Σάββατο 31 Δεκέμβρη 2005 - Κυριακή 1 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΑΖΑΜΙΑΣ
Οι προβλέψεις του Πράσινου Καζαμία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους οι συνεργάτες του Πράσινου Καζαμία προβλέπουν το μέλλον πριν από σας για σας. Η αλήθεια είναι ότι η αναζήτηση των συνεργατών μας και ο συντονισμός τους δυσκολεύει χρόνο με το χρόνο. Τα τηλεοπτικά και τηλεφωνικά τηλεμαντεία, για το μεροκάματο, σε συνδυασμό με την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα που έχουν επιβάλει στην αγορά εργασίας ο ΣΕΒ και ο Αλογοσκούφης τους έχουν απορροφήσει πλήρως. Ομως, για μια ακόμα φορά, μας έκαναν το χατίρι. Ολοι μαζί κάτσαμε και συγκαταλήξαμε στα μελλούμενα, μετά από πληθώρα ενστάσεων και απανωτές ψηφοφορίες, όπου υπήρχαν διαφορετικές προβλέψεις. Το παρακάτω κείμενο έτυχε της έγκρισης της ολομέλειας. Καλή χρονιά!!

Γενάρης. Με το έμπα του νέου χρόνου θύελλα αντιδράσεων στον εκδοτικό χώρο. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να επιλέξει την εφημερίδα των μικρών αγγελιών του συγκροτήματος Τεγόπουλου, για να ζητήσει τεχνοκράτες που θα στελεχώσουν τους αποψιλωμένους δημόσιους οργανισμούς και τις κρατικές επιχειρήσεις. Ο κ. Μ., όπως αποκαλούν οι συντάκτες της «Ελευθεροτυπίας» τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ξεκίνησε νέο κύκλο εκπομπών, καταγγέλλοντας τις υπόγειες επαφές της κ. Βεντουράκη, συζύγου του κ. Φυντανίδη, με διαφημιστές και ότι από τη συγκεκριμένη καταχώριση πήρε προμήθεια 8%. Τα συγκροτήματα Μπόμπολα και Λαμπράκη αρχίζουν εκ νέου τα πολεμικά άρθρα ενάντια στην «Ελευθεροτυπία» και μάλιστα με κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο Μπόμπολας και ο Ψυχάρης ζητούν από το ΠΑΣΟΚ να πάρει θέση. Ο Γ. Παπανδρέου αποφασίζει εσωτερικό δημοψήφισμα, στο οποίο θα πάρουν μέρος και οι φίλοι του κινήματος. Σκεπτικισμός επικρατεί για τη συμμετοχή των οικονομικών μεταναστών.

Φλεβάρης. Αναστάτωση στο χώρο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) για την ανακατανομή των χρηματοδοτήσεών τους από τα υπουργεία Εξωτερικών, Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ. Δυο νέες δυναμικές και πολυπληθείς ΜΚΟ λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος από τον κρατικό κορβανά, δημιουργώντας προβλήματα επιβίωσης στις άλλες, που αναζητούν επί ματαίω συναντήσεις με τους καθ' ύλην αρμόδιους υπουργούς για να συνεχίσουν το έργο τους. Η πρώτη δημιουργήθηκε από απολυθέντα γαλάζια στελέχη του δημόσιου τομέα, τα οποία εξασφάλισαν εν είδει αποζημίωσης πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση. Εργο τους, η εκπόνηση προγραμμάτων για την οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Προνομιακός πελάτης τους ο κ. Μπερίσα, ο οποίος τους κάλεσε μέσω αποκλειστικής συνέντευξης στην ΕΤ-3 να εγκατασταθούν στα Τίρανα. Ο δεσπότης του Βορρά Ανθιμος τους απειλεί με αφορισμό. Η δεύτερη ΜΚΟ ιδρύεται από πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποστρατεύει ο πρωθυπουργός των ΜΜΕ Γ. Παπανδρέου. Σκοπός της, η ιστορία της μελέτης του σοσιαλισμού. Η ηγεσία είναι συλλογική, γιατί διαφωνούν σε πρόεδρο κοινής αποδοχής. Το καταστατικό τους συναντά προβλήματα στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο Ακης Τσοχατζόπουλος κάνει λόγο για νέο παραδικαστικό κύκλωμα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μάρτης. Νέα πολιτική παρέμβαση από τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Με εγκύκλιό του που στέλνει σε όλα τα σχολεία επαινεί τη θαρραλέα απόφαση της Αντζελας Γκερέκου να αποκαλείται πλέον Αγγελική. Ο αρχιεπίσκοπος συνδέει την απόφαση του στελέχους της αντιπολίτευσης με τα χριστιανικά ήθη και ζητά να πράξει το ίδιο ο σύζυγός της και από Τόλης να λέγεται Απόστολος. Στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου η Αντζελα Δημητρίου δήλωσε ότι μία είναι η Αντζελα στον καλλιτεχνικό χώρο και ορθώς έπραξε η Αγγελική, συμπληρώνοντας ότι ο κόσμος μπάφιασε από τα ψευδεπίγραφα. Η Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων καταδίκασε τις παρεμβάσεις της Εκκλησίας και την έλλειψη αντιστάσεων από το Νέο ΠΑΣΟΚ. Η Νόρα Κατσέλη δηλώνει στον Τύπο ότι θα εξακολουθήσει να λέγεται Νόρα και σ' όποιον αρέσει.

Απρίλης. Αφού έκλεισε την κρίση με τα πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Κωνσταντινούπολης η κ. Γιαννάκου αποφάσισε να βάλει τη σφραγίδα της και στο χώρο της Παιδείας. Καταθέτει πολυνομοσχέδιο, με το οποίο δηλώνει ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο άλμα, αφήνοντας αδιευκρίνιστο αν θα είναι προς τα μπρος ή προς τα πίσω. Εισάγει εξετάσεις στην Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη του Δημοτικού, εισαγωγικές από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, κερδίζοντας την αμέριστη συμπαράσταση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων και των σχολαρχών. Καταργεί την ψήφο των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές και θεσπίζει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ανακοινώνοντας τη χορήγηση τριών αδειών. Στον κ. Λαμπράκη για Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, στον κ. Κόκκαλη για Σχολή Νέων Τεχνολογιών και στον κ. Κοντομηνά για Σχολή ΜΜΕ. Οπως διέρρευσε στην πρώτη μάνατζερ θα αναλάβει ο κ. Μαρωνίτης, στη δεύτερη ο κ. Πολεμαρχάκις και την τρίτη η κ. Παναγιωταρέα. Η κ. Δαμανάκη δήλωσε ότι το κόμμα της θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μάης. Ο κ. Σουφλιάς εξακολουθεί να μην κάνει τίποτα και να μην ακούει τίποτα και κανέναν με το επιχείρημα ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα ακοής. Για τα πρόστιμα που επιβάλλονται στη χώρα μας απαντά ότι από παιδαγωγική άποψη κάνουν καλό, γιατί όλες οι επιλογές έχουν κάποιο κόστος. Ακόμα και οι μη επιλογές. Σε συνεργασία με την κ. Γιαννάκου αποφασίζεται να εισαχθεί στο Γυμνάσιο το μάθημα «η μη περιβαλλοντική πολιτική και η θεωρία του χάους», το οποίο καλούνται να διδάξουν οι θεολόγοι, οι γυμναστές και οι της οικιακής οικονομίας. Η ΟΛΜΕ με ανακοίνωση - καταπέλτη ζητά να προηγηθούν σεμινάρια, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα απαντήσει με εικοσάλεπτες επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας ανά οχτάμηνο. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ δηλώνουν την αμέριστη συμπαράστασή τους στην ΟΛΜΕ και προαναγγέλλουν δίλεπτη στάση κάθε τρίμηνο.

Ιούνης. Κι όμως, ο ανασχηματισμός είναι γεγονός. Μετά από ένα πλούσιο γεύμα στου Μπαϊρακτάρη ο πρωθυπουργός πήρε τη μεγάλη απόφαση. Πρώτος την ανακοινώνει ο Τέρενς Κουίκ σε έκτακτη εκπομπή, δημιουργώντας πανικό στο MEGA, τον ALPHA και τον ANT-1 που αιφνιδιάζονται. Πρόσωπα - εκπλήξεις αναλαμβάνουν θέσεις - κλειδιά. Ο δρ. Φουντουκάκος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ οδεύει στο Οικονομικών, ο πατήρ Μεταλληνός στο Παιδείας, ο Πάνος Σόμπολος στο Δημοσίας Τάξεως, η Γωγώ Αντζελωτάκη στο Υγείας, ο Γ. Κοκκινούλης στο Γεωργίας, ο Ν. Αλέφαντος στο Αθλητισμού και ο Κ. Τουρνάς στο Τουρισμού. Οι λοιπές αλλαγές ήταν απλό ανακάτωμα της τράπουλας. Παράθυρα και τραπέζια στην τηλεόραση πήραν φωτιά. Πρώτο τραπέζι πίστα η οικογένεια Μητσοτάκη που δέχτηκε μέγα πλήγμα από τον ανασχηματισμό.

Ιούλης. Εκπληξη στο πρωτάθλημα. Μετά από αποκαλύψεις της ΔΙΚΗΣ του Κυριάκου Θωμαΐδη στον ΑΝΤ-1 για τη συμμετοχή των ομάδων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των θυγατρικών τους σε μια νέα παράγκα υπό τη σκέπη της λίγκας παρεμβαίνει η Αθλητική Δικαιοσύνη. Ο αιωνόβιος ΕΠΟ-τζής κ. Γκαγκάτσης μετά πόνου ψυχής αναγκάζεται να διαβιβάσει τα στοιχεία στην ΟΥΕΦΑ. Οι προσπάθειες της Επιτροπής προσωπικών Δεδομένων να μπλοκάρει τα στοιχεία απέβησαν άκαρπες. Ο κ. Καρατζαφέρης καταθέτει Ερώτηση στο ευρωκοινοβούλιο και προσκομίζει στοιχεία για την ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας στον ελληνικό αθλητισμό. Ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του ανακοινώνει ότι το πρωτάθλημα θα δοθεί στον πολυπολιτισμικό Ακράτητο, το κύπελλο στον Εργοτέλη και ότι στο ΟΥΕΦΑ θα συμμετάσχουν τιμής ένεκεν ο Εθνικός και η Δόξα Δράμας!


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αύγουστος. Ο Σημίτης ξαναχτυπά. Αυτή τη φορά μ' ένα εξάτομο έργο από τις εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ. Τίτλος «Εκσυγχρονισμός και Επανάσταση». Τη φιλολογική επιμέλεια αναλαμβάνει ο γλωσσολόγος κ. Μπαμπινιώτης, ο οποίος δηλώνει στα «Νέα» αιώνια γοητευμένος με τη σκέψη του γίγαντα του εκσυγχρονισμού. Η πρωτοτυπία του έργου συνίσταται στις παρεμβολές σε διάφορα κεφάλαια με σχολιασμούς φίλων και θιασωτών του εκσυγχρονισμού όπως των ποιητών Βέλτσου, Χυτήρη, Πατρίκιου, των κοινωνιολόγων Τσουκαλά, Μουζέλη των τραγουδοποιών Νταλάρα, Ρέμου, Ρουβά και Βοσκόπουλου, του σκηνοθέτη Αγγελόπουλου και του συγγραφέα Χωμενίδη. Εντύπωση προκαλούν οι απουσίες των Χριστοδουλάκη και Παπαντωνίου. Οπως έγινε γνωστό, κόπηκαν ύστερα από παρέμβαση του Αμερικάνου πρεσβευτή.

Σεπτέμβρης. Νέα επιτυχία της εφημερίδας «Αυριανή». Δημοσιεύει σε αποκλειστικότητα τα νέα e-mails της Μαργαρίτας στον Γιώργο. Ο Γ. Κουρής αναφέρει ότι η εφημερίδα κατέχει και τις απαντήσεις του υιού προς τη μαμά. Στο πρώτο μήνυμα υπάρχει ένα πρόχειρο σχέδιο του κυβερνητικού σχήματος που προτείνει η κ. Μαργαρίτα όταν πάρει την εξουσία ο γιος με τη βοήθεια των ΜΜΕ, όπως η ίδια αναφέρει. Σ' αυτό υπάρχουν τα ονόματα των άλλων τέκνων της του Νικολάου, που προτείνεται για υπουργός Οικονομικών, του Αντρίκου για Πολιτισμού, της Αγγελικής Γκερέκου για το ΥΠΕΧΩΔΕ, του Σταύρου Ψυχάρη για το Υπ. Ανάπτυξης, του Χ. Πολυζωγόπουλου για το Εργασίας και της κ. Ματσούκα για το Υπουργείο Αιγαίου. Προτείνει επίσης για υπουργικούς θώκους χωρίς να τους προσδιορίζει τους κ.κ. Αθανάσιο Τσούρα, Ν. Γκαργκάνα, Δ. Σαββόπουλο, Π. Καψή, και Γ. Μπαμπινιώτη. Χαμός στη Χ. Τρικούπη από τους Βενιζέλο, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Πρωτόπαππα, Θ. και Α. Μικρούτσικο που θεωρούσαν ως δεδομένη τη μελλοντική καρέκλα. Ο Ν. Αθανασάκης ζητά επειγόντως άδεια και εξαφανίζεται. Χρέη εκπροσώπου Τύπου αναλαμβάνει ο Κ. Τσαρούχας με αναπληρωτή τον Γ. Λοβέρδο.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Οκτώβρης. Η Επιτροπή Προσωπικών Δεδομένων ασκεί δίωξη στο Συγκρότημα Κουρή για τη δημοσιοποίηση της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας Μαργαρίτας - Γιώργου. Ο κ. Κουρής απειλείται με εξαντλητικά πρόστιμα από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Το κανάλι του Κοντομηνά βρίσκει την ευκαιρία να πάρει τη ρεβάνς. Τριανταφυλλόπουλος, Ευαγγελάτος και Πυργιώτη αναλαμβάνουν, με συντονιστή τον Χατζηνικολάου, την επιχείρηση καθαρά χέρια. Μπόμπολας και Λαμπράκης συντάσσονται με τον Κοντομηνά. Στην «Ελευθεροτυπία» γίνονται απανωτές συσκέψεις, χωρίς να μπορούν να αποφασίσουν τι γραμμή θα ακολουθήσουν. Ετσι αποφασίζουν να τηρήσουν ίσες αποστάσεις από τα δυο στρατόπεδα φιλοξενώντας όλες τις απόψεις. Ο Ρουσόπουλος σε συνάντησή του με τους πολιτικούς συντάκτες δηλώνει ότι η ΝΔ παραμένει σταθερά υπέρ της διαφάνειας και του πλουραλισμού. Η Ομοσπονδία Πολυτέκνων συμπαραστέκεται στην Αγία Οικογένεια. Το ίδιο και η ΓΣΕΕ. Ο Παπασπύρος της ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι το θέμα θα εξεταστεί στο προσεχές συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Νοέμβρης. Αυτός δεν είναι άνθρωπος είναι μια ιδέα. Ετσι φώναζαν οι αναρχικοί για τον μακαρίτη Νίκωνα Αρκουδέα της σοσιαλιστικής ασφάλειας. Το ίδιο φωνάζουν τώρα οι καλλιτέχνες όλων των κλάδων για τον Τατούλη. Τον μόνο κυβερνητικό που έχει εμπεδώσει πλήρως τι εστί νεοφιλελευθερισμός και τον εφαρμόζει κατά γράμμα. Πρώτο θύμα τα πρασινοκόκκινα ΔΗΠΕΘΕ. Οσα δεν μπορούν να παρουσιάσουν ισοσκελισμένους ισολογισμούς βάζουν λουκέτο. Παύουν να χρηματοδοτούνται οι λοιποί θίασοι, εκτός αν εξασφαλίζουν διεθνείς συμπαραγωγές, σύμφωνα με τα πρότυπα που εφαρμόζει στον κινηματογράφο, εξαφανίζοντας τις ελληνικές ταινίες. Οπως δήλωσε στον «Ελεύθερο Τύπο» δεν υπάρχει αναγκαιότητα για ελληνικές ταινίες μια και βρισκόμαστε πλέον στην Ευρώπη. Υποχρέωσε όμως τους καναλάρχες να μοντάρουν σε τηλεταινίες όλες τις σειρές που προβάλλουν, δίωρης διάρκειας που θα ανταγωνίζονται σε ξεχωριστό τμήμα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεκέμβρης. Πρόταση - βόμβα του προέδρου του ΣΕΒ Ο. Κυριακόπουλο στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλο. Ιδρυση κοινού συνδικάτου εργοδοτών - εργαζομένων. Η πρόταση γίνεται σε συνέδριο για το συνδικαλισμό που διοργάνωσε ο νέος πρόεδρος της σοσιαλιστικής διεθνούς Γ. Παπανδρέου στον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Μάλιστα, ο κ. Κυριακόπουλος δήλωσε ότι οι σύντροφοί του στο ΣΕΒ συμφωνούν απόλυτα μαζί του και είναι πρόθυμοι αν υπάρξει συμφωνία με τη ΓΣΕΕ να αγοράσουν τον ΑΣΤΕΡΑ, για να φιλοξενούνται τα νέα γραφεία και στα δωμάτιά του να μένουν οι οικογένειες των συνδικαλιστών. «Καθημερινή», «Χώρα» και «Νέα» βρίσκουν την πρόταση επαναστατική. Η σοσιαλιστική διεθνής υιοθετεί την πρόταση με τη μία. Ο κ. Μπαρόζο δηλώνει ότι αν η πρόταση εφαρμοστεί η Ελλάδα θα αποτελέσει το φωτεινό παράδειγμα για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα έστειλαν οι Μπους, Μπερίσα και Σαρόν.

Ο συντονιστής των μελλοντολόγων

Νίκος Μολυβιάτης

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2005-12-14 00:00:00.0)
Εταίροι και στον αυταρχισμό (2005-12-01 00:00:00.0)
Συγχώνευση ποινών ζητά ο Γ. Κουρής (2005-08-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-11-24 00:00:00.0)
Η «οικογενειοκρατία» των ΜΜΕ (2004-02-04 00:00:00.0)
Βαθιά μεσάνυχτα... (2003-09-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ