Παρασκευή 9 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΣΗΕΑ
Ξεδιάντροπη υπονόμευση της απεργίας

Με «πρώτο βιολί» τον Π. Σόμπολο μεθοδεύεται η ανατροπή της προηγούμενης απόφασης του ΔΣ

Ενα νέο πραξικόπημα, ντυμένο όμως με το μανδύα του «νομότυπου», έκανε χτες η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, διά του προέδρου της Π. Σόμπολου, θέτοντας θέμα αναθεώρησης της απόφασης για τη συμμετοχή στην 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκέμβρη, που αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία την περασμένη Τρίτη.

Το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ήταν ότι άλλες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ έχουν αποφασίσει τη συμμετοχή τους με 4ωρη στάση εργασίας, αλλά και ότι το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ λίγο πριν είχε αποφασίσει επίσης 4ωρη στάση εργασίας.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε - από την οποία απουσίαζαν οι Δ. Τσαλαπάτης και Κ. Μπετεινάκης («Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων») και Φ. Πετραλιά («Συσπείρωση») - τέσσερις ψήφισαν υπέρ της αναθεώρησης (Π. Σόμπολος, Δ. Κουμπιάς, Κ. Γκοτσίνας - «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία» και Γ. Βλαβιανός - «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι») και τέσσερις, οι Π. Ράμμος, Ν. Νταουντάκη («Μαχόμενη Δημοσιογραφία»), Δ. Τρίμης και Π. Μπουκάλας («Συσπείρωση») κατά.

Καθώς, λόγω ισοψηφίας, δεν πάρθηκε απόφαση, όπως καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» ο «"πρώτος μεταξύ ίσων" πρόεδρος - και μπροστά στο ...φοβερό αδιέξοδο και το ...επείγον του πράγματος - αποφάσισε να κάνει χρήση του δικαιώματος της διπλής ψήφου!», για να επιβάλει την αναθεώρηση της απόφασης. Το γεγονός κατήγγειλε η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» και αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας (όπως και οι Δ. Τρίμης - Π. Μπουκάλας).

Καταγγέλλει η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία»

Οπως καταγγέλλει η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία», στη ρότα της πλειοψηφίας και ο Δ. Τσαλαπάτης, αφού «όταν του ζητήσαμε να ενημερώσει το ΔΣ για την απόφαση της ΠΟΕΣΥ, αρνήθηκε πεισματικά να το κάνει, επικαλούμενος την... αυτοτέλεια των οργάνων! Λεπτομέρεια καθοριστική: ο ίδιος είχε ψηφίσει υπέρ της 4ωρης στάσης εργασίας για τις 14 Δεκέμβρη».

Ολα αυτά, επισημαίνει η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία», επιβεβαιώνουν: Τη «μαύρη» αλήθεια για τη συναινετική και συμβιβαστική τακτική και τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. Την άποψη της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας», που από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει ότι υπάρχει η πλειοψηφία εκείνη που μπορούσε να συγκροτήσει προεδρείο. Την ευθύνη της «Συσπείρωσης» που συμπλέει και συναποφασίζει με αυτή την πλειοψηφία για τα κύρια θέματα του κλάδου (απόφαση για 4ωρη στάση και το πλαίσιο στις 12 Οκτώβρη, απόφαση για το πλαίσιο της 24ωρης απεργίας στις 24 Νοέμβρη, απόφαση για το πλαίσιο καταγγελίας των ΣΣΕ κλπ.).

Μα πάνω απ' όλα, υπογραμμίζει η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία», επιβεβαιώνεται η ανάγκη αγωνιστικής συσπείρωσης και αγώνα για να προασπίσουμε τα συμφέροντά μας, να αντισταθούμε, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στις Ενώσεις μας, αλλά και γενικότερα να ανοίξουμε το δρόμο για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην ΠΟΕΣΥ

Η συναινετική, συμβιβαστική τακτική που, ουσιαστικά, «αλείφει βούτυρο» στην κυβέρνηση και την εργοδοσία εκφράστηκε, χτες, και στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΟΕΣΥ. Αντί της κήρυξης 24ωρης πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας, στο πλαίσιο κλιμάκωσης του αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ με ένα συνολικά αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο ενάντια στις πολιτικές που πλήττουν τα εργασιακά, κοινωνικοασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, όπως πρότεινε ο εκπρόσωπος της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας», αποφασίστηκε, απλώς, μια συμμετοχή με τετράωρη στάση στην απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Η απόφαση πάρθηκε με τις ψήφους των αντιπροσώπων των παρατάξεων «Επαγγελματίες Δημοσιογράφοι» (ΠΑΣΟΚ), «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι»(ΝΔ), ενώ οι αντιπρόσωποι της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων» ψήφισαν για 24ωρη στο πλαίσιο της κινητοποίησης ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ