Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι «... ευεργέτες»

Από την Παρασκευή, 16 Δεκέμβρη, η Τράπεζα Τροφίμων ξεκίνησε να μοιράζει τρόφιμα, ρούχα και παιχνίδια. Η φιλανθρωπία είχε την τιμητική της κυρίως λόγω των ημερών. Αλλεπάλληλες συνεντεύξεις Τύπου των αρμοδίων διαφημίζουν τη διανομή.

Ο τοπικός Τύπος γράφει: «Ο κ. Χασμάν (σ.σ. αντιδήμαρχος) δε θέλησε να αποκαλύψει τους χώρους όπου θα πραγματοποιηθούν τα γεύματα αγάπης. Αρκέστηκε μόνο να πει ότι θα φιλοξενηθούν στα πέντε στέκια της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών και πως το γεύμα που θα ετοιμαστεί θα είναι πλούσιο σε εδέσματα όπως γαλοπούλα, χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα και κρασί που είναι προσφορά της Achaia Clauss». Προφανής η διαφήμιση...

Η προσφορά της εταιρίας δεν είναι όμως και ...τόσο προσφορά. Στον πίνακα των παρεμβάσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006 υπάρχει το εξής στοιχείο: «ACHAIA CLAUSS - Προσωρινές κατασκευές διαμόρφωσης χώρου. Κόστος 250.000 ευρώ»...

Απ' το περίσσευμα

Για την τράπεζα που μοιράζει ελεημοσύνη υπάρχουν... χορηγοί. ΑΒ Βασιλόπουλος, Βερόπουλος, CAREFOUR, ΝΟUΤ (ρούχα) Καζίνο Ρίου και πολλές τράπεζες. Μπορείτε να διακρίνετε ανάμεσά τους πολλούς που απολύουν εργαζόμενους με το τσουβάλι σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορείτε ακόμα να βρείτε εκείνους που κρατούν τους υπαλλήλους τους μέχρι αργά το βράδυ στα καταστήματα να δουλεύουν μετά την απελευθέρωση του ωραρίου.

Ενας από τους χορηγούς των απόρων, ο ΑΒ Βασιλόπουλος, φημίζεται για τις πινακίδες που κρεμάει πίσω από την πόρτα του δωματίου των εργαζομένων του τύπου «σαν σκλάβος δούλευε και σαν αφέντης τρώγε». Τον περασμένο Φλεβάρη, στέλεχος του τμήματος εσωτερικού ελέγχου της επιχείρησης στην Πάτρα (Ακτή Δυμαίων), απαίτησε να ελέγξει και τα αυτοκίνητα των εργαζομένων με την υποψία της κλοπής. Δε δίστασε να αναποδογυρίσει μέχρι και τις μοκέτες των αυτοκινήτων των εργατών του.

Αυτές τις μέρες, λοιπόν, μοιράζουν ελεημοσύνη στην Πάτρα, με ό,τι περισσεύει από τις αποθήκες τους... Γιατί είναι πολλά αυτά που περισσεύουν.

  • Το 2004 η «Καρφούρ» διέθετε ήδη 597 καταστήματα με τζίρο 2,04 δισεκατομμύρια ευρώ!
  • Η «Α-Β Βασιλόπουλος», όπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρίας, διαθέτει 135 καταστήματα και πέρσι είχε τζίρο 935 εκατ. ευρώ!

Κέρδη που δημιουργούνται από την πολιτική που ακολουθείται και που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των «ευεργετών». Η ίδια που δημιουργεί τους ανέργους, τους άπορους, τους εξαθλιωμένους...

Τριμελής οικογένεια δε δικαιούται όσπρια

Οσοι θέλουν μερικά ψίχουλα από την ελεημοσύνη που μοιράζει η Τράπεζα Τροφίμων πρέπει να έχουν εισόδημα το πολύ μέχρι 3.000 ευρώ το χρόνο. Πρέπει να είσαι δημότης Πάτρας. Από εκεί και πέρα έρχονται κοινωνικοί λειτουργοί του δήμου και καταγράφουν το χώρο που ζεις. Φτιάχνεται ένα λεγόμενο «Κοινωνικό Ιστορικό» για κάθε άτομο και έτσι έχεις τη δυνατότητα κάθε μήνα να παίρνεις τρόφιμα.

  • Οικογένεια από 1 έως 3 άτομα δικαιούται: 1 κοτόπουλο, 2 λίτρα λάδι, 10 - 15 κουτιά γάλα, 6 πακέτα μακαρόνια, μισό κιλό ρύζι, 6 χαρτιά υγείας, 3 πακέτα χαρτοπετσέτες.
  • Οικογένεια από 4 - 6 άτομα δικαιούται: 2 κοτόπουλα, 3 λίτρα λάδι, τριπλάσια ποσότητα γάλατος και ζυμαρικών, μισό κιλό ρύζι και όσπρια (φακές, φασόλια και ρεβίθια), καφέ και ζάχαρη.
  • Οικογένεια από 7 άτομα και πάνω δικαιούται: 3 κοτόπουλα, 4 λίτρα λάδι, και αντίστοιχα μεγαλύτερες ποσότητες από τα υπόλοιπα είδη.

Κάποιος μπορεί να πάρει όσα ρούχα θέλει. Οι οικογένειες που τα τελευταία χρόνια παίρνουν ρούχα και φαγητά έχουν αυξηθεί κατά πολύ. Ανάμεσα σε αυτούς που επισκέπτονται την Τράπεζα μία φορά το μήνα, υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τη δουλιά τους με το κλείσιμο της «Πειραϊκής Πατραϊκής». Τελευταία, έγιναν απολύσεις στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ και την ADMEL και ακούγεται ότι υπάρχουν και μερικοί από αυτούς.

«Δεν έχω ψυχολογικά. Δουλιά δεν έχω...»

Την πρώτη μέρα διανομής τροφίμων, στις 16 Δεκέμβρη, βρήκαμε μια γιαγιά με δυο μπλε σακούλες να βγαίνει από την Τράπεζα. Το εισόδημά της είναι 197 ευρώ, σύνταξη από τον ΟΓΑ. Ηρθε στην Πάτρα από το χωριό της στην Αιτωλοακαρνανία για να μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο, αφού αντιμετωπίζει πρόβλημα άσθματος και χρειάζεται συνεχή ιατρική παρακολούθηση. Νοικιάζει μέσω του ΟΓΑ μια συσκευή Οξυγόνου.

Σε πολλές από αυτές τις οικογένειες παρέχεται δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες που εργάζονται στο δήμο. Μιλήσαμε με έναν από τους επιστήμονες που έρχονται καθημερινά σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. «Οταν ο άλλος σου λέει δεν έχω να φάω, τι να του πεις. Τι ψυχολογικά προβλήματα να του λύσεις; Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται δήθεν για ψυχολογική υποστήριξη και ζητούν δουλιά. Πολλοί άνεργοι. Πάρα πολλοί...».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ