Τρίτη 22 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χαλάρωσε η ενημέρωση για το ΕΪΤΖ

Ανακαλύφθηκε νέος τύπος του θανατηφόρου ιού στη χώρα μας

Τη χαλάρωση της ενημέρωσης για τον κίνδυνο από το ΕΪΤΖ διαπιστώνουν οι επιστήμονες, τη στιγμή που στη χώρα μας ανακάλυψαν έναν καινούριο τύπο του θανατηφόρου ιού, που μεταδίδεται πιο εύκολα και κάνει, ενδεχομένως, χειρότερη την πρόγνωση για την εξέλιξη της ασθένειας.

Οπως τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ΕΪΤΖ, ο νέος τύπος του ιού ανακαλύφθηκε το 2004 από εργαστήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών και περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν στο συνέδριο. Μεταφέροντας την εμπειρία τους απ' τα νοσοκομεία όπου εργάζονται, οι διευθυντές των αντίστοιχων κλινικών Μ. Λαζανάς (Ερυθρός) και ο Π. Γαργαλιάνος (Κρατικό Αθήνας) υπογράμμισαν ότι το 50% από τα νέα κρούσματα που διαγιγνώσκονται είναι σε βαριά κατάσταση. Αυτό - όπως το ερμήνευσαν οι επιστήμονες - οφείλεται στο γεγονός ότι έχει χαλαρώσει η ενημέρωση και δεν έχει περάσει το μήνυμα ότι κάποιες ομάδες πρέπει να κάνουν το τεστ.

Ωστόσο, επισήμαναν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και στο ΕΪΤΖ, χωρίς την ανάπτυξη ενός Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας. Ομως, σημείωσαν ότι έχουν εγκαταλειφθεί και ορισμένες πρακτικές που είχαν ακολουθηθεί παλιότερα και ήταν η ενημέρωση των μαθητών, των γονιών και των καθηγητών με τον εξής τρόπο: Γινόταν επιλογή μιας ομάδας από μαθητές ή γονείς ή καθηγητές και υπήρχε ενημέρωση σ' αυτούς. Ετσι, όσοι μετείχαν στην ομάδα γίνονταν στη συνέχεια «φορείς» της ενημέρωσης.

Από έρευνα που έγινε σε 349 άτομα με ΕΪΤΖ, προκύπτει ότι μόνο το 52% των ασθενών κάνει χρήση και αυτών των λίγων ευεργετικών διατάξεων, φοβούμενοι - κυρίως στην επαρχία - το στίγμα της αρρώστιας τους. Επίσης 87% των ασθενών δήλωσε ότι επιθυμεί να εργαστεί, αλλά το 34% δε βρίσκει δουλιά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ