Πέμπτη 22 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Γιορτάζει και η ακρίβεια

Δυσβάσταχτο το μείγμα υψηλών τιμών - ισχνών εισοδημάτων για τα λαϊκά στρώματα

Eurokinissi

Από τη μια η καθημερινή ακρίβεια με τις αλλεπάλληλες ανατιμήσεις που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι και οι μεγαλολιανέμποροι θησαυρίζοντας σε βάρος των λαϊκών εισοδημάτων με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής. Από την άλλη οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας που επιβάλλουν οι εισοδηματικές πολιτικές της άγριας μονόπλευρης λιτότητας και η αναδουλιά για τους αυτοαπασχολούμενους. Αποτέλεσμα αυτών η διόγκωση χρόνο με το χρόνο των αδιεξόδων για τα λαϊκά νοικοκυριά. Οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα χρήματα πολύ λίγα για να τις καλύψουν.

Αυτή είναι η πραγματικότητα των μισθοσυντήρητων οικογενειών, που, και φέτος, με μεγάλη δυσκολία θα τα φέρουν βόλτα προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των γιορτών. Αν αναλογιστεί κανείς μάλιστα ότι για τους περισσότερους εργαζόμενους ο ισχνός 13ος μισθός είναι από καιρό «υποθηκευμένος» με απλήρωτους λογαριασμούς και οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί απ' όλο το προηγούμενο διάστημα, είναι φανερό ότι για πολλούς τα εμπόδια είναι ανυπέρβλητα και βέβαιο ότι η καινούρια χρονιά θα τους βρει με νέα χρέη.

Με τις τιμές στα επίπεδα που έχει καθιερώσει η πολιτική της εκχώρησης πλήρους ασυδοσίας στους επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι περιορίζουν όλο και περισσότερο τα έξοδα των ημερών. Η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά τις τελευταίες μέρες είναι χαρακτηριστική. Την ώρα που σε κεντρικούς δρόμους παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση δε συμβαίνει το αντίστοιχο μέσα στα καταστήματα, ενώ δεν είναι λίγα τα νοικοκυριά που προσπαθούν να «κόψουν» ακόμα και από τα είδη διατροφής περιορίζοντας τις αγορές τους στα εντελώς απαραίτητα. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι στα γνωστά πενιχρά επίπεδα και από την άλλη μεριά μέσα στη χρονιά που πέρασε είχαμε αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη καθημερινής κατανάλωσης. Από το τέλος του 2004, έχουν επιβληθεί αυξήσεις τιμών που ξεπερνούν ακόμα και το 30% στα προϊόντα που πωλούνται από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, από τα μανταλάκια και τα απορρυπαντικά μέχρι το γάλα, τα ζυμαρικά και όλα τα είδη διατροφής. Ανατιμήσεις υπερπολλαπλάσιες των αυξήσεων που «απλόχερα» έδωσε η εισοδηματική πολιτική στους μισθούς των εργαζομένων.

Οι χτεσινές τιμές στην αγορά

Οσο για τις τιμές των βασικών τουλάχιστον ειδών διατροφής, κρεάτων και οπωροκηπευτικών, αυτές τις μέρες διαμορφώνονται ως εξής: Η παραδοσιακή ντόπια γαλοπούλα πωλείται από τα συνοικιακά κρεοπωλεία, απ' όπου οι περισσότεροι καταναλωτές προμηθεύονται τα απαραίτητα, στα 6-7,20 ευρώ το κιλό. «Τσιμπημένες» είναι οι τιμές των αμνοεριφίων που αγγίζουν επίπεδα ...Πάσχα, καθώς το κατσίκι πωλείται ακόμα και πάνω από 12 ευρώ το κιλό, και το αρνί κοντά στα 11 ευρώ. Στη Βαρβάκειο Αγορά, στο κέντρο της Αθήνας, οι αντίστοιχες τιμές ήταν χτες μέχρι 6 ευρώ η ντόπια γαλοπούλα και η εισαγωγής κατεψυγμένη στα 4 ευρώ το κιλό, το αρνί και το κατσίκι μέχρι τα 10,50 ευρώ, ως επί το πλείστον γύρω στα 9 ευρώ, ενώ μέρα με τη μέρα παρατηρείται κυρίως σ' αυτά τα είδη να εκλείπουν οι χαμηλότερες τιμές, το γουρουνόπουλο πωλείται στα 7 -9 ευρώ το κιλό, το κουνέλι εισαγωγής νωπό 7 ευρώ, ο κόκορας, επίσης εισαγωγής, 2,20 ευρώ.

Οσο για τα οπωροκηπευτικά, θα αποτελέσουν ένα «γερό» κονδύλι, με τις τιμές να έχουν σταθεροποιηθεί σε επίπεδα ακρίβειας και λόγω ευρώ να τις θεωρούμε και χαμηλές. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου φτηνό το μαρούλι, του οποίου στη μετά ευρώ εποχή η τιμή έχει «σκαρφαλώσει» στα 0,60 ευρώ το ένα, τα αχλάδια πωλούνται 1 ευρώ το κιλό, τα μήλα μέχρι 2 ευρώ ανάλογα με την ποικιλία, τα πορτοκάλια 0,50 ευρώ, τα λεμόνια 1 ευρώ το κιλό, οι ντομάτες πωλούνται αυτές τις μέρες - γιατί είναι ...καλή συγκυρία - πάνω από ένα ευρώ το κιλό, τα ξερά κρεμμύδια 0,55-0,60 ευρώ, το λάχανο 0,40 ευρώ, τα φρέσκα κρεμμύδια 0,80 - 1 ευρώ, οι πιπεριές 1 - 1,10 ευρώ, τα κυδώνια 1 ευρώ, τα ρόδια 3 ευρώ το κιλό.

Από τους ξηρούς καρπούς, που η παράδοση «θέλει» να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των εδεσμάτων που καταναλώνονται τα Χριστούγεννα, τα αποξηραμένα σύκα πωλούνται προς 6 - 6,80 ευρώ το κιλό, οι σταφίδες 2,95 - 3,95 ευρώ, τα δαμάσκηνα 2,80 - 6 ευρώ, τα στραγάλια γύρω στα 3 ευρώ, είδαμε τα φιστίκια Αιγίνης στα 16 ευρώ το κιλό, τους χουρμάδες 4,20 - 5 ευρώ, τα «αράπικα» φιστίκια 2 ευρώ, τα καρύδια 2 - 6 ευρώ το κιλό και η καρυδόψιχα 7,95 - 10 ευρώ το κιλό.

Εάν στα έξοδα της διατροφής προστεθούν τα είδη σούπερ μάρκετ, τα γλυκίσματα των γιορτών, ποτά, κλπ., το κόστος της «λίστας» που συνηθίζεται να λέγεται «χριστουγεννιάτικο τραπέζι» απαιτεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του οικογενειακού εισοδήματος. Ακόμα πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα όταν ο υπολογισμός φτάσει στα επιπλέον έξοδα των ημερών, όπως είναι ακόμα και τα πιο «συμβολικά», από άποψη τιμής, δώρα, είδη ένδυσης - υπόδησης και σε απλά πράγματα που πλέον φαντάζουν πολυτέλεια για τα λαϊκά νοικοκυριά, όπως είναι μια - δυο έξοδοι ή επαφές με φίλους με αφορμή τις γιορτές.


Μ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ