Πέμπτη 29 Δεκέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Δε θα ησυχάσετε από τους αντιστασιακούς»

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία αγωνιστών της ΠΟΑΟ στην πλατεία Κλαυθμώνος και τη Βουλή, χτες, για τα προβλήματα της Αντίστασης

Υπό το... βλέμμα του Θ. Κολοκοτρώνη, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης πορεύονται, διαδηλώνοντας τα αιτήματά τους, προς την Ελληνική Βουλή
Υπό το... βλέμμα του Θ. Κολοκοτρώνη, οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης πορεύονται, διαδηλώνοντας τα αιτήματά τους, προς την Ελληνική Βουλή
Με το σύνθημα: «Βοά η αδικία!» και την απαίτηση: «Δώστε τώρα λύση στα προβλήματά μας», εκατοντάδες ασπρομάλληδες αντιστασιακοί, αγωνιστές και αγωνίστριες, πραγματοποίησαν, χτες το πρωί, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και δυναμική πορεία στη Βουλή, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ.

Οι αντιστασιακοί της ΠΟΑΟ έφθασαν στην πλατεία Κλαυθμώνος παρά τη βροχή, όπου και άνοιξαν τα πανό και τα λάβαρα του αγώνα. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης μιλώντας στους συγκεντρωμένους επισήμανε και κατάγγειλε την αδικία που γίνεται από την πολιτεία, από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που αρνούνται να ανταποκριθούν στα αιτήματα των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, της ΕΑΜικής Αντίστασης για τη λύση των χρονιζόντων προβλημάτων τους.

Στο ψήφισμα με τα αιτήματα των αντιστασιακών που εγκρίθηκε, ομόφωνα, στη συγκέντρωση, εκτός των άλλων τονίζεται: «Καταγγέλλουμε με όλη τη δύναμη της φωνής μας το αισχρό αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και καλούμε τον πολιτικό κόσμο και την κοινή γνώμη να το καταδικάσουν. Αυτό το κατάπτυστο κείμενο των εγκεφάλων της ευρωπαϊκής ιμπεριαλιστικής "νέας Τάξης" και των υπερατλαντικών εταίρων και εντολέων της, δε θα περάσει. θα είναι ύβρις στους νεκρούς της Αντίστασης.

Οι συγκεντρωμένοι, κατόπιν, με δυναμική πορεία μέσω της οδού Σταδίου και τα συνθήματα της Αντίστασης έφθασαν στη Βουλή. Εκεί μπροστά και πριν αντιπροσωπεία της ΠΟΑΟ παραδώσει το ψήφισμά τους στα κόμματα και το προεδρείο της Βουλής, μια ακόμα φορά κάλεσαν την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση να σκύψουν στα προβλήματά τους και να δώσουν θετικές απαντήσεις.

Απαιτούμε να υλοποιηθεί η σχετική νομοθεσία για την ηθική και υλική αποκατάσταση και να εξασφαλιστεί πραγματικά η πλήρης αποκατάσταση των αγωνιστών της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, θα τονίσει ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ ζητώντας: Να σταματήσει η κατάφωρη αδικία να θεωρούνται οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης πολίτες β' κατηγορίας και να ικανοποιηθούν τα δικαιώματά τους. Απαίτηση, επίσης είναι να εξομοιωθούν οι ανάπηροι του ΔΣΕ στον Εμφύλιο με τους ανάπηρους πολέμου 1940-41 και της Εθνικής Αντίστασης και να μη στερούνται των όποιων επιδομάτων κλπ.

Παράλληλα, οι αντιστασιακοί απαιτούν από την κυβέρνηση να διεκδικήσει το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις. Αλλά και να ανεγερθεί στην Αθήνα Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης και να στηθούν προτομές των ηγητόρων του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, Στέφανου Σαράφη και Αρη Βελουχιώτη. Να ιδρυθεί Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Αθήνα και άλλες πόλεις, να καθιερωθεί η 9η Μάη μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης ως επίσημη μέρα γιορτασμού της Εθνικής Αντίστασης.

Καταλήγοντας ο Γ. Μωραΐτης βροντοφώναξε για λογαριασμό όλων των αντιστασιακών: «Ας μην ξεγελιούνται. Δε θα ησυχάσουν από μας, αν δε λύσουν τα προβλήματά μας. Και από τον τάφο μας θα διαμαρτυρόμαστε. Αλλά υπάρχουν και οι Απόγονοι και οι Φίλοι της Εθνικής Αντίστασης που θα συνεχίζουν τον αγώνα μας για τη δικαίωση»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ