Τρίτη 6 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σε ιδιώτες δημόσια αρχεία και πληροφορίες!

Στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου παραδίδει η κυβέρνηση την οικονομική αξιοποίηση των πληροφοριών που συγκεντρώνουν οι φορείς του Δημοσίου στο πλαίσιο της λειτουργίας τους, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, και το οποίο αποτελεί προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας σε κοινοτική Οδηγία.

Το νομοσχέδιο ορίζει ότι έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή φορέων του δημόσιου τομέα και τα οποία περιέχουν πλήθος πληροφοριών, όπως «πληροφορίες κοινωνικής, οικονομικής και γεωγραφικής φύσης, τουριστικές πληροφορίες, πληροφορίες επιχειρήσεων, πληροφορίες για την εκπαίδευση κ.ά.», θα μπορούν στο εξής να χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις και άλλους φορείς της αγοράς για εμπορικούς και άλλους σκοπούς. Το άρθρο 2 του νομοσχεδίου αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι φορείς του δημόσιου τομέα μεριμνούν, ώστε τα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στην κατοχή τους, να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν για εμπορικούς ή μη σκοπούς».

Περισσότερο, όμως, διαφωτιστικά είναι όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου: «Η εκμετάλλευση των πληροφοριών του δημόσιου τομέα δεν αποτελεί πλέον μονοπώλιο του τελευταίου, αλλά παρέχεται και στους ιδιώτες η δυνατότητα αξιοποίησής τους... Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η περαιτέρω χρήση της δημόσιας πληροφορίας, θα τους επιτρέψει να διευρύνουν το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους και να συμβάλουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ