Γκράβα» (ανδρών), ΓΣ Κυψέλης (ανδρών), ΓΣ Κυψέλης (γυναικών), Γκράβα (γυναικών).

Στο κλειστό του Μετς συνωστίζονται εννιά αθλητικοί σύλλογοι. Το γεγονός αυτό καθώς και η έλλειψη συντήρησής του οδηγούν στη φθορά του γηπέδου
Στο κλειστό του Μετς συνωστίζονται εννιά αθλητικοί σύλλογοι. Το γεγονός αυτό καθώς και η έλλειψη συντήρησής του οδηγούν στη φθορά του γηπέδου
Ο «Ρ» μίλησε με τον πρόεδρο του ΑΟ «Αρίων», Τ. Σταματόπουλο, που εδρεύει στον Αγιο Αρτέμιο. Ιδρύθηκε το 1928, δραστηριοποιεί ομάδες μπάσκετ (αντρικό, παιδικό, εφηβικό) και ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών και απαριθμεί συνολικά περίπου 250 νέους. Το ενδιαφέρον των παιδιών για τον αθλητισμό είναι αυξημένο. Στα τμήματα υποδομής - σύμφωνα με τον πρόεδρο - παρουσιάστηκε σε σχέση με πέρυσι 30% αύξηση. Η κρατική βοήθεια, όμως, είναι ανύπαρκτη. «Εχουμε να πάρουμε την επιχορήγηση που δικαιούμαστε, από το 2001. Αναγκαστικά καταφεύγουμε στην ιδιωτική πρωτοβουλία (χορηγοί, διαφημίσεις, συνδρομές μελών, διοργάνωση χορών κλπ.)».

Η ανδρική ομάδα μπάσκετ προπονείται στο κλειστό του Μετς, τα παιδικά και εφηβικά τμήματα στα δύο ανοιχτά γήπεδα στην πλατεία Πλυτά, που δεν επαρκούν και χρησιμοποιούν το προαύλιο των 90ού και 123ου δημοτικών σχολείων. Η ομάδα ποδοσφαίρου φιλοξενείται από το Δήμο Βύρωνα.

Σε ιδιώτες οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι

Οι ελεύθεροι χώροι στην Αθήνα, όπου θα μπορούσαν να γίνουν κλειστά γήπεδα και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό, πάντα, με το πράσινο, είναι ελάχιστοι. Το 1ο, το 3ο και το 6ο δημοτικό διαμέρισμα είναι ασφυκτικά πυκνοκατοικημένα. Αλλά και, όπου είναι αυτό εφικτό, οι προτεραιότητες του δήμου είναι άλλες...

Εντεκα αθλητικοί σύλλογοι προπονούνται στο κλειστό της Γκράβας
Εντεκα αθλητικοί σύλλογοι προπονούνται στο κλειστό της Γκράβας
Στην περιοχή μεταξύ των συνοικιών Ριζούπολης και Προμπονά, ανάμεσα στη λεωφόρο Ηρακλείου και στην οδό Ανθέων, υπάρχει μια έκταση 60 στρεμμάτων, χαρακτηρισμένη ως Βιοτεχνικό Πάρκο. «Ζητούσαμε να απαλλοτριωθεί από το δήμο και να μετατραπεί σε χώρο για άθληση και πράσινο», είπε στο «Ρ» η Κ. Κεφάλα, μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». «Ο χώρος είναι εκτός σχεδίου πόλεως και ζητούσαμε έτσι να παραμείνει. Η διοίκηση του δήμου όμως ισχυριζόταν πως δεν έχει χρήματα για να τον απαλλοτριώσει, τον Ιούλιο εντάχθηκε στο σχέδιο και τώρα ιδιώτες ετοιμάζονται να χτίσουν εκεί».Με τις «ευλογίες» της διοίκησης του δήμου, επιχειρηματίες προτίθενται να πνίξουν στο τσιμέντο την περιοχή χτίζοντας: εμπορικά καταστήματα, εγκαταστάσεις διοίκησης, εστιατόρια - αναψυκτήρια, κινηματογράφους κ.ά.

H πολιτική του δήμου, να περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό του πολύ λίγα χρήματα για απαλλοτριώσεις χώρων και να μη διαθέτει άμεσα χρήματα προς αυτή την κατεύθυνση, έχει σαν συνέπεια αρκετοί ελεύθεροι χώροι που είχαν δεσμευτεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να χάνονται. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να μη δεσμεύονται πλέον χώροι, αν δεν υπάρχουν χρήματα για την απαλλοτρίωση, επιβαρύνει περισσότερο την κατάσταση.

Στα Σεπόλια, όπως μας είπε η Α. Μπενάτου, επίσης μέλος της Γραμματείας της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», και συγκεκριμένα στην οδό Αυλώνος υπάρχουν δυο χώροι που θα έλυναν πολλά προβλήματα για το 4ο διαμέρισμα. Πρόκειται για τα εργοστάσια Κοροπούλη (8 στρέμματα) και «Βότρυς» (12 στρέμματα), οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν δεσμευτεί και χαρακτηριστεί για χώροι πρασίνου, για κατασκευή του 9ου ΤΕΕ και υπάρχει χώρος και για τη δημιουργία κλειστού γηπέδου. Επιπλέον, στην οδό Κάδμου, στον Κολωνό υπάρχει ένας χώρος 8,5 στρεμμάτων, που και πάλι είναι δεσμευμένος χωρίς να έχει απαλλοτριωθεί και κινδυνεύει να χαθεί.

Με ανάλογο τρόπο χάθηκαν και 24 στρέμματα στον Κολωνό, αφού δεσμεύτηκε αλλά δεν απαλλοτριώθηκε. Κάτοικοι και φορείς της περιοχής είχαν διεκδικήσει στο παρελθόν, στο αμαξοστάσιο του ΗΛΠΑΠ, στην πλατεία Αττικής, που δε χρησιμοποιείται πια, να γίνει κλειστό γήπεδο και πράσινο στον περιβάλλοντα χώρο.

ΑΥΡΙΟ: Εκατοντάδες παιδιά στοιβάζονται στο «κλειστό» του Ρουφ.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ