Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Ασάφεια για τη χρηματοδότηση

ICON

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της συνεχούς, απρόσκοπτης και έγκαιρης χρηματοδότησης των αναστηλωτικών έργων στα μνημεία της Ακρόπολης, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, στο κτίριο Βάιλερ, στου Μακρυγιάννη, με αφορμή έκθεση για την ιστορία των έργων, έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Γουναρόπουλου (Δήμος Ζωγράφου).

Ο υφυπουργός είπε ότι για το 2005-2006 εξασφαλίστηκαν 14 εκατ. ευρώ και «αν χρειαστούν» περισσότερα για το 2006 «θα βρεθούν». Για τα παραπέρα, όμως, δεν ανέφερε τίποτα συγκεκριμένο, εκτός από μια δήλωση πολιτικής «πρόθεσης», σύμφωνα με την οποία, «όσοι πόροι κι αν χρειαστούν θα εξασφαλιστούν».

Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι ανακοίνωση του ΥΠΠΟ τον περασμένο Απρίλη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπλοκής και «χορηγών» στα αναστηλωτικά έργα της Ακρόπολης. «Είναι γνωστό ότι η στάση του κ. Τατούλη είναι κατ' αρχήν θετική», στις χορηγίες έλεγε η ανακοίνωση, που σε συνδυασμό με τη χτεσινή «ασάφεια» δίνει το δικαίωμα της ερμηνείας για σαφή πολιτικό προσανατολισμό να παραδοθεί και αυτό το τόσο σημαντικό έργο στους ιδιώτες.

Το Γενάρη του 2006, πάντως, η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως θα καταθέσει προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο σειρά μελετών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δύο μελέτες αναδιάταξης της Β' κιονοστοιχίας και του θριγκού του Παρθενώνα: τη μελέτη στερέωσης της ΝΑ γωνίας του ίδιου του βράχου, και τη μελέτη για το ανατολικό αέτωμα του Ναού της Αθηνάς Νίκης. Στα Προπύλαια έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η συντήρηση των δύο ιωνικών κιονοκράνων, τα οποία θα τοποθετηθούν στη θέση τους μέχρι τον ερχόμενο Μάρτη, ενώ στο μεταξύ θα εκτεθούν στο κοινό. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει ένα πρωτότυπο ερευνητικό πρόγραμμα με σύγχρονη τεχνολογία για το πάχος και βάθος των μη ορατών ρωγμών. Ενώ για το Αρρηφόριο έχει προχωρήσει η αποχωμάτωση, κατά την οποία προέκυψαν σημαντικά αρχιτεκτονικά μέλη.

Η ΕΣΜΑ προτίθεται να ξεκινήσει επικοινωνιακού τύπου πρόγραμμα (όπως αυτό με τις εκθέσεις, που πιθανόν να μεταφερθούν και στο εξωτερικό) συμπεριλαμβανομένων της δημιουργίας νέας ιστοσελίδας για τα αναστηλωτικά έργα και τη δημιουργία τεσσάρων ντοκιμαντέρ.

Ανοιχτό παραμένει και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΜΑ, καθηγητή, Χ. Μπούρα, περίπου 3 χρόνια μετά το 2006 θα έχουν ολοκληρωθεί (σ.σ. καιρού και χρηματοδότησης επιτρεπόντων) τα σωστικά έργα και θα ακολουθήσουν τα έργα ανάδειξης.

Τέλος, για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, ο υφυπουργός είπε ότι το κτιριακό μέρος θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ