Σάββατο 24 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 25 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΣΤΟΠ στο Αντικομμουνιστικό μνημόνιο
Η εξέλιξη μιας άκρως επικίνδυνης ιστορίας

Στη συνεδρίαση της 14ης Δεκέμβρη η Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισε κατά πλειοψηφία υπέρ του κατάπτυστου αντικομμουνιστικού μνημονίου που φέρει τον τίτλο: «Ανάγκη διεθνούς καταδίκης των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων». Συγγραφέας και εισηγητής του μνημονίου είναι ο Σουηδός ευρωβουλευτής Γ. Λίντμπλαντ. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την κατάθεση του μνημονίου προς έγκριση στην ίδια την Κοινοβουλευτική Συνέλευση στα τέλη του ερχόμενου Γενάρη.

Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη καθώς με το εν λόγω κείμενο επιχειρείται η ποινικοποίηση της αγωνιστικής λαϊκής δράσης, συκοφαντείται με τον πλέον χυδαίο τρόπο ο σοσιαλισμός που γνώρισε η ανθρωπότητα, ο οποίος μάλιστα εξισώνεται με το φασισμό και το ναζισμό και ζητείται από τα υπάρχοντα κομμουνιστικά κόμματα να καταθέσουν δηλώσεις μετανοίας και αποκήρυξης της ιδεολογίας και κοσμοθεωρίας τους, ακόμα ακόμα και της δράσης τους κατά το παρελθόν και το παρόν, δράση που σφράγισε κάθε εργασιακή, κοινωνική, δημοκρατική κατάκτηση των λαών.

Για την ιστορία σημειώνουμε πως αυτή ήταν η δεύτερη φορά που το μνημόνιο ήρθε προς έγκριση στην Πολιτική Επιτροπή. Η πρώτη ήταν στις 12 Σεπτέμβρη. Τότε το κείμενο είχε απορριφτεί, συγκεντρώνοντας μόνο 5 θετικές ψήφους. Οι εμπνευστές της υπόθεσης ωστόσο δεν πτοήθηκαν, απεναντίας, όπως προκύπτει από στοιχεία που τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μεθόδευσαν πιο... προσεκτικά την έγκρισή του από την Πολιτική Επιτροπή. Ετσι, στις 14 Δεκέμβρη κι έχοντας προηγηθεί καθώς φαίνεται ένα όργιο πιέσεων και εκβιασμών βουλευτών που συμμετέχουν στην Επιτροπή, επανήλθαν με το ίδιο κείμενο, έχοντας τροποποιήσει ελαφρώς κάποια σημεία του, χωρίς να θίγεται στο παραμικρό η ουσία και το βαθύτερο περιεχόμενό του. Κατάφεραν έτσι από τους 39 παρόντες βουλευτές, να υπερψηφίσουν το μνημόνιο οι 28, 7 το καταψήφισαν και 4 ψήφισαν λευκό. Ανάμεσα στους 7 που ψήφισαν κατά, 4 ήταν Ρώσοι, 1 Φινλανδός και 2 Ελληνες (ο Θεόδωρος Πάγκαλος από το ΠΑΣΟΚ και ο Β. Μεϊμαράκης από τη ΝΔ).

Αξίζει σ' αυτό το σημείο να επισημάνουμε πως ο Ρώσος εκπρόσωπος του εθνικιστικού κόμματος του Ζιρινόφσκι επιδόθηκε σε υστερικές αντικομμουνιστικές κραυγές ζητώντας την απαγόρευση των κομμουνιστικών κομμάτων ως και την κατ' οίκον κράτηση του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρώσικης Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ)! Δεν άργησε λοιπόν να επιβεβαιωθεί ο Ζιουγκάνοφ, όταν στη διάρκεια της τοποθέτησής του στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής είχε προειδοποιήσει ότι η προώθηση του μνημονίου θα «δώσει φτερά» στα πιο ακραία εθνικιστικά κόμματα και στις φασιστικές οργανώσεις, αφού κινείται στην κατεύθυνση της αναθεώρησης της ιστορίας και της δικαίωσης του φασισμού.

Ο Ζιρινόφσκι δεν ήταν ο μόνος που πανηγύρισε, στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τουρκική εφημερίδα «Ζαμάν», η οποία φιλοξένησε συνέντευξη του εισηγητή του μνημονίου Γκόραν Λιντμπλάντ, όπου προκλητικά αναφέρει: «Ολα τα κομμουνιστικά καθεστώτα είναι πάντα ολοκληρωτικά και τα εγκλήματα που διέπραξαν και διαπράττουν και σήμερα ενάντια στην ανθρωπότητα είναι η φυσική συνέπεια της θεωρίας της πάλης των τάξεων»!

Αξίζει να αναφέρουμε ορισμένα, ελάχιστα, σημεία της παρέμβασης του Γκ. Ζιουγκάνοφ στη συζήτηση στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ ζήτησε να προστεθεί στο μνημόνιο η φράση «η χώρα των Σοβιέτ νίκησε το φασισμό, έσωσε, επί της ουσίας, όλες τις Δημοκρατίες στην Ευρώπη και οι κομμουνιστές έπαιξαν σημαντικό ρόλο σ' αυτήν τη νίκη». Μάλιστα, ο Ζιουγκάνοφ, που ανέφερε αυτές τις πληροφορίες στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Vesti», απαρίθμησε στη συνεδρίαση τους 22 στρατιωτικούς διοικητές των Μετώπων του Πατριωτικού Πολέμου, προσθέτοντας πως όλοι τους ήταν κομμουνιστές. Είπε, επίσης, ότι μια σειρά ΚΚ της Δυτικής Ευρώπης, όπως το ΚΚΕ, το Γαλλικό και Ιταλικό ΚΚ, «έχασαν σ' αυτή τη μάχη με το φασισμό χιλιάδες ταλαντούχους αγωνιστές», και τέλος πάντων, απευθυνόμενος στον εισηγητή του ζήτησε να μπει και αυτή η πλευρά στο μνημόνιο. Η απάντηση του εισηγητή μιλάει από μόνη της: «Αλλο οι απόψεις του καθενός κι άλλο τα καθεστώτα. Τώρα καταδικάζουμε τα καθεστώτα».

Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ ανταπάντησε: «Ωραία τότε αφού λέτε ότι ασχολούμαστε με τα καθεστώτα, γιατί δεν ξεκινάμε από τον καπιταλισμό, που είναι και πιο παλιό σύστημα από το κομμουνιστικό κι ευθύνεται μέσα σε διάστημα 500 χρόνων για Παγκόσμιους Πολέμους, που έχει αφήσει το αιματηρό στίγμα του παντού, αρχίζοντας από τη γενοκτονία των Ινδιάνων και τελειώνοντας μέχρι τον πρόσφατο πόλεμο στο Ιράκ. 'Η μήπως δεν είναι το καπιταλιστικό σύστημα που κατακτά αγορές και προσπαθεί να επιβάλει με τη βία τα ιδανικά του και τη δική του άποψη;».

Ωστόσο, όλα είχαν προαποφασιστεί πριν τη συνεδρίαση και κατά συνέπεια διάλογος δε χωρούσε...

Αμεση ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ. Η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα παραχώρησε την περασμένη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα, προειδοποιώντας για την κρισιμότητά του καθώς επιδιώκεται η ποινικοποίηση της λαϊκής δράσης και κατά συνέπεια η εξέλιξη αφορά το λαό στο σύνολό του και όχι στενά τους κομμουνιστές, παρότι το ίδιο το κείμενο ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου εναντίον όσων κομμουνιστικών κομμάτων δεν έχουν σκύψει το κεφάλι. Η Αλ. Παπαρήγα προειδοποίησε ωστόσο πως το ΚΚΕ δεν πρόκειται να καταθέσει στους ιμπεριαλιστές δήλωση μετανοίας, δεν αποκηρύττει το παρελθόν του για το οποίο είναι πολύ περήφανο, ενώ την όποια αυτοκριτική νιώθει την ανάγκη να κάνει την κάνει απέναντι στην εργατική τάξη και το λαό. Σημείωσε πως καμία δίωξη δε σταμάτησε το ΚΚΕ και δε θα το σταματήσει και στο μέλλον, ούτε πολύ περισσότερο πρόκειται να πειθαρχήσει σε ιμπεριαλιστικές αποφάσεις. Κάλεσε τέλος τα ελληνικά κόμματα να πάρουν σαφή θέση απέναντι σ' αυτό το έκτρωμα και προανήγγειλε σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών που θα αναλάβει το ΚΚΕ στα πλαίσια της προσπάθειας να μην εγκριθεί το κείμενο από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ