Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ
Τέχνη και «αγορά» είναι ασύμβατα

Με δύο ψηφίσματα, ένα συνολικό με τις θέσεις και τα αιτήματα των καλλιτεχνών σε όλους τους τομείς της τέχνης και ένα ειδικό για το νομοσχέδιο για τον κινηματογράφο, ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ η διημερίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) με θέμα «Τέχνη και Πολιτισμός».

Η τελευταία ημέρα των εργασιών ήταν αφιερωμένη στην καλλιτεχνική παιδεία, την επαγγελματική κατοχύρωση, την ανεργία, το ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς και τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Από όλες τις εισηγήσεις των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών φορέων των καλλιτεχνών (πολλές σε αριθμό και πολύτιμες σε στοιχεία και θέσεις) αναδείχτηκε η συνεχιζόμενη δεινή θέση τους σε όλους τους παραπάνω τομείς, με διάχυτη την αίσθηση ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον. Αφού, όπως ειπώθηκε από το σύνολο σχεδόν των ομιλητών, η καλλιτεχνική δημιουργία αντιμετωπίζεται όλο και πιο συγκεκριμένα σαν εμπόρευμα σε όλα τα επίπεδα, από την παιδεία μέχρι τους μηχανισμούς διανομής και αναπαραγωγής του έργου στους τελικούς αποδέκτες του. Από όλους επίσης αναδείχτηκε η τεράστια και διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων.

Οι ομιλητές συνέδεσαν αυτή την κατάσταση με τις προφανείς δυσμενείς επιπτώσεις της στη δημιουργία και ενίσχυση ποιοτικού αισθητικού κριτηρίου στο λαό. «Γενικότερος στόχος αυτής της επίθεσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Λάκης Χαλκιάς, ως γγ της Ενωσης Τραγουδιστών Ελλάδας, «είναι η εξαφάνιση του ελληνικού τραγουδιού, γιατί δεν τους συμφέρει οικονομικά και πολιτιστικά, με αποτέλεσμα, οι νέοι και οι παλιοί δημιουργοί να μην μπορούν να βρουν τρόπο να εκδώσουν το μουσικό τους έργο, αν αυτό δεν είναι προσαρμοσμένο στις επιταγές και στις συνταγές των πολυεθνικών εταιριών». Αντιστοίχως, η Λίλα Καφαντάρη, εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, σημείωσε, ότι «η έλλειψη παιδείας επηρεάζει δραματικά την κοινωνία, που έχει εκπαιδευτεί πια να αποδέχεται τα "σκουπίδια"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ