Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κρατική υποχρέωση η προστασία της υγείας

Τεράστιες και παραλυτικές οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας, στο ΙΚΑ και στα νοσοκομεία της περιοχής

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας 7 κλινικές και τμήματα παραμένουν κλειστά και 4 υπολειτουργούν, όπως κατήγγειλαν τα στελέχη του ΚΚΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας 7 κλινικές και τμήματα παραμένουν κλειστά και 4 υπολειτουργούν, όπως κατήγγειλαν τα στελέχη του ΚΚΕ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το δημόσιο σύστημα υγείας στην περιοχή, σαν αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ - η Κική Σκυλλάκου και ο Γιώργος Λαμπρούλης - σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν χτες για το θέμα. Συγκεκριμένα, όπως σημείωσαν τα στελέχη του Κόμματος:

  • Το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο έχει μεγάλες ελλείψεις σε κτιριακή ξενοδοχειακή υποδομή και εξοπλισμό, ενώ καθυστερεί η κατασκευή της νέας συνδετήριας πτέρυγας, παρά τις σχετικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας.
  • Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δε λειτουργούν 7 κλινικές και τμήματα που προβλέπονται στον Οργανισμό του και υπολειτουργούν 4. Να σημειωθεί ότι, ακόμη και με πλήρη ανάπτυξη των κλινικών και τμημάτων του, τα νοσοκομειακά κρεβάτια θα είναι ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού του νομού και της Θεσσαλίας. Επιπλέον, τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό - το ποσοστό κάλυψης είναι στο 62,5% - ενώ σημαντικοί τομείς, όπως καθαριότητα, φύλαξη κλπ., παραχωρούνται σε συνεργεία ιδιωτών, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες και εργαζόμενους νοσηλευτές με το σύστημα stage.
  • Τα Κέντρα Υγείας είναι υποβαθμισμένα και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην αποστολή τους, καθώς υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό, λείπουν ολοκληρωμένα προγράμματα πρόληψης και παρακολούθησης του πληθυσμού, ενώ δεν έχει προγραμματιστεί η κατασκευή και λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας.
  • Το Νοσηλευτικό Ιδρυμα Χρόνιων Παθήσεων υπολειτουργεί και δεν υπάρχει ίδρυμα αποκατάστασης, ενώ δε λειτουργεί δημόσια ψυχιατρική κλινική σε κανένα από τα δύο δημόσια νοσοκομεία.
  • Στο ΙΚΑ λείπουν ειδικότητες και υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής. Λείπει, επίσης, προσωπικό παραϊατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό και διοικητικό, δεν έχει εξοπλισμό που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες και δεν υλοποιούνται ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής για τους εργαζόμενους.
Εμπόρευμα η υγεία

Στον καπιταλιστικό κόσμο - υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ - και φυσικά και στην Ελλάδα, η υγεία αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα και η γενική τάση είναι η προσαρμογή των συστημάτων υγείας όλο και περισσότερο στους κανόνες της αγοράς και στην ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας. Μόνο στο σοσιαλισμό, μόνο με λαϊκή εξουσία η υγεία αντιμετωπίζεται σαν κοινωνικό αγαθό.

Και συνέχισαν: Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν μεγάλη ευθύνη για την άσχημη κατάσταση στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας και τη χειροτέρευση όλων των όρων διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων. Η κατάσταση θα χειροτερεύει όσο θα συνεχίζεται η γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που στον τομέα της υγείας εκφράζεται με την ιδιωτικοποίηση, την εμπορευματοποίηση και την υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Οι προτάσεις - στόχοι πάλης του ΚΚΕ

Οι εκπρόσωποι του Κόμματος επισήμαναν ότι για το ΚΚΕ η προαγωγή και η προστασία της υγείας του λαού είναι κοινωνικό δικαίωμα και κρατική υποχρέωση και παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ, ανάμεσα στα άλλα, ανέφεραν:

- Ενιαίο Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, δίχως την επιχειρηματική δράση των καπιταλιστών, που θα χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος και τους εργοδότες.

- Κατάργηση του κλάδου υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, για να μην πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα απευθείας, ή με ασφαλιστικές εισφορές, των νοσηλίων και του εισιτηρίου στα νοσοκομεία, της συμμετοχής στα φάρμακα, στην οδοντιατρική περίθαλψη και σε άλλες υπηρεσίες που χρειάζονται οι ασθενείς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

- Δημόσια Κέντρα Υγείας στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, που θα είναι πλήρως στελεχωμένα με νοσηλευτές, οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς όλων των ειδικοτήτων.

- Δημόσια νοσοκομεία με τον απαιτούμενο αριθμό κρεβατιών και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με πλήρη εξοπλισμό και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, που να καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις ή το κλείσιμο κλινικών και η διαβάθμιση θέσεων στα νοσοκομεία, που η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει σε ιδιώτες.

- Να δημιουργηθεί κρατική φαρμακοβιομηχανία που να διασφαλίζει φτηνό και καλό φάρμακο για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ