Τετάρτη 14 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Σχεδίου αποσταθεροποίησης συνέχεια

Δολοφονήθηκε την Κυριακή στέλεχος της «Πέμπτης Δημοκρατίας»

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Οι αποκαλύψεις και κυρίως η αποτροπή του σχεδίου αποσταθεροποίησης της Βενεζουέλας, κατά τη διενέργεια των κοινοβουλευτικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, απλώς αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, του σχεδίου βίας δηλαδή, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες Φρίας, σύμφωνα με το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα».

Το σχέδιο αποτράπηκε εξαιτίας των πληροφοριών που κατόρθωσαν να συλλέξουν όσοι έχουν διεισδύσει σε οργανώσεις της άκρας δεξιάς, αλλά η κυβέρνηση είναι πλέον σε θέση να διαβεβαιώσει ότι οι συναντήσεις μεταξύ πολιτών, στρατιωτικών και «ανθρώπων της Εκκλησίας» συνεχίζονται και με τη συμμετοχή στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και του ηγέτη του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2002, Πέδρο Καρμόνα, συμπλήρωσε μάλλον δυσοίωνα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, κατά τη διάρκεια της εκπομπής «Κόντραγκόλπε» της τηλεόρασης της Βενεζουέλας (VTV).

Αν και, όπως συμπλήρωσε, η κυβέρνηση ήταν έτοιμη και παραμένει έτοιμη. Την ημέρα των εκλογών εξαιτίας αυτών των πληροφοριών τμήματα της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν σε ετοιμότητα... «Δεν πρόκειται να με κρατήσουν όμηρο όπως στις 11 Απρίλη», διαβεβαίωσε εν κατακλείδι ο Τσάβες.

Στο μεταξύ, στέλεχος του Κινήματος 5ης Δημοκρατίας και συγκεκριμένα ο επικεφαλής του κυβερνητικού γραφείου στην επαρχία Ανσοατέγκουι, Λουίς Φιγκέρα, πυροβολήθηκε από αγνώστους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Ενέργεια που σύμφωνα με το ΑΒΝ θεωρείται ως σημείο έναρξης πιθανώς των βίαιων και δολοφονικών ενεργειών κατά πολιτικών προσώπων και στελεχών της κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνήτης του Ανσοατέγκουι, Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, όσο και άλλα στελέχη έχουν λάβει απειλές για τη ζωή τους και ήδη οι αρχές έχουν προχωρήσει σε σύλληψη ενός τουλάχιστον προσώπου στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν έγγραφα, όπλα, στρατιωτικές στολές και φωτογραφίες του Σάαμπ.

Στο μεταξύ με διακήρυξή τους προσωπικότητες όπως οι νομπελίστες Αντολφ Πέρες Εσκιβέλ από την Αργεντινή, Ζοζέ Σαραμάγκου από την Πορτογαλία και Ναντίν Γκόρντιμερ από τη Νότια Αφρική, οι καθηγητές και διανοούμενοι Νόαμ Τσόμσκι και Σαλίμ Λαμρανί και άλλοι καταγγέλλουν την παρεμβατική πολιτική των ΗΠΑ. Καταγγέλλουν επίσης τις σοβαρές ενδείξεις για την άμεση συμμετοχή της αμερικανικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της αντιπολίτευσης να μποϊκοτάρει τις εκλογές και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, απαιτώντας συνάμα το σεβασμό της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Βενεζουέλας, όπως αναφέρει η κουβανική εφημερίδα «Granma».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ