Τρίτη 20 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΛΑΔΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Εταιρική συγχώνευση - «μαμούθ»

Ο όμιλος ΔΕΛΤΑ πουλάει το «παγωτό» και συγχωνεύει τις εταιρίες του με την CHIPITA δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρία τροφίμων στη χώρα

Για «όραμα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ Δ. Δασκαλόπουλος χτες, ανακοινώνοντας τη συγχώνευση των εταιριών του ομίλου και της CHIPITA INTERNATIONAL ΑΕ (Τσιπίτα Ιτερνάσιοναλ ΑΕ) σε μία εταιρία. Μια εταιρία - κολοσσό, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, στο χώρο των τροφίμων, με «οικονομική ισχύ και μέγεθος αξιοσημείωτο για τις κεφαλαιαγορές διεθνώς», όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά. Η διαδικασία προβλέπει να τεθεί το θέμα στις ΓΣ των εταιριών για να οριστικοποιηθεί η συγχώνευση που θα αλλάξει το «τοπίο» στην εγχώρια αγορά και τους όρους του ανταγωνισμού. Εγκριση θα χρειαστεί και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το νέο σχήμα αναμένεται να λειτουργήσει τον Ιούλη του 2006.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που συμπορεύεται με τις γενικότερες κινήσεις μεγέθυνσης, επέκτασης και ισχυροποίησης που εντοπίζονται αυτή την περίοδο σε αρκετούς επιχειρηματικούς κλάδους. Μια διαδικασία συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου που εντείνεται υποβοηθούμενη και από το νομοθετικό πλαίσιο που εμπλούτισε η κυβέρνηση, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικροί επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι υφίστανται σημαντικές πιέσεις, ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που έχουν οδηγήσει τους τζίρους και τα κέρδη τους σε διαρκή μείωση τουλάχιστον τα τελευταία 5 χρόνια.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα συγχωνευτούν σε μία οι εταιρίες: ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΔΕΛΤΑ ΠΡΟΤΥΠΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ, GOODY'S (ΓΚΟΥΝΤΙΣ), ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ που ανήκουν στον όμιλο ΔΕΛΤΑ και η CHIPITA. Ανακοινώθηκε παράλληλα ότι η ΔΕΛΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΑΓΩΤΟΥ θα πωληθεί στη NESTLE η οποία θα εξαγοράσει το 96,53% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει η ΔΕΛΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, μέχρι την άνοιξη. Το τελικό τίμημα υπολογίζεται σε περίπου 130 εκατ. ευρώ.

Στην ενοποιημένη εταιρία που προσωρινά θα έχει την επωνυμία «BrandCo» (Μπράντκο), οι μέτοχοι της CHIPITA αναμένεται να κατέχουν το 24%, της GOODY'S το 7,4% και της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ το 1,8%. Μετά τη συγχώνευση και σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, η νέα εταιρία θα είναι η πρώτη στην Ελλάδα στον κλάδο τροφίμων και ποτών, η 7η μεγαλύτερη βιομηχανική εταιρία στη χώρα, η 16η μεγαλύτερη εταιρία ανεξάρτητα από κλάδο και η 35η εταιρία τροφίμων στην Ευρώπη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ