Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ταξικά τα χαρακτηριστικά του!

Ημερίδα της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών για την ποιότητα των τροφίμων και τις συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων, το περασμένο Σάββατο, στη Λάρισα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ημερίδα για την ποιότητα των παραγόμενων τροφίμων και τις συνέπειες στην υγεία του λαού, που διοργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, στη Λάρισα, η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών σε συνεργασία με το Συνδικάτο του κλάδου, στο νομό. Στην ημερίδα, που παραβρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι Σωματείων της Ομοσπονδίας και εργαζόμενοι αναπτύχθηκε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για το διατροφικό πρόβλημα του λαού, τις αιτίες του, αλλά και για το πού βρίσκεται η διέξοδος.

Στην εισήγησή του ο Κ. Δρούτσας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Μακεδονίας, τόνισε πως κάθε χρόνο, περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο παθαίνουν τροφικές δηλητηριάσεις και περίπου 10.000 πεθαίνουν απ' αυτές. Και πρόσθεσε πως η μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών άρχισε να επηρεάζει και τη διαιτητική συμπεριφορά σημαντικού ποσοστού της κοινωνίας της Ευρώπης και ιδιαίτερα της χώρας μας. Επίσης, είπε ότι 1.004.778 Ελληνες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αγορά των τροφίμων, το 63% των νοικοκυριών αλλάζει προς το χειρότερο το επίπεδο διατροφής του και πως το 66,9% των ανδρών και το 75,2% των γυναικών, ηλικίας άνω των 65 ετών, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αγορά τροφίμων.

Στην εισηγητική του ομιλία ο Π. Τσίχλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, υπογράμμισε ότι για το διατροφικό πρόβλημα «πρώτα και κύρια υπεύθυνες είναι οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, οι οποίες με το νομικό πλαίσιο που έχουν φτιάξει, στην ουσία αφήνουν ασύδοτες τις επιχειρήσεις τροφίμων, δηλαδή, αφήνουν "τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα"». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που υπάρχουν, λειτουργούν περισσότερο σαν μηχανισμοί συγκάλυψης και απόκρυψης των σκανδάλων, παρά σαν μηχανισμοί προστασίας των καταναλωτών». Στη συνέχεια, ανέφερε ότι στον κλάδο πάνω από το 70% της παραγωγής ελέγχεται από 6 - 7 πολυεθνικές με τεράστια κέρδη, ενώ οι συνθήκες για τους εργαζόμενους είναι αντιστρόφως ανάλογες, καθώς υπάρχει εντατικοποίηση της δουλιάς, λειψά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλά εργατικά ατυχήματα που πολλές φορές δε βλέπουν ούτε, καν, το φως της δημοσιότητας, απλήρωτος χρόνος εργασίας, απολύσεις και τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς και μη εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων.

Καταλήγοντας ο Π. Τσίχλης τόνισε πως το πρόβλημα της διατροφής του λαού συνδέεται και με τα άλλα προβλήματα που απασχολούν την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, γιατί είναι η ίδια η πολιτική που τα γεννά και θα λυθούν μόνο με τον αγώνα για την ανατροπή της και την επιβολή μιας άλλης που θα έχει στόχο την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και όχι την αύξηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης στην ημερίδα τέθηκε και το πρόβλημα των μεταλλαγμένων προϊόντων, στο οποίο αναφέρθηκε ο γεωπόνος Δ. Χατζής, μιλώντας για τον τρόπο που γίνεται μια μετάλλαξη, τους κινδύνους που εγκυμονούν και στα συμφέροντα που εξυπηρετούν.

Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας, ο Π. Λιόλιος, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος του Συνδικάτου Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν καθήκον, το οποίο είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο, να ξεσκεπάζουν τις επιχειρήσεις που εργάζονται, όταν αυτές χρησιμοποιούν μεθόδους και πρακτικές που βλάπτουν την υγεία του λαού.

Παρεμβάσεις, επίσης, έκαναν, μεταξύ των άλλων, οι Γ. Πατάκης και Χ. Αρχοντής, πρόεδρος και γραμματέας, αντίστοιχα, της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, ο Δ. Παπαποστόλου, εκπρόσωπος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και Αλ. Γκόβαρης, αναπληρωτής καθηγητής υγιεινής των τροφίμων στο κτηνιατρικό τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ