Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πενθεί το λαϊκό τραγούδι

Πέθανε χτες και κηδεύεται αύριο ο Τάκης Μπίνης

Εσβησε και η τελευταία μεγάλη φωνή της σπουδαίας παλιάς γενιάς του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού. Ο Τάκης Μπίνης βγήκε για τελευταία φορά στο πάλκο της «Στοάς των Αθανάτων» το περασμένο Σάββατο. Τη Δευτέρα (19/12) ένιωσε άσχημα και μεταφέρθηκε στο «Σισμανόγλειο», όπου διαπιστώθηκε κρίσιμη νεφρική ανεπάρκεια και του επιβλήθηκε αιμοκαθαρτική αγωγή. Χτες, όμως, γύρω στις 6 μ.μ., ο αξιαγάπητος Τάκης Μπίνης, μετά την αγωγή, υπέκυψε, σε ηλικία 82 χρόνων, προκαλώντας μεγάλη θλίψη στην οικογένειά του και στους φίλους του λαϊκού τραγουδιού και θαυμαστές του. Ο Τάκης Μπίνης θα κηδευτεί αύριο Παρασκευή, στις 3 μ.μ., στο ναό της Ευαγγελίστριας, στη Ν. Ερυθραία, και στη συνέχεια θα ταφεί στο νεκροταφείο της Ν. Ερυθραίας.

Ο Τάκης Μπίνης γεννήθηκε το 1923 στη Θεσσαλονίκη. Οι γονείς του ήρθαν από το Αϊβαλί, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Μεγάλωσε στην Τούμπα, έχοντας, όπως έλεγε, «για σπίτι μια παράγκα από τενεκέδες». Μαθητής ακόμη της Ε` Γυμνασίου αρνείται να φορέσει τη στολή της ΕΟΝ και εντάσσεται στη ΜΕΝΤ (Μορφωτική Ενωση Νεολαίας Τούμπας). Αυτό είχε ως συνέπεια να τον οδηγήσουν στην Ασφάλεια και να τον υποβάλουν σε φοβερές δοκιμασίες, ανάμεσα στις οποίες ήταν και το ρετσινόλαδο.

Οταν αποφυλακίστηκε, η μόνη δουλιά που έμαθε από παιδί ήταν να παίζει μπουζούκι. Μετά από πολλές περιπέτειες στα χρόνια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης, λόγω των αριστερών του πεποιθήσεων, κατάφερε να ξεκινήσει καριέρα σαν μουσικός το 1945. Τότε αρχίζει να δουλεύει σε μαγαζί, στις Τζιτζιφιές, πλάι σε μεγάλους του ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού. Τον Μάρκο, τον Στράτο, τον Μπάτη και τον Παπαϊωάννου. Λίγο αργότερα θα φύγει για την Αμερική, από όπου επέστρεψε το 1981 και έκτοτε δούλεψε, παίζοντας μπουζούκι και μπαγλαμαδάκι και τραγουδώντας, σε πολλά νυχτερινά μαγαζιά. Τα τελευταία χρόνια, ο Τάκης Μπίνης συμμετείχε σε Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», στηρίζοντας τη διαφορετική πολιτιστική πρόταση της Οργάνωσης.

Με τη θλιβερή είδηση του θανάτου του, η Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απέστειλε στους οικείους του συλλυπητήριο τηλεγράφημα. Σε αυτό σημειώνεται: «Δεχτείτε τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το θάνατο του καταξιωμένου λαϊκού τραγουδιστή Τάκη Μπίνη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ