Τρίτη 13 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χάριν του Αμυκλαίου Απόλλωνα

Φανταστική αναπαράσταση του ξοάνου του Υακίνθου - Απόλλωνα, από τον Δ. Ταλαγάνη
Φανταστική αναπαράσταση του ξοάνου του Υακίνθου - Απόλλωνα, από τον Δ. Ταλαγάνη
Η πολιτεία επί δεκαετίες εγκατέλειψε την ανασκαφική έρευνα, κι ας ήταν σημαντικότατο, στην αρχαιότητα, στο ιερό της Λακωνίας, συγκεκριμένα στις Αμύκλες της Σπάρτης. Ο λόγος για το σημαντικότατο αρχιτεκτονικό μνημείο του 6ου π.Χ. αιώνα, το ιερό του Αμυκλαίου Απόλλωνα, του οποίου η λατρεία, μετά την κάθοδο των Δωριέων, συγχώνευσε την παλαιότερη λατρεία, του Υακίνθου, επί Αχαιών.

Χρόνια κάποιοι επισήμαιναν την ανάγκη συνέχισης της ανασκαφής. Τώρα, με αφορμή την απόφαση του ΥΠΠΟ για επανέναρξη των ανασκαφών, για τη στήριξη και ολοκλήρωση της ανασκαφής, πρόσωπα και φορείς «υιοθέτησαν» την καλλιτεχνική προσφορά, χάριν της ανασκαφής, του ζωγράφου Δημήτρη Ταλαγάνη. Πρόκειται για σειρά 13 χρυσών και ασημένιων κοσμημάτων, εμπνευσμένων από βάσιμες ή φανταστικές αναπαραστάσεις του ξοάνου του Υακίνθου - Απόλλωνα στο ιερό. Τα έσοδα από την πώληση των κοσμημάτων, που διατίθενται στο Μουσείο Μπενάκη, θα δοθούν υπέρ της ανασκαφής.

Οι φορείς και τα πρόσωπα, που με αυτήν την πρωτοβουλία στηρίζουν την ανασκαφή, είναι: Η διοίκηση και ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Αγγελος Δεληβοριάς, η Ε` Εφορεία Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, η 5η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής Μανόλης Κορρές, οι αρχιτέκτονες Μαρία Μαγνήσαλη και Θέμης Μπιλής, ο αρχαιολόγος Σταύρος Βλίζος, φοιτητές του ΕΜΠ, ο Δήμος και η Πνευματική Εστία Σπάρτης.

Να αναφέρουμε, όμως, και ποια ήταν τα βασικά κτίσματα και μνημεία αυτού του ιερού: Ο θρόνος του Απόλλωνα - έργο του Ιωνα γλύπτη Βαθυκλή. Το μεταπλασμένο σε Απόλλωνα, ξόανο του Υακίνθου, ύψους 13 μ., επικαλυμμένο με φύλλα χαλκού και χρυσού, δώρο του Κροίσου. Ο κλιμακωτός βωμός - τάφος του Υακίνθου και ο περίβολος του ιερού, που κοσμούνταν με τρόπαια, ανδριάντες, αναθήματα και πολλά άλλα, ποικίλα αντικείμενα - προσφορές των προσκυνητών στα ετήσια Υακίνθια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ