Πέμπτη 17 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απροκάλυπτο πλασάρισμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης

Με την άδεια του ΥΕΝ, εκπρόσωποι ιδιωτικής σχολής εισέβαλαν χτες στο ΚΕΣΕΝ για να διαφημίσουν την πραμάτεια τους. Αμεση και δυναμική η αντίδραση των σπουδαστών και της ΠΕΜΕΝ που τους πέταξαν έξω

Οι σπουδαστές της Ναυτικής Εκπαίδευσης έχουν ξεκαθαρίσει την απόφασή τους να αντιπαλέψουν την ιδιωτικοποίηση των σπουδών τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση πέταξαν χτες έξω από το ΚΕΣΕΝ τους πλασιέ της IST STUDIES
Οι σπουδαστές της Ναυτικής Εκπαίδευσης έχουν ξεκαθαρίσει την απόφασή τους να αντιπαλέψουν την ιδιωτικοποίηση των σπουδών τους. Σ' αυτή την κατεύθυνση πέταξαν χτες έξω από το ΚΕΣΕΝ τους πλασιέ της IST STUDIES
Αποθρασυμένοι από την πολιτική που ξεπουλάει σωρηδόν τη δημόσια εκπαίδευση στους επιχειρηματίες, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολών φτάνουν στο σημείο, με την άδεια της κυβέρνησης, να λανσάρουν την αντιδραστική πραμάτεια τους ακόμα και μέσα στα δημόσια εκπαιδευτήρια.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η χτεσινή εισβολή στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ) στο Ρέντη στελεχών της ιδιωτικής σχολής IST STUDIES («Ιστ Στάντις»). Οι πλασιέ της ιδιωτικής εκπαίδευσης σκόπευαν να παρουσιάσουν στους σπουδαστές του ΚΕΣΕΝ τα μεταπτυχιακά προγράμματα του «πανεπιστημίου» τους, με την άδεια -όπως αποκαλύφθηκε- του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Και γι' αυτό το σκοπό, με την παρέμβαση της διοίκησης του ΚΕΣΕΝ, είχαν εξασφαλίσει την παρουσία των σπουδαστών, οι οποίοι ενημερώθηκαν στα τμήματά τους από το διευθυντή σπουδών να συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στο αμφιθέατρο της σχολής.

Η πρόκληση είναι διπλή, καθώς το ιδιωτικό παραμάγαζο βρετανικού πανεπιστημίου και το ΥΕΝ επέλεξαν τη μέρα που στη σχολή γιορταζόταν η επέτειος του Πολυτεχνείου για να διαφημίσουν τα εμπορεύματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Το περιστατικό ωστόσο δεν είναι καθόλου τυχαίο, καθώς έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που παραδίδει τη Ναυτική Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση στους ιδιώτες. Τα «κοράκια» των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων σπεύδουν να καταλάβουν την καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό, ψαρεύοντας απροκάλυπτα πελάτες μέσα στις δημόσιες σχολές Ναυτικής Εκπαίδευσης, οι οποίες, με το προωθούμενο νομοσχέδιο, υποβαθμίζονται ραγδαία.

Αμεση και δυναμική ήταν η αντίδραση της Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών, των καθηγητών και της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, που με την παρέμβασή τους απέτρεψαν τη φιέστα διαφήμισης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, πετώντας στην κυριολεξία τους εκπροσώπους της IST STUDIES έξω από το ΚΕΣΕΝ.

Με προφορική εντολή του ΥΕΝ

Συγκεκριμένα, χτες στις 11 το πρωί, η διοίκηση της σχολής - λίγο πριν την έναρξη των προγραμματισμένων εκδηλώσεων για την 32η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, στον ίδιο χώρο - ανακοίνωσε στους σπουδαστές να συγκεντρωθούν στο αμφιθέατρο του ΚΕΣΕΝ, όπου θα ακολουθούσε ενημέρωση - διαφήμιση του προγράμματος σπουδών (πληροφορική, ναυτικό δίκαιο κ.ά.) από τέσσερις εκπροσώπους της IST STUDIES.

Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις σπουδαστών και αμέσως έσπευσε στο χώρο της σχολής αντιπροσωπεία της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Σάββα Τσιμπόγλου. Η αντιπροσωπεία ζήτησε εξηγήσεις από τη διοίκηση της σχολής για το ποιος κάλεσε κι επέτρεψε την είσοδο σε εκπροσώπους της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η διοίκηση, θορυβημένη από τις αντιδράσεις και την έκταση που έπαιρνε το θέμα, απάντησε πως η εντολή δόθηκε προφορικά από το ΥΕΝ. Ακολούθως, η αντιπροσωπεία μετέβη στο αμφιθέατρο όπου κατήγγειλε την παρουσία των εκπροσώπων της IST STUDIES και απαίτησε να αποχωρήσουν, όπως κι έγινε. Στην προσπάθειά τους μάλιστα να δικαιολογήσουν την παρουσία τους στη σχολή του ΚΕΣΕΝ ομολόγησαν, παρουσία της αντιπροσωπείας της ΠΕΜΕΝ και των σπουδαστών, πως στη συγκεκριμένη ιδιωτική σχολή συμμετέχει και «ο καθηγητής κ. Τζωάννος», ο οποίος είναι ταυτόχρονα και γενικός γραμματέας του ΥΕΝ και υπεύθυνος για τη Ναυτική Εκπαίδευση.

Ο Ι. Τζωάννος, σε επικοινωνία που είχε μαζί του ο «Ρ», δεν αρνήθηκε τη σχέση του με την ιδιωτική σχολή, ισχυρίστηκε ωστόσο ότι η συνεργασία τους περιορίστηκε στην παροχή συμβουλών κατά την ίδρυση της IST STUDIES το 1989, χωρίς έκτοτε να έχει καμιά ανάμειξη στη λειτουργία της ιδιωτικής σχολής.

Θράσος δίχως όρια

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΠΕΜΕΝ «οι υπονομευτές της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης και πολιτικοί υπηρέτες των εφοπλιστών, δε δίστασαν τη μέρα μνήμης και αγώνα για την επέτειο του Πολυτεχνείου να προσκαλέσουν και να διαφημίσουν την ιδιωτική εκπαίδευση. Μέσα στο χώρο της δημόσιας σχολής του ΚΕΣΕΝ με πρωτοβουλία του ΥΕΝ και συγκεκριμένα του γενικού γραμματέα Ιωάννη Τζωάννου, είχαν το θράσος να προβάλλουν, με προπαγανδιστικά φυλλάδια και διάλεξη, τους σύγχρονους δουλέμπορους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και συγκεκριμένα τη σχολή IST STUDIES, διαφημίζοντας και τη συμμετοχή του κ. Τζωάννου στην προαναφερθείσα σχολή. Ο τυχοδιωκτισμός τους δεν έχει όρια!!!».

Στη συνέχεια επισημαίνεται πως «η αντίδραση της διοίκησης της ΠΕΜΕΝ, της Συντονιστικής Επιτροπής του ΚΕΣΕΝ/Μηχανικών και των καθηγητών ήταν ακαριαία. Τους πέταξαν έξω από το αμφιθέατρο και τους κατήγγειλαν ως "βρικόλακες" και "δουλέμπορους"». Και υπογραμμίζεται: «Είναι ζήτημα ηθικής τάξης και επιβάλλεται να καταλογιστούν ευθύνες».

Καταλήγοντας τονίζεται πως «οι σπουδαστές των ΑΕΝ, οι μετεκπαιδευόμενοι στο ΚΕΣΕΝ και οι ναυτεργάτες έδωσαν το προηγούμενο διάστημα τη δική τους απάντηση σε μαζικές Γενικές Συνελεύσεις με την καθολική καταδίκη του νομοσχεδίου, καθώς και με πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Θα συνεχίσουμε πιο μαζικά, πιο δυναμικά την αντεπίθεσή μας για το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλιά, στην κοινωνική ασφάλιση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ