Σάββατο 19 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Επιμένει στην «ανωτατοποίηση» των σχολών των παπάδων

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες το νομοσχέδιο για την εκκλησιαστική εκπαίδευση

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές από όσα είχαν δημοσιευτεί, κατατέθηκε χτες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τη δομή και τη λειτουργία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, με το οποίο ο σκοταδισμός και το θρησκευτικό δόγμα αναγορεύονται σε επιστήμη!

Θυμίζουμε, ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εντάσσονται στην ανώτατη εκπαίδευση οι τέσσερις (ανώτερες μέχρι σήμερα) Εκκλησιαστικές Ακαδημίες που βρίσκονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Κρήτη και στο εξής θα δίνουν πτυχία ισότιμα των πανεπιστημίων (!) έχοντας όμως, αντικείμενο εντελώς εχθρικό απέναντι στην επιστήμη. Μάλιστα, δίνεται η δυνατότητα στις σχολές αυτές να διεξάγουν και «έρευνα» αντίστοιχη με την πανεπιστημιακή (!) χωρίς να έχουν όμως το δικαίωμα διοργάνωσης αυτοτελών μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Εξ ορισμού, όμως, η ακαδημαϊκή έρευνα αναζητά την επιστημονική αλήθεια, η οποία δεν μπορεί να καρποφορήσει όταν ελέγχεται από την «πίστη» και το οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα. Ουσιαστικά, το μόνο ακαδημαϊκό χαρακτηριστικό, που εξασφαλίζεται από το νομοσχέδιο, είναι η αντιστοίχιση των προσόντων των διδασκόντων και συνολικά του προσωπικού των σχολών, με τα όσα ισχύουν στα υπάρχοντα ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης.

Η «ανωτατοποίηση» γίνεται με βάση το πρότυπο των ανώτατων στρατιωτικών σχολών και οι απόφοιτοί τους θα μπορούν να γίνουν κληρικοί και γενικότερα να εργαστούν στις δομές της Εκκλησίας, όχι όμως στη δημόσια εκπαίδευση ως θεολόγοι. Οι ενδιαφερόμενοι θα εισάγονται στις σχολές μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει μια συστατική επιστολή του επισκόπου της περιοχής τους και θα περνούν μια συνέντευξη στη σχολή για να... ελεγχθεί το θρησκευτικό τους φρόνημα! Δηλαδή, θα έχουμε εισακτέους σε σχολές «ανώτατης» εκπαίδευσης που πρώτα θα έχουν ελεγχθεί τα «κοινωνικά τους φρονήματα»!

Σε μια προσπάθεια δοκιμής μέτρων, που αργότερα είναι πιθανό να δούμε να εφαρμόζονται συνολικά στην ανώτατη εκπαίδευση, ορίζεται ότι οι σχολές δε θα έχουν Τμήματα (όπως έχουν σήμερα τα πανεπιστήμια), αλλά πιο «ευέλικτα» προγράμματα σπουδών. Αρχικά θα ξεκινήσουν όλες με το Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών, αλλά στη συνέχεια μπορούν να φτιάξουν προγράμματα «Διοίκησης Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων», «Συντήρησης Εκκλησιαστικών Κειμηλίων», «Κοινωνικής Αλληλεγγύης»(!) κ.ά.

Είναι προφανές ότι το σύνολο των παραπάνω ρυθμίσεων υποβαθμίζουν το κύρος και αλλοτριώνουν το χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης. Εξάλλου, και οι υπάρχουσες θεολογικές πανεπιστημιακές σχολές - οι οποίες αντιδρούν στο εν λόγω νομοσχέδιο - χρήζουν επαναπροσδιορισμού του περιεχομένου σπουδών, στην κατεύθυνση της θρησκειολογίας, προκειμένου να απαλλαχτούν από δόγματα και να προσεγγίσουν τα χαρακτηριστικά που θα έπρεπε να έχει η ανώτατη εκπαίδευση.

Πέρα από το επίμαχο θέμα της «ανωτατοποίησης» των σχολών των παπάδων, το νομοσχέδιο εισάγει την εκκλησιαστική εκπαίδευση με ειδικές σχολές και στη λεγόμενη «διά βίου εκπαίδευση».

Σύμφωνα με την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το νομοσχέδιο, το όλο εγχείρημα θα κοστίζει στον κρατικό προϋπολογισμό 2.089.000 ευρώ ετησίως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ